"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Научете какви опасности за вашето здраве крие домът ви

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 02.09.2017 г.


Установено е, че нивото на около дузина химически замърсяващи околната среда вещества в дома ви е от 2 до 5 пъти по-голямо, отколкото навън. Учените подозират, че това е една от причините за зачестилите случаи на астма и други дихателни заболявания. Тези замърсявания причиняват и редица други сериозни заболявания.

Един от главните виновници за вредните емисии вътре във вашия дом са плесените, които не виждате или не им обръщате достатъчно внимание. Освен очевидните места, като баня, мивка, около хладилници, миялни машини и перални, течащи покриви, около прозорци с конденз, мазе и дори саксиите с цветя, плесените може да разпространяват своите спори и на не толкова очевидни места, като под килима и дори в дървото. Типичните признаци са специфичната миризма и новото петно върху стената, избелял участък от килима или бяло-черни точици на някои места в дома ви.

Плесените са гъбички. Техните разновидности варират между 100000 и 400000, като 1000 вида от тях може да са и във вашия дом. В зависимост от реакцията на хората към тях, те се делят на три вида: алергенни плесени (обикновено нямат животозастрашаващо действие и са проблемни, когато имате алергия или сте астматик); патогенни плесени (предизвикват инфекции, особено когато имунната ви система не е във форма – състояния, наподобяващи на бактериални пневмонии); токсични плесени (тези опасни плесени произвеждат микотоксини, които може да причинят дори рак. Такъв вид е афлатоксинът - един от най-потентните канцерогени, познати на човечеството. Той расте върху фъстъците, зърната и върху някои други храни).

Гъбичките се разпространяват като отделят репродуктивни клетки (спори) във въздуха, точно както растенията се размножават чрез семената. Въздушнопреносимите спори не се виждат с просто око и точно това е причината да не осъзнаваме вредите, които ни причиняват. Не е необичайно наличието на стотици и дори хиляди спори на плесени в кубичен метър въздух. Спорите са много малки (1-100 микрона) – и за да си го представите още по-образно, 20 милиони спори могат да се съберат върху една пощенска марка. Спорите са много издръжливи, като много от тях може да стоят с десетилетия в летаргия и да се върнат към живот след време. Те могат да живеят навсякъде, където има влага и кислород. Има плесени, които виреят върху дърво, хартия, керемиди, килими, кожа, храни. Плесените живеят като поглъщат частици от материите, които обитават. Няма как да ги премахнете изцяло, но може да ги контролирате чрез контрола на влагата.

Знаете ли, че дори коледната елха може да предизвика разпространението на хиляди спори, виновници за зимните алергии и астматичните пристъпи. Според проучване качеството на въздуха в дома ви спада с шест пъти през 14-те дни, през които коледното дърво украсява стаята ви. Хиляди спори се крият и във вашите възглавници.

Плесените може да ви разболеят и дори да ви убият. Това зависи от вида им, вашата степен на излагане, възрастта и общото ви здравословно състояние и разбира се наличието на алергия или чувствителност към тях. Страдащите от здравословни проблеми, причинени от плесени, най-често се оплакват от мускулни и ставни болки, депресия, главоболие, загуба на памет, умора, проблеми с имунната система, недостиг на въздух. Доста често лекуваме здравословни проблеми без да ни е известна първопричината. Вижте как плесените могат да повлияят пагубно върху отделните системи в нашия организъм: при съдовата система (чупливост на кръвоносните съдове, кръвоизливи в тъканите и дробовете); при дихателната система (затруднено дишане, кървене в дробовете); за кожата (обриви, зачервявания, лющене, фоточувствителност); за репродуктивната система (безплодие, промяна в репродуктивните цикли); за храносмилателната система (диария, повръщане, кръвоизливи, проблеми с черния дроб, фибрози и некрози); за нервната система (тремори, липса на координация, главоболие, депресия, множествена склероза); за пикочната система (бъбречна интоксикация); за имунната система (имуносупресия).


Според направени изследвания причината за голяма част от хроничните синузити са именно тези плесени. В този случаи антибиотиците не са ефективни, тъй като те се борят с бактериите, а не с гъбичките. Дори се оказва, че те влошават положението, тъй като антибиотиците и стероидите унищожават вашият естествен биологичен терен, създавайки вътрешна инкубационна среда за бактериите.

Плесените произвеждат редица мощни субстанции, които може да повлияят благотворно или пагубно върху здравето ви. Например плесените произвеждат биологично активни вещества, като лизергиновата киселина, съставна част на известното ЛСД. Пеницилинът на свой ред е микотоксин, произведен от плесента Пеницилин, по-добре познат ни като антибиотик.

