"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Витамин B12

Автор: Здравословен Живот
Последно обновяване на информацията: 02.05.2017 г.


Получавате ли достатъчно количества витамин B12? Много хора не успяват, а дефицитът на този витамин може да доведе до проблеми. Знаете ли че витамин B12 има редица полезни качества, като малка част от тях са помощ за синтеза на ДНК и за подпомаганене на кръвообразуването. Освен това витамин B12 е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Той участва в обмяната на веществата във всяка клетка, най-вече в синтеза и регулирането на ДНК, а също и в синтеза на мастните киселини и в производството на енергия. Предпазва от разпадане на нервната тъкан в процеса на стареене. Спомага за предотвратяването на Паркинсонова болест и ограничава развитието й.

Може да си набавите витамин B12 от диетата или с помощта на хранителни добавки. Точно какво количество ви е необходимо зависи от вашата възраст.

Причини за възникване на дефицит на витамин В12
Дефицит на Витамин В12 може да възникне, в случай че имате определени здравословни неразположения:
• Атрофичен гастрит;
• Злокачествена анемия, при която абсорбирането на витамин B12 е затруднено;
• Хирургични интервенции за отстранява част от стомаха или тънките черва, включително операции за намаляване на теглото;
• Състояния, засягащи тънките черва като например болест на Крон, целиакия, бактериален растеж или паразити;
• Алкохолизъм;
• Разстройства на имунната система, такива като болестта на Грейвс или лупус;
• Продължителната употреба на намаляващи киселинността лекарства.

Можете да получите недостиг на витамин B12, ако сте веган (хората, които не консумират никакви животински продукти, включително месо, мляко, сирене и яйца) или вегетарианец, който не яде достатъчно яйца или млечни продукти, за да си набави необходимите количества витамин В12.

Бебетата, родени от майки, които са вегетарианци, също може да не получат достатъчно витамин B12.

Симптомите на дефицит на витамин В12
Дефицитът на витамин В12 може да доведе до анемия. Aко не си обърнете внимание, може да се стигне до някои от следните симптоми:
• Слабост, умора, или прималяване
• Учестено сърцебиене и дишане
• Липса на апетит
• Бледа кожа
• Лесно кръвонасядане или кървене, включително кървене от венците
• Стомашно неразположение и загуба на тегло
• Диария или запек

Изследвания сочат, че дефицитът на витамин В12 може да доведе до анормални неврологични и психиатрични симптоми. Тези симптоми могат да включват: атаксия (треперливи движения и нестабилна походка), мускулна слабост, спазматичност, хипотензия (понижено кръвно налягане), проблеми със зрението, деменция, психоза и промяна в настроенията. Тези симптоми могат да се появят, когато витамин В12 се понижи само малко от нормалното и количеството му е значително над нивата, които обикновено се свързват с анемия.

Дефицитът също може да доведе до неврологични промени като скованост и изтръпване на ръцете и стъпалата. Други симптоми на дефицита на витамин В12 са трудности в поддържането на равновесие, депресия, объркване, деменция, лоша памет, чувствителност в устата и на езика.

Ако смятате, че имате симптоми на дефицит на витамин В12, можете да поискате от вашия лекар направление за кръвен тест, който да провери това.

Лечение на дефицит на витамин В12
Лечението зависи от причината. Ако дефицитът се дължи на пернициозна анемия или проблем с усвояването, то ще трябва да си набавяте витамин B12, обикновено чрез инжектиране или по друг начин по предписание на лекар. Ако проблемът е, че не консумирате животински продукти, можете да промените диетата си или вземате добавки. Повечето пациенти се повлияват благотворно от лечението. В случай на настъпило увреждане на нервите, то може да се окаже необратимо.

Предотвратяване на проблемите, свързани с недостиг на витамин В12
Повечето хора могат да попречат на дефицита на витамин B12, като консумират достатъчно месо, морски дарове, млечни продукти и яйца.

Ако не консумирате животински продукти или имате заболяване, което ограничава тялото ви да асимилира в оптимална степен хранителните вещества, експертите препоръчват приема на B12 и на зърнени закуски, обогатени с този витамин.

Рискови групи
Хората, които са изложени на опасност от развитие на дефицит на витамин В12, са крайните вегетарианци, хора над 50-годишна възраст и хора с повишена нужда от витамин В12 поради бременност, тириотоксикоза, хемолитична анемия, хеморагия, злокачествени, чернодробни и бъбречни заболявания. Приемането на витамин В12 орално, интрамускулно или интраназално е ефективно за предотвратяване и лечение на недостиг на витамин В12.

Витамин B12 е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Забавя дегенерацията и стареенето. Поддържа здрави нервните клетки и червените кръвни телца. Участва в метаболизма на всяка клетка на организма. Регулира кръвното налягане. Ние ви препоръчваме подезични таблетки витамин В12. Поставени под езика, активните съставки от таблетката се абсорбират по-бързо и по-ефективно в организма през лигавицата на устната кухина, попадат във вените под езика, а оттам директно в кръвопотока.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...