"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Шарлан

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 26.04.2017 г.


Днес ще ви разкажем за едно вълшебно растение - слънчогледа, което обръща лице към слънцето и черпи от от неговата енергия. Малките слънчогледови семчици събират слънчевата топлина и сила и ни носят здраве. Когато пътуваме из България, често имаме възможността да се радваме на крайпътните красиви и просторните слънчогледови полета с безброй жълти главици, обърнати към галещите лъчи на слънцето.

Нашият шарлан
Следвайки една от нашите основни идеи да подкрепяме родното българско производство, ние избрахме да произведем за вас един уникално чист, природен продукт – натурално нерафинирано студено пресовано слънчогледово олио, познато още като Шарлан. Продуктът е произведен изцяло натурално, без консерванти, без допълнително съставки, само и единствено от слънчоглед. Шарланът се получава чрез механично пресоване, без химическа обработка. Има специфичен вкус на суров слънчоглед и характерна миризма. Технологията, при която се прави, е без предварително запичане на семките. Температурата не надвишава 40-45 градуса и по този начин остава натуралният вкус и мирис на суровите слънчогледови семки. Маслото е по-плътно и по-гъсто.

Полезни качества
Суровите семки заедно с техните обвивки се пресоват, за да се запазят всички полезни за организма мастни киселини, а именно - линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 и олеинова мастна киселина, която е основната омега-9. Омега 6 регулират функциите на имунната система и участват в комуникациите между клетните на нервната система. Омега 9 играят важна роля за намаляване нивото на лошия холестерол, като укрепват имунитета и предпазват от редица заболявания.

Слънчогледовото масло съдържа витамин Е (43% от дневната доза се съдържат в 14 г от маслото), като активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, с подмладяващ ефект върху организма. Витамин Е регулира функцията на хипофизата и по този начин повлиява функцията на половите жлези и гениталните органи. Тъй като е мастно-разтворим витамин, той регулира мастния метаболизъм и е важен за мускулите.

Хранителни стойности
Шарланът се използва само и единствено в студената кухня - салати, зеленчукови джобове или се добавя към термично обработени храни, чак когато последните изстинат. Консумацията на храна, приготвена със студенопресовано нерафинирано масло, намалява проблемите със стомашно-чревния тракт и подпомага храносмилането.

Хранителни стойности на 100 гр. продукт са както следва:
Мазнини: 100 гр.
Мастни киселини:
Ненаситени мастни киселини: 13,10 гр.
Полиненаситени мастни киселини: 52,5 гр.
Мониненаситени мастни киселини : 34,4 гр.
Протеини: 0 гр.
Въглехидрати: 0 гр.
Енергийна стойност: 900 ккал./3766 kJ

Препоръчани продукти:

Слънчогледово олио (Шарлан) ViM 1л.
Масло от черен кимион ViM 250 мл.
Масло от лешник ViM 250 мл.
Шарлан с копър и чесън ViM 250 мл.

Вижте също:

Добре хидратирани с новите BPA free бутилки EQUA

Портал / Статии

Всички добре знаем колко е важно да бъдем постоянно хидратирани - у дома, в офиса, във фитнеса. Учим децата си да свикват от рано да пият редовно вода и да я обичат и предпочитат пред подсладените, газирани напитки. В тази връзка избрахме да внесем и на българския пазар специалната серия бутилки EQUA - стъклени и пластмасови разновидности, без BPA. Добрата хидратация е неизменна част от здравословния начин на живот, съвместно с полезната храна,...

Пролетна умора

Портал / Статии

Как да се справим със синдрома на пролетната умора с помощта на определени храни и да помогнем на организма да възстанови природната енергия? През пролетните месеци много от нас прибягват до различни витамини, минерали или други лекарства, поради усещането за умора, липса на сън и главоболие. Но знаете ли, че е възможно пролетната умора да се облекчи с помощта на определен вид храни? Днес ще ви запознаем с тези храни, които ще ви енергизират и ще облекчат...

Как да заредим организма с Витамин С

Портал / Статии

Ако искате да изглеждате и да се чувствате здрави, първата стъпка е набавяне на достатъчно количество витамин С! Той помага в борбата с инфекциите, намалява възпалението и вредата от свободните радикали в тялото. Изброените по-долу храни са богати на витамин C и ще ви помогнат да се радвате на оптимално здраве по един чудесен начин. 1. Гуава Трудно е да се открие по-богата на хранителни вещества храна от гуавата. Само 100 грама от плода съдържат...