"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Микровълновите фурни - модерни, удобни и …вредни!

Автор: Юлия Шатникова
Последно обновяване на информацията: 27.12.2011 г.


В наши дни повече от 80% от домакинствата имат микровълновa фурна. Тя е един добър помощник на онези, които нямат време и вечно бързат, а и просто е лесна за употреба. Всеки би могъл да работи с този уред, няма нищо сложно. Но дали е безвредна храната, претърпяла топлинна обработка в такъв тип печка и добре ли е да рискуваме здравето си за сметка на бързина и удобство?

Като една млада майка, ползвайки този уред ежедневно, си зададох този въпрос. След доста прочетени статии и научни резултати от опити и изследвания за микровълните и микровълновите печки, синтезирах следната информация за вас. Заключението, до което стигнах е, че оттук нататък ще използвам своята микровълнова само за стерилизация на шишетата и бибероните на малкото ми дете. Винаги мога да ползвам кана за вода, при приготвянето на адаптираното мляко или чая за закуска.

Микровълни и микровълнови фурни
Микровълновата печка е конструирана така, че да се използва енергията на микровълните. Електричеството се преобразува в микровълни чрез магнетронова тръба и те се излъчват в работното пространство на фурната. Микровълните не могат да преминат през металните стени на печката (отразяват се от тях и затова са безвредни за околната среда! Но те проникват през материали като стъкло, порцелан, пластмаса, хартия и др. Микровълните не загряват съда, но той се затопля, поемайки топлина от храната в него.

Микровълните са електромагнитни вълни, сравними със светлинните, инфрачервените, радио и телевизионните вълни и донякъде с рентгеновите лъчи. Те се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота от 2450 милиона трептения в секунда. Тези трептения карат молекулите на водата да се удрят една в друга с противоположните си полюси и така възниква триене, в резултат на което температурата се покачва и храната се загрява. По този начин се осъществява обработката на храна. За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.

Изследване, проведено през 1992 г. В САЩ, твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, която е подложена на друга термична обработка. Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невротоксични и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при загряване в микровълнова фурна.


Като цяло учени са установили, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка.

При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:
• Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени. Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти. Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
• Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. - факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки в храната.

Все пак повечето домакинства използват микровълновата си печка за бързо претопляне на вече приготвената храна! Т.е. реално употребата е за 1 до 5мин., колкото да се загрее храната. Изследванията за вредното влияние на микровълните са акцентирали на факта, че при готвене се променя структурата на храната, но не са изнесени факти за колко време става това. Промяната на химичния състав на молекулите се дължи на принудителните трептения, които пораждат енергия, нетипична за тези молекули, но даже докато само се загрява вашето ястие, тази енергия се образува, следователно все пак се променя и съставът на храната макар и в по-малка степен.

Здравословни алтернативи
Бих ви предложила да използвате алтернативен метод на претопляне на ястията в конвекторна фурна на ниски градуси. Това ще ви позволи да претоплите, но за съжаление няма да е толкова бързо и удобно колкото в микровълновата ви фурна! Вие сами трябва да изберете кое е по-важно, времето или здравето ви? Сега вече се разработват нови модели на конвекторни фурни, комбинирани с пара, които ще дават много по-добри възможности за готвене и по-бързо претопляне на храната! А и моделите, които се предлагат са с все по-малки размери, така че да са удобни за нашите домакинства.

В случай, че не разполагате с конвекторна фурна, тогава можете да притопляте храната си в обикновената електрическа фурна, каквато вероятно има във вашата кухня. За нея обаче трябва да отделите поне 10-15 минути, за да достигне ястието ви приятна за консумиране температура, а освен това ще се изисква и затоплянето да става в специален огнеупорен съд (напр. керамична тавичка за готвене или йенско стъкло).

И така най-здравословният начин за приготвяне на храна си остава този на пара или печенето в обикновена фурна или скара. Не случайно домашните роботи известни ни като babycook, използват парата за приготвянето на храната! Наслаждавайте се на добре приготвена храна на барбекю през летните месеци и винаги когато можете. Много е важно и какви съдове ще използвате при приготвянето й – най-добре е те да са керамични или от стъкло, защото така вредните съединения не попадат в приготвяната от вас храна.

Разгледайте предлаганата от нас серия керамични съдове за готвене на френската марка: Emile Henry за здравословно приготвяне на вашата храна! Част от съдовете са много удобни и за затопляне на храната.

В следващата ми статия ще ви запозная с най-полезните уреди за приготвяне на храна, както и с полезните процеси на приготвяне на храната.

Използвани източници:
www.agrosaveti.com
www.mikrovalnovi.samo.bg
www.bb-team.org
www.micro.nebelservice.com
www.explainthatstuff.com

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...