"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Цялата истина за парабените

Автор: кадри от предаването на Гала "На кафе"
Последно обновяване на информацията: 18.12.2012 г.


Д-р Светла Николова от фирма АРМИНА и д-р Дачев бяха гости в предаването "На Кафе" по Нова ТВ, където дискутираха вредата от парабените в козметиката, връзката между парабените и рака на гърдата при жените, както и имат ли парабените алтернатива и дали са най-опасните съставки в конвенционалната козметика. Предаването е стъпка по пътя за популяризирането на био продуктите в България, като идеалната алтернатива за козметика без вредни съставки. От страниците на на нашия сайт ние също ви призоваваме да четете старателно етикетите и да сте внимателни в избора си на козметика.

Напоследък все по-често виждаме надписа „без парабени“ на познатите ни козметични продукти. А всъщност доколко опасни са парабените? Първа за това алармира британската биоложка Филипа Барбър, която изследва биопсии на жени с рак на гърдата и открива, че в почти всички има парабени. Те са открити в зоната на подмишницата, където се третираме с различни препарати. Това откритие провокира Дания да направи изследване на продуктите за малки деца и през март 2011 година взима решение да забрани бутил и пропил-парабените в продуктите за деца до 3-годишна възраст. В останалите страни с изключение на Франция парабените се смятат за абсолютно безвредни. Имаме ли основание да се страхуваме и в каква степен? Червила, гримове, дезодоранти и дали са безвредни?

Какво представляват парабените?
Това са синтетични консерванти, произведени от нефтени продукти, като най-използваните са метил и етил парабените. Произведени са по синтетичен начин и са много евтини. Парабените се слагат, за да предпазят продукта от развитие на микроорганизми в определения срок на трайност. Те нямат цвят и миризма и убиват гъбичките в продуктите. Същото това убиващо действие продължава и в нашия организъм. Лошото е, че те унищожават всички микроорганизми, без разлика дали са полезни или вредни. Конкретните вреди от парабените са алергичните реакции, дерматити.


Факт е, че все повечето водещи фирми в козметиката избягват парабените. Особено опасни са те за жените, които както знаем използват средно по около 20 препарата дневно. Не изключваме и децата, защото те също използват различни кремове, пудри, включително и пастата за зъби. Според д-р Дачев и специалната комисия към европейския съюз обаче вредата е силно преувеличена. При правените периодични изследвания в тази насока и досега не е доказана вредността на парабените. Становището на доктора е, че ако ги няма парабените, много по-бързо ще се развиват микроорганизми, истински опасни за нашето здраве. При тази концентрация, с която се ползват в момента, те не представляват риск за потребителя. Те са едни от консервантите с най–ниска токсичност. Ако ги няма тях, то трябва да има други видове. Според д-ра всички консерванти се изхвърлят от организма и не остават в него, което е научно доказвано години наред. И минималните, допустими количества, които се съдържат в козметиката, са безопасни за нашето здраве.

Природно натурална козметика
При природно натуралната козметика се разчита на етерични масла, но все още не е доказан техният ефект. Ако ги няма консервантите, на 5-6-ия месец продуктът ще граняса, като особено опасни са патогенните организми, които ще се развият много по-рано.

Според д-р Николова обаче ние сме част от природата и трябва да търсим всяко решения в нея, като първоизточник. Като пример тя дава розовото масло в Казанлък, което е на сто години и е без консерванти. Самото то служи за консервант. Витамин С има същото действие, но причината да не се използват те, е тяхната висока цена и необходимостта от много повече умения за използването им в козметиката за разлика от парабените. На времето във френския двор са се използвали опасни съставки като олово и живак в името на красотата, но всичко това е отминало. По същия начин стои въпроса и при ДДТ–то, което през 50-те години е било предпочитано, но в последствие отхвърлено. Според д-р Николова и парабените вече са с единия крак извън списъка. Здравословните промени се правят благодарение на образователните предавания, на доказано компетентните мнения на намикробиолози, учени и на активните граждански организации.

В предаването ще научите и мнението на още един лекар-биолог Филипа Дарбър, според която проблемът с парабените е, че могат да повлияят на женския хормон естроген и по този начин да доведат до заболявания, като хормонален дисбаланс. Има данни, че може да са и причина за рака на гърдата. Повечето ракови образувания са в горната част на гърдата, откъм мишницата, затова се смята, че причината са дезодорантите и лосионите за подмишница. След направените изследвания на урината се стига до извода, че парабените могат да останат в организма в малки количества.

В никакъв случай не можем да твърдим със сигурност, че парабените са причина за рака на гърдата, но съмненията са основателни. Те са единствените, които наподобяват действието на естрогена.

На българския пазар си имаме богат избор козметика, с парабени и без парабени, но ние ви съветваме, каквото и да казват специалистите, доверявайте се на чистия, натурален продукт, за който няма и частица съмнение за вредно въздействие върху вашето здраве. Особено внимателни бъдете, когато избирате козметика за малките си съкровища.

Предайте прочетеното и на хората, които са край вас. Нека информираме по-широк кръг потребители и да ги направим поне малко по-отговорни. А ето и линка за гледане на цялото предаване ТУК.

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...