"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Важни факти за ролята на ензимите в човешкото тялo

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 04.05.2017 г.


Всички сме чували за ензимите и колко важни са те за нашето храносмилане. Това, което е важно да научим е, че те имат огромно значение не само за храносмилането, но и за нормалното протичане на всички физиологични процеси в нашия организъм.

Какво представляват и как функционират ензимите?
Ензимите са белтъчни молекули, изградени от аминокиселини и се секретират от тялото, за да катализират функции, които не биха протекли при нормални физиологични температури. Тази е и причината ензимите да са жизненоважни за вашия организъм. Идентифицирани са към 3000 ензима (оприличават се на ключове, всеки от които отключва специална врата - биохимична реакция), но се счита че бройката може да достигне 50 000 все още неизследвани ензими. И за тези, които за първи път четат нещо за ензимите, ще изброим някои от дейностите в организма, които изискват участието на ензими. Това са: производство на енергия, абсорбиране на кислород, борба с инфекциите и зарастване на рани, намаляване на възпаленията, осигуряване на хранителни вещества на клетките, изхвърляне на токсичните отпадъци, разграждането на мазнини в тялото и регулиране нивата на холестерола и на триглицеридите, хормонална регулация, забавяне на стареенето, разбиването на кръвните съсиреци.

Дори и малки количества ензими могат да предизвикат чудеса. Те са катализатор за много биохимични реакции. Без да участват в тях, те подпомагат протичането им, ускоряват процесите и намаляват количеството на енергията, която е необходима, за да протекат. Ензимите не работя сами. Те си партнират с витамини и минерали, наречени коензими – например коензим Q10, който се намира в митохондриите и участва в производството на енергия и магнезият, който участва в над 300 ензимни реакции.

Д-р Едуард Хоуел прекарва целия си живот в изучаване на ензимите и каталитичните реакции и по негово мнение всеки човек се ражда с ограничен потенциал за произвеждане на ензими. Според него дължината на живота зависи от това как ще съхраним този ензимен потенциал. Той смята още, че ако не си набавяме достатъчно ензими от храната, храносмилателната система се напряга и произвежда повече от тях, за да компенсира липсата, като това става за сметка на намалената способност на метаболитните ензими. Това на свой ред се смята за основа на някои хронични заболявания.


Видове ензими
Съществуват три базови групи ензими: храносмилателни, метаболитни и извлечени от храната. Храносмилателните ензими спомагат разграждането на храната на по-малки части, които могат да бъдат транспортирани и абсорбирани от всяка клетка. Те се намират извън клетките. Метаболитните на свой ред се намират вътре в клетките и подпомагат тяхната репродукция и зареждане с енергия. Панкреасът произвежда повечето от тези видове ензими. Друг добър източник на тези ензими е храната, която консумираме и по-специално суровата храна. Колкото повече сурова храна консумираме, толкова по-малко тялото се товари, за да произвежда тези ензими. А самите ензими може да се заемат с други физиологични „задачи”.

Повече за храносмилателните ензими
След като консумирате дадена храна, тя започва един дълъг и сложен процес на разграждане и превръщане в хранителни съставки, които може да се използват от организма. Процесът се нарича храносмилане и главна роля в него играят ензимите. Съществуват осем основни храносмилателни ензими, всеки от които участва в разграждането на различен вид храна: протеаза (за протеини), амилаза – въглехидрати, липаза – мазнини, целулаза - фибри, малтаза – превръща комплексните въглехидрати от зърнените храни в глюкоза, лактаза – млечна захар (лактоза), фитаза – подпомага общото храносмилане, особено производството на витамини от група В, сукраза – повечето захари.

Храносмилането започва от устата със слюнката. Знаете ли, че човек произвежда 1.7 литра слюнка дневно? Там в действие се включва най-вече амилазата, която разгражда въглехидратите. Храната минава в стомаха, където се подхваща от протеазата, оттам - в тънките черва, където се намесва и липазата, а амилазата „довършва” въглехидратите. Знаете ли, че 90% от храносмилането и абсорбцията се извършват в тънките черва? След това миконутриентите попадат в кръвта. Когато този процес се обърка, настъпват и стомашните проблеми.

Това е и причината да залагаме на суровите храни. Преработените и сладки храни, комбинирани с фармацевтични лекарства като антибиотиците, намаляват способността на организма да произвежда ензими. Протеиновата структура на ензимите е много крехка. Аминокиселините, които се намират във веригата на молекулата се групират в различни форми и шаблони и по този начин осигуряват уникалните характеристики и функции на ензимите. Когато нещо наруши тези верижни структури, ензимите променят формата си и губят способността си да работят. Високите температури на готвене правят ензимите неактивни. Затова залагайте на суровите храни, като се постарайте да си набавяте до 75% от храносмилателните ензими от храната. Освен към температура, ензимите са много чувствителни и към промяната на pН, затова те работят в различни части на храносмилателния тракт.

До какво може да доведе ензимната недостатъчност?
Недостатъчното количество ензими води до лошо храносмилане и недобра абсорбция на хранителните вещества. Това се отразява в следните неразположения – подуване, газове, уригване, спазми, запек, киселини. Това може да доведе и до по-сериозни заболявания, тъй като ензимите и особено протеазата участват и в имунната дейност. Ако имате ензимни и храносмилателни проблеми, има риск вашата имунна система да не функционира в пълна изрядност.

