"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Висококачественият зехтин от остров Крит

Автор: Stomano-bg
Последно обновяване на информацията: 02.06.2015 г.


Днес ще ви разкажем за невероятния зехтин с марка Critida - 100% Органичен зехтин Extra Virgin (Сорт Маслини: Koronaiki) със зелен цвят с приятен гладък и изтънчен вкус и удивителен аромат. Зехтинът НЕ съдържа химични вещества. Произведен е по естествен метод, чрез обикновено извличане от маслиновия плод със студено пресоване, за да запази всички свои витамини и приятен аромат.

Зехтинът на “Критида” е винаги Extra Virgin с доказано качество. Био зехтинът и натуралният зехтин Extra Virgin са с уникалните ≤ 0.3% киселинност, с неповторим вкус и аромат на току-що направен зехтин. Това прави този зехтин особено търсен в много страни в Европа, Азия и Америка. Семейството на “Критида” се занимава вече 3 поколения с производството на този висококачествен продукт и е успяла да затвърди позиции на лидер в тази област. Марката се радва на много постоянни клиенти и любители, търсещи постоянно новите предложения на пазара, като деликатесни био зехтини, био маслинова паста, маслинова паста със сирене “Фета”, и др.

Зехтинът в древността
Зехтинът в древния свят, наред с хляба, виното и меда са били най-скъпите стоки за размяна. Историята на маслината започва някъде в дълбока древност преди хиляди години. В Библията се споменава, че когато след потопа Ной изпратил гълъб, за да намери суша, той се върнал с маслинова клонка в човчицата си. В древна Гърция са награждавали олимпийските шампиони с венци от маслинови клонки, а също така, често са дарявали победителите с големи количества от най-качествения зехтин, равняващ се по онова време на злато. По времето на Омир зехтинът се е използвал основно за мазане и за приготването на мехлеми, тъй като са били познати лечебните и хранителните му качества, въздействащи благоприятно на човешкия организъм и подхранващи кожата. Древногръцкият лечител Хипократ споменава повече от шестдесет лечебни приложения на зехтина, като главното е срещу дерматични заболявания, а други са за лечение на силна температура, малки рани, запазване белотата на зъбите, както и като антидот срещу натравяния. Други приложения на зехтина са били например, за осветление, като почистващо средство, когато още е нямало сапуни, дори и като парфюм, примесвайки най-добрия зехтин с различни ароматни растения и създавайки различни благовонни масла за религиозни обреди и за частно ползване на царски особи.

Маслината и маслиновото масло се считат за свещени, затова както в древногръцкия свят, така и в наше време зехтинът е неразделна част от религиозните обреди. С миро (осветен зехтин) се помазват царете и до днес.

За Крит
Няма древногръцки мит или легенда, който да не води до остров Крит. Там е родното място на Зевс, именно там заживява източната принцеса Европа. Там е дворецът на цар Минос, считан за основоположник на най-старата европейска цивилизация. Всеки знае за прочутия живописец Доменикос Теотокопулос (Ел Греко), за приключенията на Зорба Гърка.

На остров Крит се произвежда най-висококачественият зехтин Extra Virgin, благодарение на умерения средиземноморски климат, слънцето, морето, почвата, и традиционните методи, използвани при добива на зехтина. Гърция е на трето място по износ на зехтин в света, а на Крит се пада 1/3 от цялото производство на Гърция. Зехтинът от Крит се намира в по-добрите магазини и често най-качественият се продава в луксозни опаковки.

Критска диета
През 60-те години на 20 век е направено едно изследване между седем страни: Финландия, Холандия, Япония, САЩ, Италия, Югославия, и Гърция. В това изследване са участвали 13 000 човека от общо 16 различни области. Сравненията между различните страни и области в тях показват, че на остров Крит боледуват най-малко, живеят най-здравословно и най-дълго. Това специалистите си обясняват с критските хранителни навици, тъй като в традиционната критска кухня отсъства месото и животинските мазнини, а от друга страна присъстват много зеленчуци, плодове, морска храна, и най-вече критски зехтин, известен с лечебните си качества.

Качества
По международни стандарти зехтинът се разделя на 3 основни вида: Зехтин Extra Virgin, Зехтин Чист (Pure), Зехтин Помаче (Pomace). За да се определят качествата на зехтина се взимат предвид редица фактори: аромат, цвят, вкус, къде се намират маслиновите дървета, какъв сорт са, кога са брани маслините, по какъв начин са брани (на ръка, или с машини), колко са престояли плодовете, преди да се пресоват, и др. Най-важният фактор обаче не е сред изброените, а именно киселинността (acidity) на зехтина. Тя определя зехтинът към коя категория ще бъде причислен, като колкото по-ниска е тази киселинност, толкова е по-високо качеството на зехтина и по-висока е неговата цена. Нека разгледаме категориите поотделно:

1. Зехтин Extra Virgin - ≤ 0.8% киселинност
Това е най-добрият зехтин. Той се добива чрез метода на студеното пресоване, при температура не по-голяма от 25 градуса. При този метод се извлича значително по-малко зехтин, но се запазват в пълнота витамините, ароматите, ниското съдържание на киселинността, и всички полезни съставки, с които е познат зехтинът. Той е подходящ за консумиране (препоръчва се да не се минава през топлинна обработка, понеже губи голяма част от качествата си), за мазане, за изработването на фармацевтични продукти, и др.

2. Зехтин Чист (Pure) - ≤ 2% киселинност
Чистият зехтин може да има приятен аромат и вкус, той е подходящ за консумация и е полезен за организма на човека. Липсват голяма част от лечебните свойства, намиращи се при зехтина Extra Virgin.

3. Зехтин Помаче (Pomace) - ≤ 5% киселинност
Това е механично обработен зехтин. Той има значително малко приложения и при него липсват лечебните и хранителни качества, характерни за зехтина. Най-често се използва за пържене и за горене. Много често под наименованието „Помаче” ще намерите мазнина с процент зехтин и процент други мазнини.

Био зетин
Био зехтинът е винаги Extra Virgin, като киселинността му е ≤ 0.8%. За да се сертифицира един зехтин като “Био” се взимат проби от маслиновите плодове, от почвата, и накрая от зехтина. За да бъде одобрен продуктът, трябва минимум 5 години назад маслината да не е торена със изкуствени торове, да не е пръскана и обработвана с химикали, а само с чисти природосъобразни методи и средства.

Био продуктите като цяло и Био зехтинът в частност, предлагат една добра възможност да живеем природосъобразно. Изберете от голямото разнообразие от зехтини Critida ТУК и си гарантирайте доказано високо качество на хранителните продукти.

Източник:
Зехтин Critida

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...