"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Полезен мед

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 03.05.2017 г.


Медът е сладка течност, произведена от медоносните пчели от пчелния прашец чрез процес на регургитация и изпаряване. Има повече от 300 вида мед, различаващи се по източника (цветовете), които пчелите използват, за да събират цветен прашец. От борба с пърхота и махмурлука, до лечение на кашлица, медът е един богат източник на здравни ползи.

Медът от цветя се получава от нектара на цветовете на растения и дървета, които се събират и обработват в тялото на пчелите работнички. Нектарът се поставя в восъчните клетки, където ферментира и съзрява. Медът съдържа до 75-79% фруктоза и глюкоза, 15-18% вода. Останалите 10.3% са ензими, минерали, захар от захарна тръстика, органични киселини, витамини, танин.

Като оставим настрани съблазнителния цвят и аромат, медът има някои доказани суперсили. Той е с необичаен химичен състав, който го запазва за неопределено време без да се развали (открити са напълно запазени древни делви с мед, при разкопки на ранните египетски гробници). Медът е с уникално ниско съдържание на влага, което не позволява развитие на бактерии и микроорганизми. В допълнение, пчелите добавят ензим, глюкоза оксидаза, създавайки водороден прекис като страничен продукт. Според Националния институт по здравеопазване, медът има хигроскопични, антибактериални, противовъзпалителни свойства.

История
Възможните ползи за здравето от консумацията на мед са били документирани още в древните гръцки, римски, ведическата и ислямски текстове, в трудовете на философи и учени като Аристотел (384-322 г. пр. Хр ) и Аристоксенус (320 пр. Хр.)

Медът се консумира в продължение на хиляди години поради неговите ползи за здравето. Преди повече от четири хиляди години, медът се използва в традиционната аюрведична медицина при лечение на съществени дисбаланси в организма. Използва се за подобряване на зрението, загуба на тегло, лечение на импотентност и преждевременна еякулация, нарушения на пикочните пътища, бронхиална астма, диария и гадене.

В древен Египет, преди повече от пет хилядолетия, също използвали мед. Древните гърци вярвали, че консумацията на мед може да им помогне да живеят по-дълго. Дори пророкът Мохамед прославя лечебните качества на меда, като той е споменат дори в Корана. Древните египтяни, гърци, римляни и редица други култури използвали редовно мед за лечение на кожни и очни проблеми.

Съдържание на меда
Медътсе състои от глюкоза, фруктоза, витамини и минерали като ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и цинк.

◾ Фруктоза: 38.2%
◾ Глюкоза: 31.3%
◾ Малтоза: 7.1%
◾ Захароза: 1.3%
◾ Вода: 17.2%
◾ Високи захари: 1.5%
◾ Пепел: 0.2%
◾ Други / неопределени: 3.2%

Благодарение на своето ниско киселинно ниво на рН (между 3.2 и 4.5) консумацията на мед предотвратява развитието на бактерии, докато неговите антиоксидантни съставки подпомагат борбата със свободните радикали. Физическите свойства на меда се различават в зависимост от специфичната флора, използвана за производството му, както и от неговото съдържание на вода.

Една супена лъжица съдържа 64 калории. Медът не е подходящ за деца под 12 месеца, тъй като може да съдържа бактерии, които причиняват детски ботулизъм.

Здравните ползи от мед
В Библията (Стария Завет) Цар Соломон казва: "Сине мой, яж мед, защото е добър", и има редица причини, поради които да му вярваме.

Медът успокоява кашлицата
Според проучване от 2007, включващо 139 деца, се установява, че медът от елда има по-силно облекчаващо действие върху нощната кашлица, като успокоява възпалените мембрани и подобрява качеството на съня, дори от потискащия кашлицата декстрометорфан. Друго проучване, публикувано в Pediatrics включващо 270 деца на възраст 1-5 години с нощната кашлица, дължаща се на обикновена настинки, тези които консумират две супени лъжици мед 30 минути преди лягане, кашлят по-рядко, по-леко и спят по-спокойно в сравнение с тези, които не са консумирали мед.

Киселинен отлив
Тъй като медът е 125.9 пъти по-вискозен от дестилирана вода при 37 по Целзий (при телесна температурата), медът може да бъде от полза при предотвратяване на ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест).

Язви и други стомашно-чревни разстройства
Скорошни проучвания показват, че консумацията на мед може да подпомогне заболявания като язви и бактериален гастроентерит. Съществуват клинични проучвания, при които се използва мед при оралната рехидратация при деца и кърмачета с гастроентерит. Целта на изследванията е двойна – да се определи дали медът може да повлияе продължителността на остра диария и да се направи оценка на ефикасността на меда като заместител на глюкозата в орална рехидратация. Стига се до извода, че медът скъсява продължителността на бактериалната диария при бебета и малки деца.

При рани и изгаряния
Медът също така притежава антисептични и антибактериални свойства. Успешно се прилага в помощ на лечението на хронични рани. Докладвани са положителни ефекти на меда при лечението на рани (локално третирани). При всички случаи дори и да няма подобрение, ние ви препоръчваме да пробвате този натурален метод без странични ефекти, преди да прибегнете до помощта на антибиотиците.

В проучване сред 59 пациенти, страдащи от рани и язви по краката (80% от тях не са успели да се излекуват с конвенционално лечение), се наблюдават положителни резултати от лечението с непреработен мед. Всички освен един от случаите, показа забележително подобрение след локално приложение на мед. Рани, които са стерилни от самото начало, остават стерилни докато заздравеят, докато инфектирани рани и язви преминават в стерилни в рамките на една седмица след прилагането на меда.

