"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Връзката колаген – целулит, има ли такава?

Автор: Надя Петрова
Последно обновяване на информацията: 16.06.2017 г.


Наближава сезонът на банските (или направо си е тук, въпреки временните захлаждания) и един от въпросите, който получавам често е „как да се отървем от целулита бързо?!“.

Е, бързо и лесно в моя свят е словосъчетание химера, но все пак, истината е, че спасение има. И някои от последните проучвания по темата твърдят, че тайната се крие в добавянето на колаген към протокола. Затова реших да проуча темата допълнително и да я допълня към статията ми за колагена.

Знам, че си чувала думата „колаген“ многократно, особено ако в някакъв момент си се интересувала от това как да запазиш кожата си млада или пък си разбрала, че здравето на червата ни е ключово за това на целия организъм, а те, оказва се, също имат нужда от колаген.

Проблемът с колагена обаче е, че ние доста лесно губим този така ценен елемент поради редица причини:
- на първо място, с възрастта естественото производство на колаген намалява – по данни, след 25 годишна възраст производството му намалява с 1.5% на година, след 40 - колагена се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 - повече от половината ни наличен колаген е напълно изчерпан;
- при хормонални промени също;
- поради неправилно хранене, в което има твърде много рафинирани храни, транс мазнини, захари и т.н. (а кой не се е хранил така в някакъв момент от живота си?);
- при дехидратация на организма (вода, вода и пак вода);
- при стрес, често излагане на слънце, радиация и различни дефицити на ценни вещества, които тялото ни използва, за да създаде собствен колаген, като витамин С например, за който ще си говорим след малко.
Затова и е важно този елемент да бъде компенсиран. Не случайно някои експерти го наричат „true nutritional powerhouse“.

Добрата новина е, че науката се произнесе и вече имаме адекватно добър източник на колаген, който тялото ни да използва веднага – хидролизираният телешки такъв. Реално той се води най-близкият по състав с колагена, който нашият организъм синтезира и играе основна роля в здравето на кожата, косата, ноктите, мускулите, ставите и костите, венците, зъбите, очите, кръвоносните съдове и червата.

Медицински изследвания, макар и все още малко на брой, но силно обещаващи, свързват определени елементи в телешкия колаген с няколко ключови ползи за здравето и красотата:
- Подобряване здравето на храносмилателната система
Твърди се, че колагенът успокоява и възстановява храносмилателната система, като помага за регенерацията на лигавицата й и плътните връзки на червата (при нарушени плътни връзки имаме пропускливи черва и предпоставки за хранителни непоносимости).
- Отделно колагена спомага за разграждането на протеините и мазнините в храната, която ядем и стимулира производството на солна киселина.
- И не на последно място – има положителен ефект при язви, като според медицинско изследване, сравняващо PUSH данните (Pressure Ulcer Scale for Healing) при лечение с прием на колаген и без, доказва, че приемът на хидролизиран колаген забързва двойно процеса на възстановяване на лигавицата.

Подобряване качеството на кожата
Или Светият Граал на тема красота, при това ефектът е толкова обещаващ, че някои доктори вече наричат колагена – новият anti-aging продукт на века, защото помага на кожата ни да регенерира, да е по-еластична и по-стабилна.

Колагенът реално е съставен от амино киселините glycine, proline, alanine & hydroxyproline, които помагат на кожата да забави процеса на стареене и контролирани изследвания потвърждават положителния ефект от него само след 8-12 седмици прием при доза от 2.5 до 4 грама на ден.

Или в резюме, след 3 месеца постоянен прием кожата изглежда по-млада, по-хидратирана, по-гладка и дори състоянието на дълбоките бръчки е видимо подобрено.

Подпомага отслабването
Колагенът всъщност е протеин, а медицински изследвания свързват високо протеиновите диети с подобряване и намаляване на теглото. При това в колагена няма мазнини, което е перфектното решение за хора като мен, които чисто генетически имат проблем с наситените мазнини в месото и не бива да прекаляват с него.

Друго изследване пък твърди, че колагенът няма неприятни странични ефекти и доказано се води по-добрият вид протеин, в сравнение с други изследвани протеини на прах (whey, casein, soya).

Помага в борбата с целулита
Реално, структурните промени в кожните тъкани, включително отслабените колагенни и еластинови влакна, правят целулита по-видим, защото кожата става по-тънка и по-малко способна да скрие неравностите, създадени от повърхностната мастна тъкан и съединителната тъкан точно под повърхността й. Точно заради това целулитът често става по-видим с годините, а не че на 40 имаш повече от него (въпреки че и това е възможно, заради промяна в баланса на естроген спрямо прогестерон).

Но да се върнем на целулита – при изследване проведено със 105 жени на възраст от 25-50 е отчетено статистически значимо подобрение на състоянието на кожата и целулита при прием на 2.5 г колаген след 3-тия месец. И още по-голямо подобрение след края на 6-тия месец.

