"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Любопитно за кокосовото масло (олио)

Автор: Здравословен
Последно обновяване на информацията: 24.02.2018 г.


Кокосът е екзотична храна в западния свят, главно консумирана от хората, които отговорно се грижат за здравето си. В някои части на света, благодарение на кокоса, хората се радват на отлично здраве в продължение на много поколения. Най-добрият пример за това е населението на Токелау, което живее в южната част на Тихия океан. Повече от 60% от техните калории се набавят от кокосовите орехи и те са най-големите консуматори на наситени мазнини в света. Тези хора се радват на отлично здраве, без данни за сърдечно-съдови заболявания. Друг пример за население, което консумира много кокос и се радва на чудесно здраве е племето Китаван.

Чистото кокосово масло, което не е подлагано на хидрогениране (процеса на добавяне на водород, който прав течните масла твърди), съдържа 92% наситени мазнини - най-високата стойност от всички видове мазнини. Повечето наситени мазнини са твърди при стайна температура (в продуктите от животински произход като месо, млечни продукти, птиче месо с кожа, говежда мазнина) и съдържат холестерол. За разлика от животинските мазнини, тропическите масла – палмови, кокосови масла - са наситени мазнини, които се наричат масла, но в зависимост от стайна температура могат да бъдат в твърдо, полу-твърдо или течно състояние, като не съдържат холестерол.

Подобно на всички мазнини, кокосовото масло е смес от мастни киселини, но то съдържа една необичайна комбинация от къси и средни верижни мастни киселини, предимно лауринова (44%) и миристилова (16.8%) киселини. Точно този необичаен състав предполага полезните качества на продукта. Мастните киселини със средна дължина на веригата в кокосовото масло се метаболизират по различен начин. От храносмилателния тракт те отиват направо в черния дроб, където се използват като бърз източник на енергия или се превръщат в така наречените кетонни тела, които могат да имат терапевтичен ефект върху мозъчните заболявания като епилепсия и болестта на Алцхаймер. Фактът, че са част от полезния кокосов орех, предполага наличието на здравословни растителни химикали, които тепърва ще бъдат октрити и изследвани, смятат учените.

Що се отнася до калории, всички мазнини имат един и същ брой калории на грам. Една супена лъжица от кокосово масло съдържа 117 калории, 14 гр. мазнини, 12 гр. наситени мазнини.

Здравословни ползи
Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми на човечеството. Докато някои хора мислят, че то е само въпрос на брой калории, други смятат, че от решаващо значение са източниците на тези калории.

Факт е, че различните храни влияят върху нашите тела и хормони по различни начини. Средноверижните триглицериди в кокосовото масло могат да увеличат разхода на енергия в сравнение със същото количество калории от дълговерижните мазнини. Според проучване 15-30 грама средноверижни мазнини на ден увеличават 24-часовия разход на енергия с 5%, на обща стойност около 120 калории на ден.

Почти 50% от мастните киселини в кокосовото масло се пада на лауриновата киселина. Освен това, когато кокосово масло се разгражда ензимно, се формира моноглицерид, наричан монолаурин. Лауриновата киселина и монолауринът могат да унищожат вредните патогени като бактерии, вируси и гъбички. Доказано е, че тези вещества се справят с бактериите Staphylococcus Aureus (много опасен патоген) и дрождите Candida Albicans, общ източник на гъбични инфекции при хората.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция в световен мащаб и се среща главно при възрастни индивиди. При пациенти с болестта на Алцхаймер се наблюдава намалена способност да се използва глюкозата за енергия в някои части на мозъка. Кетонните тела могат да доставят енергия за мозъка и изследователи смятат, че те могат да осигурят алтернативен източник на енергия за тези неизправни клетки и да намалят симптомите на болестта. В едно изследване от 2006, консумацията на триглицериди със средна дължина на веригата води до незабавно подобрение в мозъчната функция при пациенти с по-леки форми на Алцхаймер.

Друга интересна особеност на кокосовото масло се изразява в намаляването на глада. Това може би е свързано с начина, по който се метаболизират мастните киселини, защото кетонните тела могат да имат ефект на намаляване на апетита. Според проучване включващо 6 здрави мъже, консумиращи различни количества средни и дълговерижни триглицериди, се установява, че мъжете с повече МСТ (средноверижни мастни киселини) консумират средно с 256 по-малко калории на ден. Според друго проучване между 14 здрави мъже се установява, че консумацията на по-голямо количество средноверижни мазнини на закуска води до значително по-ниска консумация на калории на обяд.

Като се има предвид, че кокосовото масло може да намали апетита и да увеличи изгарянето на мазнините, следва да се включи успешно и към вашите опити за отслабване. Кокосово масло е особено ефективно за намаляване на мастната тъкан в областта на корема.

