"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

13 храни, засилващи слънцезащитата

Автор: Reader Digest
Последно обновяване на информацията: 29.04.2018 г.


В случай, че лесно изгаряте на слънце, горещо препоръчваме тези 13 храни, които да включвате във вашата диета. Според новите изследвания някои храни имат силата да предпазват кожата от щетите, причинени от UV лъчите на слънцето. Тези здравословни продукти могат да добавят вътрешна защита срещу слънчево изгаряне и поява на бръчки на клетъчно ниво.

Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове имат мощната съставка лимонен, свързана с внушителния 34% по-нисък риск от рак на кожата, наблюдаван в проучване на 470 жени и мъже в Университета в Аризона.

Зелен чай
Този деликатно ароматизиран чай е пълен с антиоксиданти, наречени EGCG. Сред техните здравословни предимства са е стопирането на генетичните увреждания в човешките кожни клетки, изложени на ултравиолетова светлина.

Моркови
Морковите - или всякакви други червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци - са богати на каротеноиди, а проучванията показват, че те намаляват интензивността на слънчевите изгаряния. Бонус: Каротеноидите също така помагат за поддържане на здравето на очите и помагат за предотвратяване на дегенерацията на макулата.

Ягоди
Ягодите работят двойно, като спомагат за предпазване и лечение на слънчево изгаряне. Високите нива на витамин С участват в унищожаването на свободните радикали, получени в случаите, когато кожата ви прекали със слънцето. Освен това те съдържат танини, които намаляват болката от слънчевото изгаряне. Внимателното втриване на пюре от ягоди върху изгорялата кожа ще ви даде бързо, изцяло естествено облекчение.

Нар
Зареден е с антиоксиданти, включително особено мощната елагична киселина, която може да ви предпази от увреждане на клетките в резултат на излагане на слънчевите UVA и UVB лъчи. Според проучване участието на екстракт от нар в слънцезащитен крем увеличава SPF с 20%.

Домати
Антиоксидантът ликопен е причината за червения цвят на доматите и за факта, че имат благотворно действие върху кожата ви. Особено важен е ликопенът в преработените домати - доматен сок, паста, кетчуп. Включвайки го в диетата, вие си гарантирате по-малки увреждания на ДНК от UV лъчите. Също така се смята, че ликопенът поддържа кожата ви по-млада.

Червени чушки
Имат лечебните свойства на доматите и морковите, за да поддържат кожата красива. Благодарение на техния ликопен и бета-каротин, те спомагат за намаляване на интензивността на слънчево изгаряне и ви предпазват от UV щетите. Зелените чушки обаче не са приемлив заместител, тъй като имат значително по-ниски нива на бета каротин.

Червено грозде
Добавете грозде към вашата лятна плодова салата за борба с вредите от слънцето. То съдържа ресвератрол, вид полифенол, който предотвратява клетъчното увреждане, което може да доведе до рак на кожата, както и помага за предотвратяване на вредите от UVB излагането. Зеленото грозде има значително по-малко ресвератрол в сравнение с червените сортове.

Ленено семе
Омега-3 мастните киселини имат много здравни ползи, една от които е хидратиране на кожата ви, за да изглежда млада и жизнена. Можете да разтривате лененото масло върху кожата си или да ядете сурово ленено семе (термичната обработка разрушава хранителните вещества). Поръсете семената върху кисело мляко или яжте чипс от ленено семе.

Спанак
Предимствата на спанака са далеч отвъд силата на Попай моряка, която ни носи. Зеленолистните са най-добрият източник на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които забавят растежа на клетките, предизвикан от ултравиолетовата светлина.

Сьомга
Тази риба е друг голям източник на Омега-3 мастни киселини, за чиито здравословни предимства прочетохме по-горе.

Слънчогледови семена
Те ни носят важния витамин Е, който помага на тялото да се предпази от слънчевите вреди. Витамин Е спомага белезите да изглеждат по-малко забележими, така че помага на кожата ви по повече от един начин!

Орехи
Подобно на сьомгата, орехите са с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които могат да предпазят от слънчево изгаряне, така че всеки, който не харесва рибата, може да се възползва от консумацията на вкусни орехи.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...