Как да се справите с проблема? Закупете си висококачествен филтър за въздуха. И все пак преди това се налага да овладеете плесента и да чистите редовно. Какво по-добро средство за почистване от натуралните Био сертифицирани хигиенни препарати. За опасната черна плесен се налага професионална помощ от фирми, които се занимават с това, за да се предпазим от евентуално разпространение на плесените, при самото почистване. Погрижете се ефективно да отстраните източниците на влага във вашия дом.

Освен плесените в дома ни има още редица вредни вещества, чиито емисии ние вдишваме всекидневно. За 24 часа всеки човек вдишва между 10000 и 70000 литра въздух. И въпреки това доста често не обръщаме внимание на неговото качество като даваме предимство на храната и водата, която консумираме. В днешно време човек прекарва 90% от времето си вътре в сградите, където въздухът е дори по-замърсен от навън. При направени проучвания в 52 обикновени дома на границата Аризона-Мексико са открити 586 химикали, включително пестицидите диазинон, хлорпирифос и ДДТ, фталати в големи дози и 120 химикали, които не са могли дори да бъдат идентифицирани.

Лошият въздух вкъщи се свързва с краткосрочни и с дългосрочни здравни проблеми – астма, алергия и други дихателни проблеми; главоболие; очни и кожни раздразнения; възпалено гърло, грипове и настинки; умора, депресия, замаяност, загуба на памет; дори до някои по-сериозни заболявания като сърдечно-съдови, репродуктивни и дори рак.

Проблемът със затворените помещения е че всички вредни емисии влезли отвън или излъчени от някои елементи от обзавеждането, остават за по-дълго време затворени в дома ви. Но това все пак може да бъде контролирано, като внимателно избирате продуктите и материалите, които използвате вкъщи, като мебели, обзавеждане, препарати.

Едни от най-силните замърсители от вашето обзавеждане са:
1. Пресованите дървени материали
При тях се използват вредни лепила, в чиито състав може да влиза и урея-формалдехид като смола. Формалдехидните изпарения вкъщи може да станат причина за сълзящи очи, горящи очи и гърло, трудно дишане и астматични пристъпи. Особено голям е рискът при старите дървени конструкции, тъй като при новите контролът е по-стриктен.

2. Химикалите в килимите
Много от килимите съдържат VOC и други токсични химикали. Лепилото и боите, които са използвани при килимите излъчват вещества, които са вредни за вашето здраве. Избирайте нетоксични материи, като вълна например или подове от солидно дърво и бамбук.

3. Бои
Съвременните бои са усъвършенствани, за да не съдържат и излъчват толкова вредни емисии, но все още повечето от боите излъчват вредни изпарения като VOC’s, формалдехид и бензен. Тези изпарения са вредни за мозъка в дългосрочен план и се продължават да се излъчват 30 дни след нанасянето на боята. В годините след това нивата изпарения са по-ниски, но въпреки това се налага редовна вентилация.


Друга опасност е боята на оловна основа, която може да се открие в много домове, строени преди 1978 година. Когато тази боя започне да се лющи се създава опасност от вдишването на вредни оловни частици. Както добре знаем оловото е една от най-големите опасности на околната среда, особено що се касае до децата. Дори и малки концентрации от него може да причинят проблеми на централната нервна система, мозъка, кръвните клетки и бъбреците. Особено опасно е за ембриона, за бебетата и децата, при които може да причини проблеми в развитието. Задължително търсете висококачествени нетоксични бои.

4. Други вредни елементи от обзавеждането
Става въпрос за вредните полибромови дифенил-етери, които се съдържат в дюшеци, дамаски, завеси, телевизионни и компютърни обвивки? Те се натрупват в тялото с течение на времето и тъй като човек прекарва една трета от живота си в леглото, спането върху токсичен матрак може да е много опасно.

Борната киселина е друг вреден елемент, който може да се съдържа в някои матраци. Тя представлява дразнещ дихателната система токсичен елемент, който се използва за борба с гризачите. Антимонът е метал, който може да бъде по-токсичен дори от живака и формалдехида. Ако спите на третиран с антимон матрак, всяка вечер тялото ви ще абсорбира 0.8 мг от него, а едно дете по 0.5 мг, което е 63 пъти повече от допустимия минимум. На днешно време може да си закупите нетоксични матраци от 100% вълна например, които са издръжливи на огън. Има матраци и от Кевлар, материал, който издържа дори и на куршуми.

