"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Любопитно за шафрана

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 10.05.2012 г.


Шафранът е една от най-ценените подправки, позната от античността със своя аромат, цвят и здравословни качества. Тя представлява изсушеното близалце (нишки) на цвета на растението S. Crocus, което е луковично многогодишно растение, принадлежащо към семейство Перуникови (iridaceae) от рода Crocus (минзухар) и носещо ботаническото наименование Crocus sativus (шафранов минзухар). Шафранът води началото си от цвета на минзухара, има вид на червен конец и е богат източник антиоксиданти. Растението води началото си от южна Европа, като понастоящем се отглежда навсякъде по света, особено в Испания, Италия, Франция, Гърция, Турция, Иран, Индия.

Crocus sativus достига 15-20 см. височина и има лавандулови цветове. Всеки цвят е изграден от околоцветник, който се състои от дръжка, наречена плодник и свързващ се с трите нишки и с останалата част на растението. Оранжево-жълтите близалца, заедно с част от шийката, свързваща нишките с останалата част на растението, се изсушават и представляват подправката, наречена шафран. Това растение вирее на плодородни и добре напоявани почви. Цветовете се берат рано сутрин. Шафранът има специфичен аромат, дължащ се на неговите химични компоненти – пикрокроцин и шафранал. Освен това съдържа натурална каротеноидна химическа съставка – кроцин, която придава на шафрана неговия жълто-оранжев цвят. Тези отличителни черти плюс здравословните му предимства го правят ценна съставка на много от световните кухни.


Здравословни качества
Шафранът съдържа много растително извлечени химически съставки, които имат антиоксиданти, предпазващи от болести и подобряващи общото здравословно състояние качества. Шафрановите близалца съдържат голям брой етерична масла, най-важно, от които е шафраналът, даващ на близалцата специфичния цвят на сено. Проучванията доказват, че шафраналът има антиоксидантни, цитотоксични към раковите клетки, антиконвулсивни и антидепресантни свойства. Други етерични масла в шафрана са цинеол, пинен, борнеол, гераниол, лимонен, п-цимен, линалоол, терпинен-4-ол. Освен кроцина, шафранът съдържа и други каротеноиди, включително зеаксантин, ликопен, α- и β- каротени. Те са силни антиоксиданти, които предпазват тялото от оксидативен стрес, рак, инфекции. Каротеноидната съставка α-кроцин има силни антиоксидантни, антидепресивни и антиракови свойства.

Активните съставки в шафрана имат много лечебни качества – антисептични, антидепресивни, антиоксиданти, подобряващи храносмилането, антиспазматични, газогонни и причиняващи изпотяване свойства. Тази необикновена подправка е добър източник на минерали като мед, калий, калций, манган, желязо, селен, цинк и магнезий. Калият е важна част на клетките и телесните течности, които контролират сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът и медта се използват от тялото като кофактори за антиоксидантния ензим - супероксид дисмутаза. Желязото е жизненоважно за производството на червени кръвни телца и като кофактор за ензимите цитохром оксидаза. Шафранът е богат и на жизненоважни витамини като витамин А, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, витамин С, които са неизменна и важна част от доброто здравословно състояние на човек.

Научни проучвания за благотворния ефект на шафрана
Още от древността шафранът е известен със своите целебни свойства, сред които е и стимулирането на нервната система. Консумацията на шафран може да подобри вашето настроение със своите антидепресивни качества и да спомогне за облекчаването на предменструалния синдром. Според проучванията тази подправка действа по „същия механизъм като Прозак”, спомагайки снабдяването на мозъка с отговарящия за доброто настроение невротрансмитер серотонин.

Според 22-седмично проучване върху болни от Алцхаймер в лека до средна форми, шафранът действа като лекарството донепезил, без страничния ефект - повръщане. Според други проучвания шафранът предпазва и лекува деменции, потиска тромбоцитната агрегация (води до съсирване на кръвта) и липидна пероксидация (причинява разрушаване на клетките). Смята се, че шафранът има предпазващи качества срещу рак, качества приписвани и на традиционната алтернатива на шафрана – куркумата (често я наричат Индийски шафран). Над 700 години в Европа куркумата е използвана за заместител на шафрана, тъй като и при двете подправки са открити много сходни здравословни качества, включително и надежда за лечение в случаите на Алцхаймер.


Търсете шафран под формата на цели нишки, а не под формата на прах, защото праховидният вариант може да съдържа следи и от други примеси. Шафранът има характерен остър горчиво-меден вкус и приятен аромат. Щипка от него е достатъчна да овкуси и да придаде цвят на вашето ястие. Може да използвате шафрана под формата на нишки, да го смелите или да го накиснете в топла вода и да поставите течността в рецептата. Шафранът се използва като оцветител за златно-жълт цвят и като овкусител на храни и напитки в Средиземноморската и Азиатската кухня. Използва се като добавка към десертите в много от Индийските, Пакистанските и централно Азиатските държави, за различни десерти, сладоледи и напитки. За бременните жени е препоръчително да избягват консумацията на тази подправка.

Шафранът си е спечелил прозвището „най-скъпата подправка в света”. Това се дължи на факта, че за производството на 500 гр. шафран са необходими 80 000 цвята. Взимайки предвид големия брой здравословни качества, които притежава тази подправка, ние смело я включихме към хранителния си режим. Освен да обогати ястията с допълнителни количества полезни вещества и да намали оксидативния стрес, шафранът ще внесе много приятна екзотика във вашия дом. Вижте как да се снабдите с тази изключителна подправка ТУК.

Използвана литература:
Mercola
Nutrition-and-you
Eating well

Снимка:
Gardenofeaden
Tajagro products

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...