"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Суров ананасов оцет

Автор: Fermented Food Lab
Последно обновяване на информацията: 08.11.2017 г.


Днес ви предлагаме рецепта, която ще оживи всеки салатен дресинг, вегетарианско ястие или сос, като същевременно добави разнообразие от ползи за здравето. Ще ви покажем как да направите суров оцет от ананас.

Подобно на суровия ябълков оцет, суровият оцет от ананас има неизчерпаеми ползи за здравето.
• Подобрява храносмилането
• Намалява възпалението
• Укрепва имунната система
• Помага на тялото по-добре да абсорбира хранителните вещества

Какво да очаквате при приготвянето на този вид оцет
Суровият ананасов оцет се прави от ананас, кафява захар, карамфил и вода. Всички съставки се смесват в стъклен буркан и се покриват с кърпа, за да може да дишат. Необходимо е да се разбърква на всеки няколко дни, за да се "проветри" и да се предотврати появата на плесен на повърхността. Ако все пак се появи, просто я отстранете. След няколко седмици течността ще започне да става по-бистра и ще придобие кисел вкус и мирис.

Майката - комбинация от бактерии и дрожди, ще започне да се оформя на повърхността. Тя е светлокафява, непрозрачна на цвят, подобна на желе. Можете да спасите майката и да я добавите към следващата партида оцет, за да намалите времето за ферментация.

Добавянето на суров оцет към вашата диета има много ползи за здравето. Суровият оцет от ананас е различен от всеки друг оцет, който можете да купите от магазина. Има вкус на истински оцет, но е обогатен с аромата на ананаса. Невероятно!

Съставки
• ½ ананас
• 4 чаши вода
• 1 чаша кафява захар
• 2 пъпки карамфил

Инструкции
1. Нарежете ананаса на големи парчета, като го оставите с обелката.
2. Разтворете кафявата захар в 4 чаши вода.
3. Смесете ананаса и захарната вода в стъклен буркан.
4. Добавете и карамфила.
5. Покрийте с кърпа и закрепете с гумена лента.
6. Съхранявайте на хладно, тъмно място (далеч от пряка слънчева светлина) в продължение на 3-4 седмици.
7. Разбърквайте ананаса на всеки няколко дни, за да предотвратите появата на плесен върху повърхността.
8. Ако все пак се образува плесен, извадете я. Не се притеснявайте, оцетът все още е добър.
9. Пробвайте оцета след 3 седмици. Ако вече е готов, извадете парчетата от ананас и бутилирайте. Ако не, оставете да ферментира още една седмица. Повтаряйте, докато добие вкус на истински оцет.
10. Съхранявайте в стъклен съд или бутилка в килера от няколко месеца до една година.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бърз десерт с тиква и чиа

Кухня и рецепти / Бърз десерт с тиква и чиа

В сезона на толкова полезен плод-зеленчук, като тиквата не можем да не ви предложим един много лесен и интересен десерт с нея. Тя има високо съдържание на каротиноиди и също така е нискокалорична, което я прави подходяща за диети и различни хранителни режими. Тя е богат източник на витамини от групата Б, калий, протеини, желязо. Необходими продукти: - около 500 гр. сварена или печена тиква - 1 бр. черен шоколад без захар - 1 с.л. чиа семена -...

Красива празнична салата с нар и рукола

Кухня и рецепти / Салати

Тази салата се приготвя бързо и лесно. Освен това може да се направи в различни варианти за празничните вечери. Необходими продукти: - зелена салата - може рукола, спанак, микс от зелени салати - нар - авокадо - дресинг - чери домати или сушени домати - по желание може да се добавят сирена или колбаси Начин на приготвяне : Ще ви е необходима плоска чиния, за да оформите салатата, като празничен венец. След това просто подредете...

Веган бурито

Кухня и рецепти / Основни ястия

Необходими съставки: 1. Тофу с подправки 2. Черен боб. Заедно с тофуто те доставят растителен протеин на тази закуска. 3. Авокадо 4. Задушена червена и жълта чушка 5. Спанак 6. Ситно нарязан червен лук 7. Тортили за колкото порции са ви необходими