"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Неща за стреса, които може би не знаете

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 03.02.2018 г.


Много се изговори и изписа за модерния здравословен проблем, наречен стрес. Сигурно е, че различните хора приемат различни фактори за стресиращи, но общото е че крайният резултат от стреса е един и същ – нервност, тревожност, напрегнатост, здравословни неразположения, обтегнати социални отношения и разбира се нетрудоспособност и неефективност. Дойде моментът да отсеем ненужните факти и да научим най-важното за стреса – как работи и защо при определени обстоятелства може да е толкова опасен за нашето здраве. Сам по себе си стресът не е патологично състояние, но ако продължи във времето и не се намери неговото решение, той води до сериозни заболявания.

Дефиниции
Нека дефинираме терминологично понятието стрес. Става дума за всеки вид промяна, която причинява физическо, емоционално или физиологическо напрежение. Ние сме стресирани когато нещата, които се случват надвишават възможността ни да се справим с тях. Често стресът се бърка с всекидневното напрежение. Всъщност ние се нуждаем от напрежение, за да покажем най-доброто от себе си. Проблемите идват, когато това напрежение стане прекалено голямо. Това може да се дължи на голям емоционален товар като тежка загуба или много малки главоболия, които са често едно след друго и нямаме възможност да се възстановим. Оптималното напрежение води до достигане на оптимална производителност, докато дойде нашият физиологичен пик. След това напрежението расте, а нашата производителност намалява пропорционално.

Физическите натоварвания предполагат отговор на физическо ниво, но тъй като съвременният стрес обикновено не е от физическо естество, не се налага и физически отговор. Много от нас се изправят срещу трудния шеф, многото работа, ядосаните клиенти, имейлите и не могат да се преборят на момента с физическа реакция – тичане в парка или бойни изкуства. Ние просто седим и акумулираме стреса. А напреженията се редуват едно след друго, така че нямаме време да настроим физиологически нашия организъм. Ние допълваме стреса и чрез нашите мисли и страхове – че не сме добри, изглеждаме глупаво или не се справяме с работата. Промените, които се случват в нас започват да работят срещу нас и започваме да страдаме от стрес симптомите. Когато усетите, че това се случва, дайте физически отговор на стреса чрез физическа активност като упражнения например. В този момент ще имате допълнителна енергия, за да се справите със стресовите фактори.

В случай на стрес се наблюдават и много негативни последици в здравословен план. Стресът може да е първопричина за всяко едно заболяване, тъй като хроничният стрес понижава имунитета. Стресът може да се отрази на всяка част на тялото от главата до пръстите на краката и да засегне по различен начин различните хора.

Биологични процеси
По време на стреса се освобождават определени хормони като адреналин, норадреналин и кортизол, които са причина за усилен сърдечен ритъм, забавено храносмилане, суха уста, потящи се длани, чувство за стягане в корема, извънредна енергия и сила, симптоми като преди важен изпит или интервю за работа. Така са се чувствали и нашите предшественици след гонитбата с голям космат мамут например. В този момент от черния дроб се освобождава повече глюкоза и репродуктивната система намалява скоростта си на действие. Кортизолът регулира метаболизма. По време на стрес обаче той стимулира тялото да отделя повече глюкоза. Вторичен продукт от това е продукцията на мастни киселини, което може да доведе до повишен холестерол, който на свой ред засяга сърдечно-съдовата система. Кортизолът забавя и имунната система. От главоболието и предразположението към настинки, ние преминаваме към по-сложни заболявания – диабет, депресия, сърдечни заболявания, косопад, хипертироидизъм, затлъстяване, сексуални дисфункции, заболявания на зъбите и венците, язви и рак.

Знаете ли, че 90% от посещенията при доктора частично се дължат на стреса? При всички случаи стресът не е слабост, той може да се случи на всекиго. Справянето със стреса е единствено ваша отговорност и задача, която не бива да отлагате нито за минута.


Бърз отпор на стреса
Без значение от вида на стреса има няколко основни стъпки, които да предприемете за неговото намаляване. Когато сте подложен на стрес, първоначално вашето тяло е в изключително добра физиологична форма и ако бързо приложите някоя от техниките за успокоение, вие може ефективно да се справите със ситуацията.

