"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Здравословната сила на коластрата

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 30.08.2017 г.


Напоследък все повече мои познати се обръщат за помощ към хранителната добавка, наречена коластра. Аз реших да се поразровя, за да видя наистина ли е толкова полезна за здравето.

Коластра е млякото, секретирано от кравите през първите няколко дни на раждането. Тя представлява първата млечна секреция от млечната жлеза, която предхожда продукцията на самото мляко. Коластрата е млякото, което се отделя преди и след бременността и е богата на протеини, въглехидрати, антитела, антибактериални съставки, витамини и минерали. Проучванията доказват, че консумацията на коластра може да ни дари с изобилие от здравословни предимства, включително повишаване на имунитета и подобряване на състава на тялото (съотношението мазнини-мускули). Тя е заредена с хранителни вещества и антитела, които доказано спомагат за по-доброто здравословно състояние на нашия организъм. Коластрата от първото доене, до 6 часа след раждането, се характеризира с особено високи хранителни стойности и запазва природния натурален баланс и високите нива на имунологичните и биологично регулиращи протеини. Коластрата се справя с колита, диарията и инфекциите. Тя подобрява имунитета и атлетичните качества.

Коластрата е била първичният източник на имуноглобин, използвана за лечения на инфекции, преди развитието на антибиотиците. Тя съдържа имуноглобини, които са специфични за някои човешки патогени, като Е.коли, салмонела и опасни щамове стафилококи. Коластрата е ценен потенциален натурален заместител на антибиотиците с развитието на някои устойчиви на антибиотици щамове на патогени.


Клетъчната функция в човека и другите бозайници е идентична, като се имат предвид стимулите и отговорите на имунната система. Новородените се нуждаят от първото мляко (коластрата), за да разбудят органите, жлезите и другите функции на тялото. Тези регулиращи био протеини продължават с благотворните си влияния за нормализиране и регулиране на функциите и върху възрастния организъм.

Съвременният човек е подложен на изключителен стрес и се налага да приема хранителни добавки, за да бъде устойчив. Какво откриват изследванията по отношение на действието на коластрата върху човешкото здраве?

Грип
Консумацията на коластра доказано намалява времето на боледуване от грип с три пъти.

Мускулна сила
Консумацията на коластра повишава силата на мускулите, тяхното възстановяване и намалява болезнеността и чувствителността, особено когато са комбинирани с креатин и протеин. Тази добавка е особено полезна при колоездачи и спринтьори. Добрата новина за жените е, че не се повишават нивата на тестостерон при консумацията на коластра. Тази добавка подобрява параметрите на невроендокринната система.

Намалява болката от възпаленията
Коластрата се характеризира с изключителни антивъзпалителни качества. Възпалението е основният източник на болка. В коластрата е открит Tumor necrosis factor-alpha (TNF-a), който ефективно помага в този случай. Друга полезна съставка е interleukin-1ra (IL-1ra), протеин, които намалява възпаленията от някои източници.
Този протеин помага и в случаите на някои хронични възпалителни болести, като артрит и болестта на Крон. Друго, което се открива в коластрата, са богатите на полин пептиди, спомагащи за регулацията на оксидативния стрес.

Облекчаване на алергичните симптоми
Алергиите при човешките същества се дължат на вещество, наречено Immunoglobulin E (IgE), което се произвежда като реакция към чужди протеини, които навлизат в тялото. Коластрата може да направи тялото ви по-малко чувствително към тези алергени. Поради високата концентрация на антитела, коластрата подпомага борбата с алергиите и потиска реакцията към алергените.

Болестта на Алцхаймер
Тази добавка помага и при други умствени разстройства. Консумацията на коластра облекчава заболяването. В коластрата се намира вещество, наречено Phosphatidylserine и точно то помага при Алцхаймер и старческа деменция.

Анти-ейджинг
Коластрата съдържа големи количества антиоксиданти. Както може да откриете антиоксидантите в голям брой храни, така ги откривате и тук и то в големи количества. Както добре знаем, оксидативният стрес заедно с високите нива на реактивни кислородни видове (страничен продукт на нормалния метаболизъм и натрупвани в тялото с времето), се смята, че причиняват широко разпространена вреда на тялото и като цяло забързват процесите на стареене при повечето хора. Коластрата съдържа глутатион – най-силният познат антиоксидант. Освен това, глутатионът от коластрата спомага за детоксификацията на черния дроб и помага при махмурлук.

Астма
Астматичните пристъпи са алергична реакция на чужди субстанции в тялото, а както разбрахме по-горе, коластрата успешно се бори с тях.

Диария, колит
Тук може да изтъкнем способността на коластрата да неутрализира бактериалните токсини в червата и да подобрява общото здраве на чревните стени. Счита се, че намалява и риска от Хеликобактер Пилори (бактерията, която причинява гастрит и стомашни язви), но това следва да бъде потвърдено от по-задълбочени изследвания.

Отслабването
Коластрата е богата на висококачествени протеини, антибактериални съставки, растежни фактори и биоактивни компоненти. Тъй като коластрата стимулира метаболизма, тя може да се добави към вашата диета. Коластрата е богата на протеина лактоферин, които може да подтисне активността на хюман папилома вирус (HPV) в човешките клетки. Повишава се енергията, от която се нуждае тялото за своите функции като дишане, циркулация на кръвта, регулиране на хормоналните нива, растеж и подновяване на клетките. Повишената енергия води до повишена загуба на излишни килограми.


Противопоказания
Дневната препоръчителна дозировка е 20-50 грама на ден, в комбинация с други висококачествени протеини – суроватка и казеин. Все пак се консултирайте с вашия лекар за конусмацията на този вид добавки. Въпреки че се смята за добавка с нисък рисков фактор, трябва да се обърне внимание при пациенти с лактозна непоносимост или алергии. Бременните и кърмачките също трябва да се ограничат в консумацията на коластра.

Нашият съвет е да търсите възможно най-натуралните и естествени начини да повишите жизнеността и да подобрите своето здравословно състояние. Природата е нашият най-добър съветник и колкото по-близо се придържаме към нейните естествени лекове, толкова по-сигурно е, че ще се радваме на добро здраве.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...