"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Здравословен джинджифилов кекс с овесени ядки

Автор: Amys healthy baking
Последно обновяване на информацията: 18.04.2018 г.


Лесна рецепта за безглутенов десерт с овесени ядки, ароматни подправки и празнично ухаещ джинджифил. Не съдържа изкуствени съставки, преработена захар и има със само 101 калории!

Резултат: 16 квадратни парчета

Тази рецепта е идеална за закуска по време на празниците. Може да консумирате в продължение на поне една седмица, като съхранявате в затворен съд в хладилника.

o 1 ½ чаши (150 гр.) овесени ядки
o 1 ¼ чаши (150 гр.) пълнозърнесто или безглутеново брашно
o 1 ½ ч.л. бакпулвер
o ½ ч.л. сода
o 2 с.л. (10 гр.) джинджифил
o ½ ч.л. канела
o ¼ ч.л. индийско орехче
o ¼ ч.л. смлян карамфил
o ¼ ч.л.сол
o 1 с.л. (14 гр.) кокосово масло или масло гхи, разтопено
o 2 белтъка от големи яйци, на стайна температура
o ванилия
o ¾ чаша (180 гр.) кисело мляко
o ¼ чаша (60 мл.) меласа
o 2 с.л. (30 мл.) кленов сироп
o ½ чаша (120 мл.) растително мляко

1. Загрейте фурната до 180 градуса и пригответе съд с незалепващо покритие.
2. В средна купа смесете овесените ядки, брашното, содата, бакпулвера, джинджифила, канелата, индийското орехче, карамфила и солта. В отделна купа – кокосовото масло, белтъците и ванилията. Добавете киселото мляко, като разбъркате, докато няма бучки. Разбъркайте и меласата с кленовия сироп. За най-добри резултати добавяйте овесената смес, разделена на 3 равни части, редувайки с киселото мляко.
3. Разстелете тестото в подготвения тиган. Печете за 22-26 минути или докато клечката за зъби, поставена в центъра, излиза чиста. Охладете напълно до стайна температура, преди да отрежете и сервирате.

За брашно без глутен може да използвате следната смес: ¾ чаша (90 грама) брашно от просо, ¼ чаша (30 грама) тапиока брашно, ¼ чаша (30 гр.) брашно от кафяв ориз и ½ чаена лъжичка ксантова гума.

Изключително важно е правилното измерване на брашното и овеса, с помощта на кухненска везна. Твърде много от тях ще изсушат тортата и ще дадат ронлива структура - особено от овеса!

Медът или агавето могат да заменят чистия кленов сироп.

За по-сладък вкус увеличете кленовия сироп с още 2 супени лъжици (общо 1/4 чаша) и намалете млякото с 2 супени лъжици.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Кето мъфин с боровинки и ягоди

Кухня и рецепти / Десерти

Тези мъфини са много лесни за приготвяне и вкусът им е ненадминат. Пресните боровинки могат да се съчетаят с пресни ягоди за неустоим плодов вкус и аромат. Продуктите, които ще са ви нужни са: - 4 яйца - 1/2 ч.ч. кисело мляко (аз слагам понякога и малко сода, но не е задължително) - 1 с.л. ванилия - 3 ч.ч. бадемово брашно - 2/3 ч.ч. био сироп от фурми Biopont (или от цвят на кокос ) - 1 с.л. бакпулвер - 1 чаша боровинки и ягоди За...

Бърз десерт с тиква и чиа

Кухня и рецепти / Бърз десерт с тиква и чиа

В сезона на толкова полезен плод-зеленчук, като тиквата не можем да не ви предложим един много лесен и интересен десерт с нея. Тя има високо съдържание на каротиноиди и също така е нискокалорична, което я прави подходяща за диети и различни хранителни режими. Тя е богат източник на витамини от групата Б, калий, протеини, желязо. Необходими продукти: - около 500 гр. сварена или печена тиква - 1 бр. черен шоколад без захар - 1 с.л. чиа семена -...

Красива празнична салата с нар и рукола

Кухня и рецепти / Салати

Тази салата се приготвя бързо и лесно. Освен това може да се направи в различни варианти за празничните вечери. Необходими продукти: - зелена салата - може рукола, спанак, микс от зелени салати - нар - авокадо - дресинг - чери домати или сушени домати - по желание може да се добавят сирена или колбаси Начин на приготвяне : Ще ви е необходима плоска чиния, за да оформите салатата, като празничен венец. След това просто подредете...