"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Козето мляко – естествено лекарство

Автор: Елена Терзиева
Последно обновяване на информацията: 14.08.2012 г.


Всички сме чували, че козето мляко е най-близко по състав до майчиното. Но какво означава това и какви са качествата на това естествено лекарство?

Козето мляко има доказано положително въздействие върху заболявания от разнообразен тип. Съставът му е богат на белтъчини и кобалтови соли, които участват в състава на витамин В12. Съдържа и богата гама от витамини, които повлияват на различни органи и системи в човешкото тяло. Това се дължи на голямото разнообразие от храни, с които се храни козичката. Тя яде най-свежите, младите листенца, клонки, тревички, плодове, дори и цветя. Благодарение на това млякото е чисто и не съдържа токсини.

Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Нещо повече: според проф. Вагнер козето мляко е естествен антибиотик и неговата консумация не само ни предпазва от редица заболявания, но дори и от рак. То е деен участник и при лечението на редица заболявания. Този извод той вади от опитни животни, а така също и от факта, че козите много по-рядко боледуват от рак и туберкулоза в сравнение с кравите.

Стресът и нервното напрежение са един от най-често срещаните проблеми в съвременния свят. Козето мляко укрепва нервната система, благодарение на съдържащите се в него витамини А, F и К, както и витамините В1, В2 и В12, заедно с витамин С.

Ако стомахът ви е чувствителен, спокойно можете да се излекувате с козе мляко. Доказано е, че в сурово състояние, то е храна, която се понася и от най-раздразнителния стомах. Дори и да е силно увреден, черният дроб лесно усвоява фините частици на козето мляко. То предпазва зъбите от кариес и спомага за изграждането на здрав емайл.

Артритът, ревматизмът и всички състояния като диабет, сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, се подобряват значително от козе мляко поради неговата алкална реакция. Козето мляко се смила в стомаха за 20 минути след поглъщането му, за разлика от кравето, за което се изискват 2 часа.

Ако желаете да сте красиви и неустоими, козете мляко може много да ви помогне. Тъй като козите се храни с кората на дървета и храсти, съдържанието на силиций в млякото е високо. Силицият е необходим за нормалната дейност на кожата, за растежа на косата и ноктите и за правилното функциониране на нервната система.

И не на последно място - козето мляко е полезно за бебетата и децата. То не съдържа определен вид белтък, който предизвиква алергии у децата. Не се образуват газове, обриви и гадене у по-чувствителните. Затова то е най-подходящо при преминаване от майчина кърма към нормален режим на хранене.

Освен това козето сирене е един от най-вкусните деликатеси, което доставя на организма силно средство за защита от болести и укрепване съпротивителните сили на организма. Хапвайки от тези продукти вие набавяте на организма си истински букет от полезни вещества.

За съжаление козето мляко и производните му продукти са изключителна рядкост в магазините в България. От тази седмица обаче, в Био-супермаркет „Здравословен живот” вече можете да намерите Био-сертифицирано козе мляко, козе сирене и козе камембер. Ако сте разпознали някои от своите проблеми сред списъка, които млякото лекува, заповядайте да изпитате вълшебните му свойства!

Вижте също:

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...

6 идеи за енергизираща закуска

Портал / Статии

Всички добре знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Помислете колко по-лесно ще бъде за вас, ако сте фокусирани и изпълнени с енергия през целия ден. Нашите здравословни рецепти ще ви отнемат по-малко от 15 минути за подготвяне. Пълнозърнести палачинки Да, палачинките могат да бъдат здравословни! Заложете на пълнозърнесто брашно и добавете няколко яйца към сместа. Добавете канела и ленено семе за допълнителна сладост и желаната текстура...

Biolab – новите органични хранителни продукти за вегетарианци и вегани

Портал / Статии

Изборът да се спрете на органични и растителни хранителни продукти означава грижи за вашето лично здраве и защита на околната среда. Biolab означава качество. Идеите, сътрудничеството, доверието, растежа, съгласуваността и иновациите остават фирмени ценности през годините и ще продължат да бъдат и за в бъдеще. Компанията е създадена през 1991 г. от Масимо Сантинели с цел да насърчи консумацията на растителни храни, произведени със съставки от органично...