• Бързо успокояване на стреса, като техники за дишане и използване на чувството ви за хумор. Тази тактика е идеалната първа стъпка за борба със стреса.
• Да се изправим лице в лице със стреса. Когато стресът е отминал и вече се намирате в по-спокойна ситуация, може да се обърнете и да идентифицирате причината. Стрес в работата, семейството или паричен проблем – потърсете помощ, за да откриете как да се справите с проблема.
• Дългосрочно потушаване на стреса. Открийте в дългосрочен план кои са активностите, които ви предпазват и ви носят удовлетворение. Направете тези техники или занимания за намаляване на стреса част от редовните ви ангажименти и ги практикувайте редовно.
• Променете поведението си. Не винаги се налага да сте идеален. Поговорете с приятел или колега за това, което трябва да се направи. На днешно време ние може да се възползваме от правата си и да говорим с работодателя за стрес, свързан с работата и как да го избегнем.
• Правете редовни почивки, за да се възстановите между отделните напрежения.
• Научете се да релаксирате.

Видове стрес
Знаете ли кои са видовете стрес и как да се справяме с тях?
• Еустреса е причинен от весели и забавни неща и ни кара да се чувстваме жизнени. Това е стресът от високите скорости, ако обичате такива, стресът, когато се влюбвате или когато играете забавна игра. Този вид стрес ви носи положителна енергия;
• Остър стрес е кратковременният стрес, който преживяваме всекидневно;
• Епизодичен остър стрес е кратковременният стрес, който се появява епизодично в живота ни;
• Хроничен стрес е стресът, който не свършва и изглежда неизбежен, като стреса от неподходяща женитба или лоша работа. Когато говорим за често случващ се стрес от един и същи фактор, говорим за хроничен стрес.

Симптоми на стреса
Факт е, че ние ежедневно се сблъскваме със стреса под една или друга форма. Въпросът е кога този стрес започва да влияе и да влошава здравословното ни състояние? Без значение от продължителността на действие, дори и кратковременният стрес може да е причина за влошаване на здравословното ви състояние. Стресът може да ви повлия по много очевиден начин, но може да се трупа в тялото, причинявайки сериозни здравословни проблеми, които се проявяват в последствие. Всеки човек се афектира по различен начин. Симптомите на стреса могат да се проявят като симптомите на някое друго заболяване или обратното ние може да объркаме симптомите на конкретно заболяване с тези на стреса. Когато сте под стрес е много трудно да забележите сигналите, които ви дава тялото.

Комбинацията от долу изброените симптоми, почти сигурно говори за типичното състояние на съвременния човек, наречено стрес.
• главоболие, особено напрежението в областта на главата;
• чести настинки и грипове, което се дължи на понижената ви имунна система;
• проблеми със съня. Стресът нарушава съня ви и ги прави не толкова възстановителен.
• общо безпокойство;
• забавено мислене и липса на концентрация;
• чувство на неудовлетвореност и раздразнителност;
• понижено либидо. Замислете се намирате ли напоследък време за секс или като цяло за нежности с вашия партньор?


И още няколко неща, които знаете, но на които най-вероятно не обръщате внимание, важни неща за стреса, които ще осветлят допълнително ситуацията и при всички случаи ще подпомогнат вашата борба. Знаехте ли, че песимистите и перфекционистите са особено податливи на стресовите влияния, тъй като те многократно усилват неговото въздействие. Една част от стреса е неизбежна, но останалата част може спокойно да бъде избегната. Здравословната диета, редовните упражнения и няколкото истински приятели със сигурност ще ви предпазят от редица стресови фактори. Стресът е един от главни фактори, влияещи върху нашето видимо остаряване. Ние старателно броим свещичките върху тортата, но стресът трупа годинки върху тялото ни. Много от нас се борят със стреса по много нездравословни начини. Цигарите, алкохолът и харченето на пари, в никой случай не са решение, а по скоро причиняват допълнителен стрес. Бъдете позитивен и мислете за стреса, като отминало състояние.

Вижте нашата предишна статия за начините да се справим със стреса и в следващия случай на нужда се обърнете за помощ към внимателно събраните от нас антистрес съвети. Надяваме се да сме ви от полза в борбата със стреса, като част от един по-здравословен, пълноценен и качествен живот.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...