5. Вредни освежители
Основните виновници в този случай са гликолните етери с етиленова база и терпените. Самите етери са токсични, а при терпените се получават отровни съединения при самото им свързване с озона. Освежителите за въздуха най-често се свързват с азотен диоксид и парадихлоробензен (химикалът, излъчван и от нафталина). Друга вредна съставка се отделя и от блокчетата за тоалетната чиния. Това е 1,4-дихлоробензен или 1,4-DCB, който вреди на дробовете. Внимавайте за продукти с аромат на лимон и бор, тъй като химикалите, които се използват за получаването точни на тези аромати реагират с озона във въздуха и формират формалдехид и ултрафини частици, които може да попаднат в дробовете. Най-добре изхвърлете ароматизаторите и заложете на натуралната ароматерапия.

6. Вредни препарати за почистване
Домашният прах е вреден, но препаратите, които използвате за почистване на дома са дори още по-вредни. Перилните препарати, омекотителите и други подобни препарати може да съдържат химикали, считани за канцерогенни. Внимавайте и за препаратите, с които обезпаразитявате къщата си. При тях се използват различни видове токсични пестициди, които може да причинят вреда на деца и да ги подложат на вредни емисии. Смята се, че те са една от основните причини за болестта на Паркинсон.

За ваше улеснения ви предлагаме няколко прости стъпки, с които да минимизирате вредните влияния във вашата къща и да подобрите условията за живот във вашия дом.
• Изчакайте няколко дни преди да вземете дрехите от химическото. Точно след третирането тези дрехи излъчват химикали, които се свързват с рак и някои неврологични заболявания. Оставете дрехите от химическото за няколко дни навън, а още по-добре потърсете химическо чистене, което използва приятелски с околната среда почистващи технологии, като течен CO2;
• Махнете ароматизаторите. Някои от тях съдържат съставки, които може да предизвикат главоболие, дразнене на очите, носа и гърлото. Избягвайте и ароматните свещи, които може да разпръснат редица вредни химикали във въздуха.
• Проверете комина на камината, като по този начин се подсигурете, че дразнещите дробовете частици излизат навън.
• Използвайте климатици и овлажнители за контролиране на влажността на въздуха вкъщи;
• Поддържайте добра вентилация, като отваряте противоположни прозорци на всеки 5-10 минути. Заложете на активен пречиствател на въздуха, вместо пасивен въздушен филтър;
• Поинтересувайте се за съдържанието на пресованите материали, когато си купувате мебели или други неща за дома. Използвайте цели дървени материали, когато ви е възможно;
• Отглеждайте живи растения. Ето и няколко от най-добри растения в това отношение: дяволски бръшлян, английски бръшлян, африкански виолетки, коледен кактус, жълта богиня.
• Свалете обувките при вратата още при влизането;
• Спрете да пушите вътре и около къщата;
• Минете на нетоксични екологични препарати за почистване и също такава лична козметика. Избягвайте аерозолите.
• Проверявайте филтрите на печките и климатиците редовно. Купете си от осъвременените филтри;
• Избягвайте да съхранявате бои, лепила, разтворители и други тежки химикали в къщата или в гаража до вас;
• Избягвайте съдове с незалепващо покритие. Защо не изберете керамиката или съдове с каменно покритие?;
• Когато строите и преустройвате, заложете на приятелски с околната среда материали. Това е добре не само за вашето здраве, но и за природата, която ни заобикаля;
• Избягвайте килимите, а заложете на изцяло дървен под. Килимите са източник на прах, тежки метали и алергени;
• Заложете на добрата вентилация и в колата си, особено, ако е нова. Миризмите на новата кола може да надвишават до 35 пъти здравословните норми на VOCs, равняващо се на „дишане на лепило”.Как да чистим без вредни химикали

Дори и да ви се струва невъзможна задача, редовното следене и поддържане на добри условия на живот в дома, където живеете, може да се превърне в лесна задача. Защо не използвате сода, оцет и лимонов сок, например. Други натурални средства за почистване са водороден прекис и органичните етерични масла. Например комбинацията между оцет и водороден прекис много ефективно дезинфекцира и хигиенизира.

Знаете ли, че вече и на българския пазар има голямо разнообразие от еко и Био сертифицирани марки почистващи препарати, които почистват по най-ефективния начин и го правят с грижа към вашето здраве. Разгледайте голямото разнообразие, което сме заредили и в нашия магазин.

Препоръчани продукти:

ЕКО Препарат за почистване на баня - пълнител Sonett 1л.
БИО Дезинфектант за ръце Sonett 300 мл.

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...