"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Магнезият - важен елемент за здравето на организма

Автор: Д-р Владимир Шишков
Последно обновяване на информацията: 03.05.2017 г.


Ролята на магнезия за нормалното функциониране на човешкия организъм е добре изследвана и призната. Той участва в над 300 важни метаболитни реакции в организма и е много важен за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите. Магнезият заедно с калция, са минералите, които имат най-високо вътреклетъчно съдържание.

В организма на възрастен човек се съдържат около 20-30 грама магнезий, като по-голямата част от това количество се намира в костите. Някои от най-известните функции на магнезия се свързват с възможността му да отпуска и разширява кръвоносните съдове и мускулите, като по този начин понижава кръвното налягане и облекчава работата на сърцето. Магнезият играе важна роля за нормалната проводимост на нервните импулси по хода на нервните влакна. При ниско съдържание на магнезий в организма, нервната проводимост се забавя и влошава, могат да настъпят непроизволни движения на мускулите – така наречените спазми. Когато спазмите възникват по време на сън, те предизвикват чести събуждания и влошават качеството на съня.

Друго подобно състояние, свързано с абнормална активност на мускулите на крайниците, е така наречената “непоседливост”, която също се свързва с понижено съдържание на магнезий в мускулите. При това състояние, човекът, който страда от него, се чуди къде да дене краката си, тъй като постоянно трябва да ги движи и трудно се застоява на едно място. Ето защо допълнителният прием на магнезий се препоръчва при чести събуждания по време на сън и непоседливост през деня.

Ролята на магнезия за поддържането на нормалната структура и функция на костите и зъбите, също е добре известна. Оказва се, че той влиза в много важно взаимодействие с друг изключително важен минерал – калция, поради което състоянието на костите и зъбите зависи от оптималното съотношение между калция и магнезия в организма, което трябва да бъде - калций:магнезий= 1:0,6. При недостиг на магнезий, количеството на калция се повишава, а вътреклетъчното съдържание на калий се намалява. Нормалното съдържание на магнезий предпазва от отлагането на калциеви соли в сърцето, кръвоносните съдове и мускулите и не позволява повишаването на свободния холестерол и триглицеридите в кръвта. Ето защо се счита, че магнезият притежава и антиатеросклеротично действие и поддържа нормалния тонус на кръвоносните съдове. Освен всички изброени дотук важни въздействия на магнезия върху сърдечно-съдовата, нервната и костната система и мускулите, са установени и важни функции на магнезия, свързани с метаболизма на въглехидратите, производството на енергия в клетките и синтеза на нуклеиновите киселини. Това е и една от причините нивото на магнезия в организма да се следи и поддържа в нормални граници.

Препоръчителният дневен прием на магнезий за мъже и жени на възраст 18-60 години е съответно – 330 мг за мъжете и 280 мг за жените. При установяване на ниски нива на магнезий в организма, най-удобният и достъпен начин за нормализирането им е естественият прием на магнезий с храни като зеленолистните зеленчуци, бадеми и други ядки, банани, семена, житни култури. Нивата на магнезий могат да се повишат най-бързо при прием на магнезиеви соли под формата на добавки или лекарства. Този начин за компенсиране на магнезиев недостиг често се използва при спортистите и хора, занимаващи се с усилена физическа дейност. Предозиране с магнезиеви препарати също е възможно, поради което винаги се препоръчва те да се ползват под лекарски контрол.

Вижте и нашите предложения за добавки с пряко участие на магнезий или със съставки, богати на този минерал. За консултация или изготвяне на лична диета или програма за хранене и здравословен живот, моля свържете се с д-р Шишков на 0885 580 580 или му пишете по електронната поща.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...