"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Автор: https://www.alcenero.com/blogs/nutrizione/metabolismo-lento-come-svegliarlo-a-partire-dalla-prima-colazione?fbclid=IwAR3UBIdgC03
Последно обновяване на информацията: 14.07.2022 г.


Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия.

Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога.

Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска, всъщност изпращаме алармен сигнал към тялото си, който е предупреждение за „глад“, който тласка метаболизма да се забави, за да натрупа всичко, което може. Това води до наддаване на тегло. Ако вместо това направим добра здравословна закуска, сигналът ще бъде за достатъчно енергия, за засищане и така метаболизмът ще може да се активира по най-добрия начин, без да се забавя. Следователно първата закуска сутрин е най- важното хранене за деня и никога не трябва да се пропуска.

Значението на правилните калории

Дневният калориен прием не трябва да бъде твърде нисък, защото организмът не получавайки достатъчно енергия ще премине в енергоспестяващ режим. Всъщност, за да разполага с количеството неполучена енергия, организмът автоматично намалява метаболизма, превръщайки мускулите в полезни количества енергия. Но мускулите служат, за да ви държат тонусът на метаболизма: мускулната тъкан изгаря енергия дори когато е в покой, за разлика от мазнините, които са инертни.


Инсулинов баланс, правилното хранене също е протеин


Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса. Основната му цел е да влезе в действие, когато кръвното ниво е високо. Тялото постоянно измерва това ниво: когато е твърде ниско, се задейства стимулът на глада, когато е твърде високо, панкреасът отделя инсулин, който се използва за премахване на излишните захари.

Те се представят като резерв, наличен при необходимост; заделените захари след това се трансформират в триглицериди и се съхраняват в слоевете мазнини, от които ще бъде трудно да ги премахнете. За да избегнете всичко това и да поддържате инсулина в равновесие, е достатъчно винаги да се храните в комбинация с въглехидрати и протеини, от първата закуска и за всички хранения.


Също така е от основно значение да изберете пълнозърнести храни (с нисък гликемичен индекс), да консумирате няколко прости захари, комбинирайки всичко със здравословно движение. Минималното необходимо физическо усилие е половин час на ден или един час три пъти седмично.

Кога да ядете, за да поддържате метаболизма в баланс

Проучване на Института за биологични изследвания Salk в Сан Диего установи, че храненето на редовни интервали ще помогне на метаболизма. Съветът на учените е да се хапва по-често, от първата закуска до вечеря, в рамките на времеви прозорец, вариращ от девет до петнадесет часа. Отвъд този праг рискът от затлъстяване ще се увеличи. По принцип трябва да се закусва в осем часа сутринта и би било за предпочитане да приключите хранителния си ден средно в 8 вечерта, като не ядете нищо до 8 сутринта на следващата сутрин. Изследователите казват, че времето за хранене има пряко влияние върху циркадния ритъм на светлите и тъмните цикли, което от своя страна засяга функционирането на гените, участващи в поддържането на метаболизма. Следователно може да се каже, че времето, в което се консумира храна, е в състояние да „нулира“ вътрешния ни часовник.


Не само закуска, но и други хранения

След балансираната закуска може да следва междинна закуска с плод или зеленчук. След разнообразен обяд може да следва отново плод или зеленчук, като следобедна закуска и накрая лека вечеря (но не много късно). Вниманието отностно приема на калории по този начин насърчава активността на метаболизма.

Следователно ще започнем със добро засищане от сутринта и след това ще намалим приема на калории вечер, като по този начин ще ограничим нощната фаза на натрупване (и стратификацията на мазнините, типична за тези, които ядат преди сън). И накрая, имаме предвид, че за метаболизма благодарение на хранителните вещества, тялото изгаря енергия и колкото по-пълно и разнообразно е ястието, толкова по-голям е този ефект.


Статия от Паола Магни. Тя е журналист от LifeGate.
Винаги запалена по екологията и естествената храна, тя превръща хобито си в професия от 2000 г.

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...