Ензимите с напредване на възрастта
След настъпването на 20 годишна възраст започва намаляването на натуралното производство на ензими. На всеки десет години то намалява с 13%. Така че до 40 години, това производство може да е спаднало с до 25% и докато навършите 70, тялото ви да произвежда едва 1/3 от ензимите, от които се нуждае. Нещата се усложняват, тъй като с напредването на възрастта организмът произвежда по-малко солна киселина, която е жизненоважна за активацията на храносмилателните ензими в стомаха. Голямото търсене на храносмилателни ензими намалява производството на метаболитни ензими, от които се нуждае всяка клетка в организма, за да може да функционира.

Повече за метаболитните ензими
Те участват във функционирането на циркулаторните, лимфните, сърдечните, неврологичните, ендокринните, бъбречните, чернодробните и репродуктивните системи и поддържат костите, кожата, ставите, мускулите и другите тъкани. Всяка една от вашите 10 трилиона клетки зависи от тези ензими и способността им да катализират производството на енергия.

Една от най-важните функции на метаболитните ензими се извършва в кръвта. Бактериите, паразитите и гъбичките са съставени от протеини. Ензимите в кръвта и по-специално протеазата, служат за разрушаване на изградените от протеин чужди тела и по този начин ефективно прочистват кръвта. Така ензимите се справят с хроничните възпалителни процеси, които ако не се лекуват могат да доведат до автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и дори рак. Тъй като в днешно време всяка хронична болест е причинена от възпалителни процеси, един добър начин да се предпазим от тях е като увеличим нивата на функциониращите ензими в кръвта.

Повишаване нивата на ензимите чрез подходящ хранителен режим
Това може да се случи като повишите приема на сурова, непреработена храна, поглъщате по-малко калории, дъвчете по-добре храната си, избягвате дъвките. Всички сурови храни съдържат ензими, но особено богати са кълновете на бобовите растения и техните семена. Други богати храни са: папая, ананас, манго, киви, грозде, авокадо, суров мед (ензимите се съдържат в слюнката на пчелите), пчелен прашец, студенопресован зехтин и кокосово масло, сурови меса и млечни продукти. Чрез консумацията на тези храни вие си осигурявате аминокиселини и ензимни ко-фактори, необходими за повишаване на вашата натурална ензимна продуктивност. Другият начин е да се намали приемът на калории, тъй като човек изразходва до 80% от енергията си, за да храносмила. Намалявайки нуждата от храносмилателни ензими, вашето тяло се концентрира върху производството на метаболитни ензими. Защо се налага обаче да дъвчем добре? Дъвченето стимулира слюнкоотделянето и колкото повече дъвчем, толкова повече ще се облекчи работата на ензимите в стомаха и червата. Дъвката на свой ред заблуждава тялото, че нещо се храносмила, като същевременно се натоварват ненужно храносмилателните ензими.

Кога да прибегнем към добавките и как да ги изберем?
Ако чувствате подуване, стомашен дискомфорт или запек, може би нивата на ензимите ви са ниски и е добре да вземате ензими под формата на добавки към вашето сурово меню. Суплементите с храносмилателни ензими се приемат с храната. Вашите ензимни добавки трябва да отговарят на следните изисквания:
• Да съдържат комбинация от различни видове ензими, за да може да се смилат различните съставки на погълната храна;
• Съставките трябва да са висококачествени, натурални, без алергени и добавки;
• Трябва да е посочена ензимната сила на всяка съставка, а не само количеството й;
• Производителят трябва да е осигурил строг контрол на качеството и на ефективността на продукта.

Ензими за органична употреба
Освен храносмилателните може да се приемат и ензими за метаболитна употреба (за целия организъм). Те се приемат между храненията, за да се абсорбират в стомаха и от там в кръвта, където клетките да ги използват метаболитно. Доскоро се е смятало, че орално приетите ензими са твърде големи, за да преминат през стените на храносмилателния тракт. Според по-скорошни проучвания обаче това се опровергава и се доказва, че те преминават през стените, откъдето попадат в кръвта и лимфата и оттам подпомагат функциите на тялото. За да се използват за тази цел, тези ензими трябва да се приемат на празен стомах, в противен случай, тялото ще ги използва за храносмилателна дейност, вместо да изпълнят функциите си след като бъдат абсорбирани в кръвта.

Натурални ензими и сърдечни заболявания
Доказва се, че сърдечните заболявания са с възпалителен характер и тъй като ензимите подпомагат имунната система да се бори с патогените и предпазват от възникването на тромби, те могат да предложат значителна помощ срещу съдови заболявания като тромбози, флебити и разширени вени.


Натурални ензими и рак
Използването на ензими в борбата с рака датира още от 1911 година. Според един учен Джон Биърд, ракът се причинява от намалени ензими на панкреаса, увреждащи имунната система. Според други проучвания пък, протеолитичните ензими спомагат за:
• Повишаване на цитокините, които са важни участници в разрушаването на раковите клетки;
• Намаляват възпаленията;
• Разграждат фибрина – раковите клетки се крият под „було” от фибрин, за да избегнат откриването им. След като са изведени „на открито”, те са по-лесно атакуеми от имунната система. Смята се, че фибринът слепва раковите клетки и увеличава риска от получаването на метастази.

Ако веднъж осъзнаете колко са важни ензимите дори и на клетъчно ниво, вие ще се постараете да добавите свежи, сурови храни към менюто си. Не пропускайте и да се консултирате с диетолозите в медицински център „Здравословен живот” дали се налага допълнителен прием на хранителни добавки. Погрижете се профилактично за здравето, си преди да е станало късно.

Използвана литература:
Mercola

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...