Външното приложение на мед е доказано, че е толкова ефективно, колкото конвенционално лечение със сребърен сулфадиазин. Предполага се, че това се дължи на комбинацията между ефекта на сушене на простите захари и анти-бактериалните качества на меда.

За лечение на изгаряния и рани, медът се прилага директно или с превръзка, която обикновено се сменя на всеки 24 до 48 часа. Когато се използва директно, 15 мл до 30 мл мед се прилага на всеки 12 до 48 часа, и се покрива със стерилна марля или полиуретанова превръзка.

Мед за облекчаване симптомите на алергии
Според някои изследвания медът може да бъде полезен за намаляване симптомите на сезонните алергии, тъй като има противовъзпалителен ефект и е известен с успокояващото си действие върху кашлица. Някои специалисти смятат, че дори и да има алергени в меда, той се разгражда от стомашните киселини и не предизвика имунологичен отговор. Медът може да съдържа следи от цветен прашец, но излагането на малки количества алергени е добра помощ в борбата с алергичните реакции.

Плацебо-контролирано проучване, включващо 36 души с очни алергии, установява, че участниците отговарят по-добре на лечението с мед в сравнение с плацебо.

Борба с инфекции, антибактериални и антигъбични свойства
През 2010 г. учени от Академичен медицинския център в Университета на Амстердам, отчитат, че способността на меда да унищожава бактериите се крие в протеин, наречен дефенсин. В лабораторни условия се доказва, че медът възпрепятства растежа на патогенни микроорганизми в хранителната верига, като например Е. коли и салмонела, и се бори с някои бактерии, включително стафилококус ауреус и псевдомонас аеругиноза, и двете от които са често срещани в болници и лекарски кабинети.

Предотвратяване на рак и сърдечни заболявания
Медът съдържа флавоноиди и антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

За красива кожа и при проблемен скалп и пърхот
В проучване, включващо пациенти с хроничен себореен дерматит и пърхот, участниците са помолени да прилагат мед, разреден с 10 процента топла вода, с който да третират проблемните области и да оставят така в продължение на три часа, преди да се изплакнат с топла вода. При всички пациенти се наблюдава облекчаване на сърбежа, като лющенето изчезва в рамките на една седмица. Кожните лезии са напълно излекувани в рамките на две седмици, а пациенти показат подобрение и при косопад. При продължаване на лечението, като се прилага веднъж седмично в продължение на шест месеца, при пациентите не се наблюдават признаци на рецидив.

Антибактериалните качества на меда са особено полезни за кожата, като в комбинация с други активни съставки, може да има и овлажняващо и подхранващо действие.

Регулиране на кръвната захар
Макар медът също да съдържа прости захари, точната комбинация от фруктоза и глюкоза всъщност помага на тялото да регулира нивата на кръвната захар. Някои видове мед имат нисък хипогликемичен индекс, което е допълнителен плюс.
Тук мненията са противоречиви, като други специалисти смятат, че захарта си е захар, когато става въпрос за диабет и че широко разпространеното твърдение, че медът е по-добър за диабета, всъщност е неправилно.

Други
Към голямото разнообразие на полезни качества може да добавим стимулиране на паметта. Консумацията на мед потенциално предотвратява нисък брой на белите кръвни клетки, причинен от химиотерапия. Препоръчва се приема на две чаени лъжички дневно на терапевтичен мед по време на химиотерапия. Консумацията на мед увеличава способността на организма да метаболизира алкохол, като по този начин се ограничава интоксикация и се наблюдава по-бързо намаляване на нивата на алкохол в кръвта. Медът е отличен източник на естествена енергия, която е на по-високо стъпало от други конвенционални източници, тъй като върви ръка за ръка с натурални хранителни вещества. Просто добавете мед към водата, която ще консумирате по време на тренировките. Древните олимпийски атлети консумирали мед и сушени смокини, за да повишат своята ефективност. Вече има и модерни изследвания, които показват, че медът поддържа нивата на гликоген и подобрява времето за възстановяване в сравнение с другите подсладители. Някои разновидности на меда притежават големи количества от полезни пробиотици. Това включва до 6 вида лактобацили и 4 вида на бифидобактерии.

Мед от манука
Медът от манука се произвежда в Нова Зеландия от нектара на Leptospermum scoparium. Известен е с антибактериалното си действие, което се дължи на съединението метилглиоксал (MgO). Колкото по-голямо е съдържанието на MgO, толкова по-силна е антибактериалната активност на меда. Продукт с негово участие е одобрен през 2007 г. за използване при лечение на рани и язви по кожата.

Д-р Роуина Дженкинс и колеги от Университета на Уелския институт, съобщават, че медът от манука унищожава бактериите чрез елиминиране на ключови бактериални протеини. Някои изследвания показват, че той може да бъде ефективен за лечение на метицилин-резистентни Staphylococcus ауреус (MRSA) инфекции, както и в борбата срещу патогени като Е. коли и салмонела. Ако се установи начинът, по който медът Манука и другите видове мед действат за заздравяване на раните и техните анти-бактериални свойства, то тогава те ще могат да бъдат използвани по-често за първично лечение за инфекции с бактерии, които са резистентни на много от наличните антибиотици. Според друго проучване медът от манука може да предотврати радиационно-индуцирани дерматити при пациенти с рак на гърдата.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...