Затова приемам, че би било добра идея да приемаме и колаген като стъпка 1, за да си върнем еластичността на кожата и намалим видимия целулит. Като стъпка 2 в борбата с целулита пък е добре да се засили циркулацията в областите с най-много целулит, а това както знаеш става чрез комбинацията от тренировка, движение, масажи и някои кремове и мазила.

И още:
Медицински изследвания свързват приема на хидролизиран колаген на прах с подобряване здравето на кожата, подобряване здравето на костите, ставите и червата, намаляване на болката и др.

Витамин С и колаген
Според някои медицински изследвания, когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма ни също се увеличава – още една разкошна новина! Но за да се случи това, тялото има нужда от друг много важен елемент – витамин С.

За да произведе колаген организмът ни преминава през сложна серия от събития, които се случват вътре и извън клетката. Витамин С е активен вътре в клетката, където ролята му е да добавя водород и кислород на 2 аминокиселини – пролин и лизин. Това помага на организма да произведе проколаген – молекулата предшественик на колагена. Реално, без помощта на витамин С, този процес се прекъсва и тялото ни не може да произвежда собствен колаген.

Затова и в beauty средите всички знаят, че трябват да приемат колагена с витамин С. В здравословните среди обаче този аспект беше леко пренебрегван. До днес :))

Защото вече имаме ONE, хранителната добавка с колаген, която комбинира в себе си колагена с всичко необходимо му за максимално усвояване и използване от организма. Хубавите новини нямат край, нали :)) А сега и

Личният ми опит по темата
Пия колаген от около 2 години (последните 6 месеца ONE) и въпреки, че не бях особено стриктна в началото, защото както обясних тук имам сериозен проблем с вкуса на чистия колаген, смело мога да кажа, че състоянието на кожата ми се върна 10 години назад! Фините бръчки в зоната под очите са почти напълно изтрити, а дълбоките бръчки са видимо намалели. Тенът ми изглежда изключително добре, което е огромно постижение за мен, защото никога не съм имала хубава кожа. Дори бих казала, че кожата ми в момента изглежда по-добре от всякога.

Но! Грижите, които полагам за себе си за комплексни. Това също е важно уточнение. Планирала съм март месец да споделя безплатно програмата ми за красота с всичките й елементи за външна грижа, хранене и добавки, и там ще видиш цялата картина :))

По отношение на храносмилателна система подобрението при мен също е феноменално. Колагенът своевременно възстановява старите и новите щети, които евентуално нанасям на лигавицата на червата си и всички симптоми, които имах за хранителни непоносимости са напълно изчезнали. Включително миналата година тествах за 2 месеца нещо като глутенова диета ;)) и се чувствах прекрасно на нея. Стомахът ми също е напълно прибран без допълнителен прием на ензими и бетаин. Тези ползи ги отдавам на комбинацията от колаген, фибри и пробиотици, но храненето ми в последните години също е повлияло.

Единственото, за което съжалявам днес е, че не съм започнала преди 10 години с всичко…

Възползвайте се в максимална степен полезните качества на колагена под формата на единствената в България уникална комбинация от адекватни количества колаген, фибри, пробиотици, пребиотици, витамини и минерали в едно, в максимално усвоим вариант, под формата на вкусен шейк с вкус на касис.

Препоръчани продукти:

Препоръчван продукт
Хранителна добавка ONE - All in One (Всичко в едно от Надя Петрова)

Вижте също:

Висококачествени хранителни добавки Calivita - традиции и иновации

Портал / Статии

В хода на разработването на продуктите екипът на Calivita обръща специално внимание и се стреми да използва органични материали, благодарение на по-добрата им абсорбция. Продуктите са формулирани, за да упражняват синергичен (взаимно укрепващ) ефект върху тялото. Разнообразието от витамини и мултивитамини прилагат в действие това, което ние наричаме технология със забавено освобождаване, осигурявайки на тялото постоянна доза от необходими витамини...

5 детокс практики, подходящи за всеки ден

Портал / Статии

Всеки от нас е чувал за програмите за детоксикация, които са предназначени да рестартират функциите на органите и системите и да обновят тялото. Те могат да бъдат ефективни в краткосрочен план за възстановяване на доброто здраве, но много по-важно е да детоксикираме тялото и ума всеки ден, за да избегнем натрупване на токсини и симптоми като умора и главоболия. Пълната ежедневна детоксикация е холистичен подход и включва ума, тялото и духа. Ето пет бързи...

10 мощни храни и напитки за ефективен следпразничен детокс

Портал / Статии

Най-вероятно през последните седмици част от вас са попрекалили с преработената захар, мазните меса, алкохола? Е, не сте сами. Колкото и да се опитваме да се ограничаваме, празниците обикновено са времето, когато повечето от нас правят поне няколко хранителни грешки. Не се концентрирайте върху чувството за вина. В края на краищата, много от тези неща вероятно са вървяли ръка за ръка с прекрасно прекарано време с приятели и семейство. Сега трябва да се съсредоточим...