"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Преди да си купите зехтин...

Автор: Елена Терзиева
Последно обновяване на информацията: 05.05.2017 г.


Гръцките корени на маслиновото дръвче са наистина дълбоки… Твърди се, че вкаменелостите от маслинови листа, открити на гръцките острови в Егейско море, са на около 50-60 000 години. И наистина, култивирането на маслинови дръвчета започва на остров Крит още в епохата на неолита.

Гърция е един от трите най-големи производители на маслиново масло, а гръцкият зехтин е един от най-фините в света. Ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да си купите зехтин:

Качеството на зехтина

Качеството на зехтина се определя от начина, по който е извлечен от маслиновото плодче.
Студено пресован зехтин (Extra Virgin): Този зехтин е с изключително високо качество, силен аромат и интензивен вкус. Той е от първата преса на маслините, обработен е без химикали и без топлина. Киселинността му е максимум 0.8 процента. Около 70% от гръцкия зехтин е „студено пресован”. Това е най-чистия маслинов сок и е истински еликсир. Освен, че топи излишните килограми, той разкрасява косата и кожата и най-вече стимулира сексуалното желание.
Зехтин (Virgin): Отново от първата преса, но с не толкова добри качества. Има по-лек аромат и вкус. Киселинността му е до 2%. Зехтинът съдържа антиоксиданти и се смята се, донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици.
Има и няколко по-ниски класове, които не са за препоръчване.

Цвят и чистота

Зеленият зехтин в повечето случаи е извлечен от зелени маслини, събрани преди да узреят. Той е предпочитан от повечето познавачи. Златисто жълтият зехтин се прави от маслини, които са били оставени да поузреят малко по-дълго. И двата вида – зеленият и златисто жълтият зехтин – могат да бъдат студено пресовани, т.е. от най-високо качество. Ако попаднете на мътен зехтин, имайте предвид, той просто не е успял да запази бистротата си, но това в никакъв случай не е признак за лошо качество.

Вкус и аромат

Нагарчащият или по-остър вкус е признак, че маслините не са били узрели, преди да се съберат. Маслиновият сок, извлечен от напълно узрелите маслини, има мек плодов вкус. Вкусът, разбира се, е въпрос на предпочитания и зехтинът произведен както от узрели, така и от зелени маслини, е еднакво предпочитан.
Ако зехтинът няма приятен аромат, не го купувайте и не го използвайте! Най-честата причина за лошия аромат е гранясването, причинено от окисляване на зехтина.

Киселинност

Международната Асоциация на Производителите на Зехтин разрешава киселинност до 3.3% за консумация от човека. Като потребители, трябва да се стремим да ползваме студено пресован зехтин с по-ниска от тази киселинност. Високата киселинност нарушава както вкуса, така и здравословното действие на маслото.
Какво пише на етикета
За да сте сигурни в изключителното качество на гръцкия зехтин, задължително прочетете етикета. Трябва да пише с четлив шрифт „Extra Virgin” и нивата на киселинност трябва да бъдат маскимум 0.8%. Проверете района, където зехтинът е произведен и се уверете, че наистина това е в Гърция.

Пробвайте повече от един зехтин

Опитайте да си купите повече от един вид зехтин в по-малки опаковки, за да дегустирате и експериментирате. Ще установите, че вкусът и цената варират за различните студено пресовани масла (както и за различните видове зехтин), също и при различните марки. Има разлика в цената и вкуса, дори когато цветът и видът на маслото изглеждат еднакви. Изберете този, който най-много ви харесва, за да изпитате пълното удоволствие от вълшебните му качества.

Правилната употреба на зехтина

Използвайте зехтина за дресинги и сосове, както и за салати от свежи зеленчуци и сирена. За тази цел употребявайте студено пресования зехтин, който придава изключителен вкус и аромат на ястието.
Никога не използвайте зехтина за готвене чрез топлинна обработка! По този начин ароматът и вкусовите качества се развалят, а и здравословният ефект на зехтина напълно се загубва. Употребата на топлинно преработени масла може да доведе до повишаване нивата на холестерола, стомашно-чревни проблеми, затлъстяване и редица други заболявания.

И няколко думи за зехтина от кюспе
Не се подвеждайте по ниската цена и не мислете, че това е една по-евтина алтернатива на зехтина. По мое лично мнение, зехтинът от кюспе изобщо не трябва да се използва. Особено за готвене. Той се произвежда от комбинация от остатъчно маслиново масло и обикновен зехтин. Качеството е изключително ниско и употребата на този зехтин не е здравословна.

Ако следвате тези дребни препоръки, ще можете да се насладите на неоценимото богатство на тази златиста течност, наречена зехтин.

Разгледайте нашата богата селекция от здравословни мазнини за вкусни кулинарни творения ТУК.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...