"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Пролетна умора

Автор: Алтернатива за вас
Последно обновяване на информацията: 15.05.2017 г.


Как да се справим със синдрома на пролетната умора с помощта на определени храни и да помогнем на организма да възстанови природната енергия? През пролетните месеци много от нас прибягват до различни витамини, минерали или други лекарства, поради усещането за умора, липса на сън и главоболие. Но знаете ли, че е възможно пролетната умора да се облекчи с помощта на определен вид храни? Днес ще ви запознаем с тези храни, които ще ви енергизират и ще облекчат симптомите на пролетна умора.

Що е то пролетна умора?
Пролетната умора се предизвиква от смяната на сезоните, когато напускаме студената зима и навлизаме в по-топлата пролет. Не е болестно състояние, а набор от физически и физиологични симптоми, най-честите от които са спад на енергията.

Причините за нейното възникване не са известни със сигурност, но най-вероятните виновници са хормоните. През зимата дните са кратки, с малко слънце, което възпрепятства производството на достатъчно количество серотонин, химикалът, отговорен за чувствата на удовлетворение и щастие. Това е причината някои от нас да страдат от депресия през зимата. Разбира се, когато има дефицит на серотонин, който ни прави по-активни, главната роля се поема от другия хормон, мелатонин, който регулира съня.

С пристигането на пролетта, ролите се променят. Настъпва хормонална промяна, с която тялото трябва да свикне. Чувствате летаргия и сънливост - нормални реакции, дължащи се на спада в кръвното налягане, причинено от промяната на температурата и редуване на горещи и студени периоди през пролетния ден.

Други симптоми включват световъртеж, главоболие и мигрена. Някои хора чувстват болката в ставите, докато други имат проблеми със съня и страдат от раздразнителност. Като цяло, чувстваме, че е трудно да изпълняваме ежедневните си задължения.

Изглежда, че хората, склонни на колебания в кръвното налягане и тези, които имат по-ниско кръвно налягане, са по-уязвими към симптомите на пролетна умора.

Добрата новина е, че пролетната умора не трае дълго и изчезва, когато серотониновото ниво в тялото се стабилизира.

Но ако симптомите на пролетна умора продължават повече от три седмици, би било добре да се консултирате с лекар от сферата на конвенционалната или алтернативна медицина.

Кои храни са най-добрият избор при пролетна умора?
Общото правило е да се консумират колкото може повече екологични плодове и зеленчуци, богати на растителни влакна. От друга страна, избягвайте мазни храни и всички рафинирани продукти.

В следствие на умората, много от вас ще избират преработените храни, точно защото повишават нивата на енергия. Но всички знаем, че това повишение трае за кратко и симптомите на умора се завръщат отново и то много скоро. Храните, богати на наситени мастни киселини, се нуждаят от повече време за смилане, което ще доведе до повишено усещане за умора.

Така, че съветът ни е да намалите консумацията на пържени храни и да изберете приготвени на пара ястия, гарнирани с ориз или паста.

Вашето меню трябва да съдържа:
• Храни с по-нисък гликемичен индекс - храни, при чиято консумация постепенно се освобождава захарта в кръвта, което удължава усещането за ситост и енергия;
• Храни, богати на растителни влакна, като леща, боб, ориз басмати (изберете бял ориз, ако сте склонни към анемия) и нахут;
• Храни, богати на добри есенциални мастни киселини като авокадо, ленено семе и сусамени семена;
• Подправете леко ястията с люти чушки, защото те стимулират производството на ендорфини, подобряващи настроението;
• Не забравяйте да консумирате висококачествени протеини като киноа, която е изключително богата и на магнезий;
• Насладете се на плодове и зеленчуци, тъй като асортиментът им се увеличава с всеки изминал ден. Препоръчваме зеленолистни зелени зеленчуци като салата, броколи, зеле, зелен грах и диви аспержи.

Свежи идеи за здравословна комбинации
Защо не опитате задушена леща с басмати ориз и зелена салата с авокадо, подправена с ленено масло. Ако хапвате листни зеленчуци, постарайте се да си набавите и витамин С, за да ускорите асорбцията на желязото от зеленчуците и да предложите естествено решение за анемията.

Ако сте пристрастени към бързата и нездравословна храна и за вас е трудно да се откажете от нея, просто си направите здравословен еквивалент – например хамбургер от бобови, приготвени на барбекюто и небелени картофи, изпечени във фурната. Няма причина да не добавите майонеза, стига да сте я направили сами, смесвайки йогурт с горчица. Така ще се насладите на любимата си храна, но по здравословен начин. Ще бъдете изненадани, защото тези разновидности не само ще ви дадат усещане за ситост, но и допълнителна енергия и в същото време ще облекчат симптомите на пролетна умора.

Какви навици трябва да промените, за да увеличите енергията си?
Хапвайте по-често, но по-малки порции, за да се поддържат стабилни нива на кръвната захар.

Освен избора на храни с по-нисък гликемичен индекс, не трябва да пренебрегвате и упражненията. Те ще ви помогнат да повишите енергийните нива и настроението, да подобрите потока на кръвта към мозъка и да се радвате на зареждащ сън.

Какви навици се препоръчват?
Отидете на разходка. Препоръчителни са бягане, колоездене и плуване. Не забравяйте да пиете 1.5 до 2 литра течност, за да подобрите кръвното налягане.

Ако сте наистина уязвими към пролетна умора или ако симптомите ви затрудняват да изпълнявате ежедневните задачи, препоръчваме B-комплекс, особено фолиевата киселина и витамините B3, B6 и B12. Селенът в дози от 200 mcg също е добра добавка.

Не забравяйте да се консултирате с експерт и да адаптирате добавките към индивидуалното си здравословно състояние.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...