"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

10 мощни храни и напитки за ефективен следпразничен детокс

Автор: Collective Evolution
Последно обновяване на информацията: 08.01.2018 г.


Най-вероятно през последните седмици част от вас са попрекалили с преработената захар, мазните меса, алкохола? Е, не сте сами. Колкото и да се опитваме да се ограничаваме, празниците обикновено са времето, когато повечето от нас правят поне няколко хранителни грешки. Не се концентрирайте върху чувството за вина. В края на краищата, много от тези неща вероятно са вървяли ръка за ръка с прекрасно прекарано време с приятели и семейство. Сега трябва да се съсредоточим върху връщането към здравословно хранене, което ще е от полза за пречистването на организма.

Подкрепата на черния дроб е един от най-добрите начини за детоксикация и много от тези храни ще са ви от полза.

1. Вода
Най-важната съставка във всяка детоксикационна програма е да добавите достатъчни количества вода към вашата диета. Ако активно детоксикирате тялото си, консумацията на вода трябва да се увеличи, зависейки от телесното ви тегло и количеството, което сте свикнали да консумирате през деня. Пиенето на вода никога не е било толкова вкусно и полезно както с бутилките EQUA! Създадени с идеята за устойчивост и любов към детайла, бутилките са предназначени за многократна употреба, с грижа към вашето здраве и природата.

2. Лимони
Консумацията на лимонов сок има благотворно действие върху черния дроб, жлъчката и дебелото черво. Лимоновият сок кара тялото ви да увеличи производството на храносмилателни сокове. Резултатът от това е по-ефективното изчистване на токсините през дебелото черво. В допълнение към увеличаването на производството на храносмилателни сокове, може да отбележим, че химическият състав на лимоновия сок имитира много от тези сокове. Други детоксикиращи свойства на лимоните включват почистване на черния дроб и жлъчния мехур, подпомагане проходимостта на горните дихателни пътища и изхвърляне на токсините през порите. Като допълнително предимство, добавянето на лимон към водата може да я направи много по-вкусна.

3. Брюкселско зеле
Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да детоксикирате тялото си, е да ядете храни, които поддържат функциите на органите, които "извършват прочистването". Това са специално кожата, бъбреците и черния дроб. Брюкселското зеле и други кръстоцветни зеленчуци като карфиол съдържат много фибри. Това помага на дебелото черво да работи ефективно. Резултатът е, че черният дроб трябва да извърши по-малко работа, защото тялото ви елиминира повече токсини през дебелото черво. Ако не ви харесва вареното брюкселско зеле, опитайте го печено или настъргано в салати.

4. Овес
Овесът е пълен с фибри и функционира като диуретик. Това ви дава двойна полза - токсините се прочистват през бъбреците и през дебелото черво. В допълнение, овесено брашно съдържа и фибрите, които спомагат за намаляване на холестерола и плаката, покриващи артериите. Не се притеснявайте, ако овесена каша не е вашата любима закуска. Овесените ядки могат да се смесват с глазури, да се смилат в брашно за палачинки и да се консумират с кисело мляко.

5. Леща
Лещата е чудесно допълнение към всяка диета за детоксикация. Първо, тя е отличен източник на растителен протеин. Това ви позволява да се чувствате сити без мазнините, калориите и токсините, открити в много източници на месо. Също така спомага за регулирането на гликемичния индекс. Това ви предпазва от негативните въздействия на колебаещите се нива на кръвната захар.

6. Артишок
Артишокът е вкусен и има уникални детоксикиращи качества. Консумацията на артишок прави черния дроб по-ефективен. Това води до повече жлъчно производство, което на свой ред гарантира, че храните, които ядете, се разграждат по-ефективно, подобрявайки усвояването на хранителните вещества. И накрая, фибрите в артишока помагат на дебелото черво да функционира по-добре. Насладете се на артишока, приготвен на пара, на скара, или печен.

7. Глухарче
Глухарчетата са стара тайна съставка, позната на нашите баби и дядовци, чиято популярност расте в днешни дни. Това, което знаем сега, е, че глухарчетата са чудесна храна за подобряване на чернодробната функция и премахване на токсините от тялото ви.

8. Зелен чай
Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори с увреждащите свободни радикали. Това са елементите, които причиняват увреждане на клетките, което води до преждевременно стареене и рак. Антиоксидантите са по същество „воините”, които търсят и унищожават свободните радикали. Много хора са толкова доволни от ползите за здравето от пиенето на зелен чай, че консумират няколко чаши на ден. Ако искате да добавите повече енергия към очистващите способности на водата и лимоновия сок, добавете пакетче зелен чай или матча.

9. Водорасли
Да, водорасли! И най-добре заложете на келп. Можете да го използвате в салати, сушен в супи и други ястия, или капсулиран под формата на хапчета. Келпът е нискокалоричен, добър за тялото ви и изключително богат на фитонутриенти.

10. Куркума
Много хора не могат да осъзнаят, че обикновена подправка може да им помогне да детоксират телата си. Куркумата е вълшебната съставка, която придава на много индийски и други източни ястия ярък цвят. Когато става въпрос за почистване, куркумата има специални ползи за черния дроб. Някои лекари са толкова уверени в ползите от куркумата, че препоръчват простия начин на детоксикация само чрез питейна вода и добавяне на повече куркума към вашата диета.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...