Така наречената кетонна диета (много ниско съдържание на въглехидрати, много високо съдържание на мазнини) се проучва за лечение на различни заболявания. Най-доброто известно терапевтично приложение на тази диета е лечение на резистентна епилепсия при деца. Консумацията на много малко въглехидрати и големи количества мазнини води до значително повишаване на концентрациите на кетонни тела в кръвта. Тази диета може драстично да намали степента на гърчове при деца с епилепсия, дори и при тези, които не са имали успех с различни видове лекарства. Тъй като МСТ-мазнините (дистилирани от естествено кокосово масло) се транспортират до черния дроб и се превръщат в кетонни тела, те често се използват при пациенти с епилепсия, за да се предизвика кетоза.

Кокосовото масло е зареденo с наситени мазнини, които всъщност не вредят на кръвните липиди, както се смяташе досега. Наситените мазнини, повишават HDL (добрия) холестерол и променят LDL (лошия) холестерол в доброкачествен подтип. Кокосово масло понижава холестерола чрез насърчаване на неговото превръщане в прегненолон (ендогенен стероиден хормон). Кокосовото масло може да помогне за възстановяване на нормалната функция на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза не работи оптимално, това може да доведе до по-високи нива на лошия холестерол. В едно проучване при 40 жени се наблюдава следното - кокосовото масло намалява общия и LDL холестерола, като същевременно увеличава HDL холестерола в сравнение със соевото масло. Смята се, че подобрението в сърдечно-съдовите рискови фактори трябва теоретично да доведе до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план.

Кокосовото масло може да се отрази положително върху хормоните на щитовидната жлеза и контрола на кръвната захар, тъй като то може да помогне за подобряване на употребата на инсулин в тялото, да стимулира функцията на щитовидната жлеза, метаболизма, да повиши телесната температура, енергията и издръжливостта.Това подобрява храносмилането и помага за по-доброто усвояване на мастноразтворимите витамини.

Кокосовото масло може да служи за различни цели, които нямат нищо общо с неговата вътрешна консумация. Много хора го използват за козметични цели и за подобряване на здравето и външния вид на кожата и косата. Изследвания върху хора със суха кожа показват, че кокосово масло може да подобри съдържанието на влага и липиди в кожата. Кокосовото масло е прекрасен овлажнител за кожата и косата, съдържащ добри количества от антиоксиданта витамин Е, който има силни защитни свойства. Препоръчва се за масаж на новородени бебета, както и за третиране на стрии. Кокосовото масло може да има защитен ефект срещу увреждане на вашата коса. Според друго проучване се изтъква ефективността му като слънцезащитен крем, който успява да блокира около 20% от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Друго негово приложение включва използване като вода за уста, унищожавайки някои от вредните бактерии в устата, подобряване здравето на зъбите и намаляване на лошия дъх.

Антиоксидантното действие на маслото способства за спиране на увреждането на други здравословни мазнини и тъкани в тялото ни. Окислението се счита за основен фактор за сърдечно-съдови проблеми и стареене на кожата. Кокосовото масло намалява необходимостта от прием на антиоксиданти.

Готвене с кокосово масло
Кокосовото масло се използва в преработените храни, защото осигуряват хрупкава текстура на храната. То е трайно и устойчиво на окисляване. Хидрогенирано и частично хидрогенирано кокосово масло може да откриете в зърнени храни, тестени изделия, бисквити, солени закуски, сапуни, козметика и овлажнители. Не забравяйте да търсите нерафинирано, чисто и органично кокосово масло.

Кокосовото масло в с висока популярност сред веганите, които предпочитат наситените мазнини от растителни храни. Готвачите откриват уникалните свойства на кокосовото масло в своите рецепти благодарение на неговите втвърдяващи способности.

Съществуват две основни категории мазнини. Здравословните мазнини са ненаситени и включват растителни масла, рибни масла и мазнини в ядките, авокадото и семената. Тези мазнини трябва да са най-важните мазнини във вашата диета, защото те са или неутрални, или повишават HDL (добрия) холестерол, но не повишават LDL холестерола. По-малко здравословните наситени мазнини, открити в животинските продукти и тропическите масла, включително и кокосовото масло, са разрешени, но в по-малки количества. Транс мазнините в преработените храни са най-лошите мазнини, способни за намаляване на HDL и увеличаване на LDL холестерола, и тяхната консумация трябва да е възможно най-ниска.

Ние смело препоръчваме кокосовото масло в много от нашите Рецепти за максимално възползване от неговия приятен аромат и здравословни предимства.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...