"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Топ 8 здравословни натурални подсладители

Автор: Friday
Последно обновяване на информацията: 07.07.2017 г.


Днес захарта се счита за бяла смърт или отрова. Но много от нас трудно се въздържат от консумацията на вредни сладки храни. Първо да уточним защо захарта е вредна. Гликемичният индекс е една от най-важните характеристики на подсладителя. Храните с нисък гликемичен индекс (по-малко от 55) водят до постепенно повишаване нивото на захарта в кръвта. Продукти с гликемичен индекс между 55 и 70 се считат за междинни. Храните с висок гликемичен индекс (над 70) повишават бързо нивото на кръвната захар, както и нивата на инсулина.

На пазара има многобройни подсладители, но ние подбрахме за вас най-добрите сред естествените продукти с редица полезни характеристики.

Пчелен мед
Суровият мед е естествен подсладител, който е лесно достъпен. Медът се използва като заместител на захарта в продължение на векове. Сложете мако мед в овесена си каша или кисело мляко за приятна сладост. Медът заема една от първите позиции сред естествените подсладители, тъй като съдържа витамини и минерали, както и значителни нива на антиоксиданти. Една чаена лъжичка мед е само около 20 калории.

Кленов сироп
Повечето хора се сещат да използват кленов сироп, когато приготвяр палачинки. Въпреки това, той може да се използва като заместител на захарта по много начини. Чистият кленов сироп осигурява многобройни витамини и минерали, включително манган и цинк. Също така има по-нисък гликемичен индекс от захарта.

Стевия
Стевията е сладка на вкус натурална билка, която може да се открие под формата на хранителна добавка - екстракт от сладките листа на растението стевия. Тя може да се използва в чай, кафе, сладкиши и други храни - с нула калории. Счита се че тя около 10 пъти по-сладка от захарта, така че може да използвате в малки количества от нея.

Меласа
Меласата не е толкова добре известна като другите естествени подсладители, но е много хранителна опция, съдържаща калций, магнезий, витамин B6 и желязо. Меласата е течността, извлечена по време на процеса на рафиниране на захарната тръстика. Съдържа приблизително 16 калории на чаена лъжичка.

Кокосова захар
Кокосовата захар става по-популярна през последните години и с основание. Тя е добър източник на калий, магнезий, цинк и желязо. Подобно на кленовия сироп, също е подсладител с нисък гликемичен индекс. Може да я използвате в същото съотношение като обикновената захар.

Агаве
Интересен факт, свързан с агавето е, че вкусът напомня на естествения мед, така че това може да е алтернатива за тези, които обичат мед, но в същото време искат да избегнат неговите алергени. Агавето има гликемичен индекс 15, така че подслаждането на безалкохолна напитка с него, е подходящо и за хора с диабет.

Оризов сироп
Оризовият сироп е натурален подсладител, който не съдържа фруктоза и има фин карамелов вкус. Идеален за десерти и напитки.

Сироп от фурми
Сиропът от фурми намалява нивото на холестерол в кръвта и помага за предотвратяването на атеросклероза, регулира нивото на кръвната захар, понижава вероятността за остеопороза при жените, нормализира артериалното налягане, намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Може да го използвате за подслаждане на чайове и смутита, за печива и десерти, за йогурт и мюсли, за сладко-солени маринати, ориенталски ястия или аюрведична кухня.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...