"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Натурален ябълков оцет „ЛИДИЯ“


Последно обновяване на информацията: 02.05.2017 г.


Днес избрахме да ви разкажем за един натурален ябълков оцет от българско висококачествено производство - един от малкото традиционни ябълкови оцети, който се произвеждат единствено и само от ябълки, непастьоризиран и естествен продукт, при производството на който не са използвани никакви химикали за ускоряване на процесите или за промяна на външния вид на крайния продукт.

Натуралният ябълков оцет е мътен, тъй като оцетната "майка" е в него. Непастьоризираният ябълков оцет има мощни здравословни качества (пастьоризираният оцет обикновено е бистър, което означава, че е загубил голяма част от тези качества). За ябълков оцет Лидия са използвани внимателно подбрана комбинация от ябълки.

Производство
Ябълковият оцет е вид оцет направен чрез ферментация на ябълково вино, като по време на този процес, захарта в ябълките се разгражда от бактерии и дрожди в алкохол, а после в оцет. Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина (както и другите видове оцет) млечна, лимонена и ябълчна киселина. За разлика от белия оцет, балсамов оцет, винен оцет и оцет от ориз, които се използват главно за готвене, ябълковият оцет се използва главно за целите на здравеопазването. Естественият процес на ферментация е много дълъг и много по-трудоемък от съвременните методи, като крайният резултат е плътен и богат на хранителни вещества оцет, с уникален вкус и аромат.

Още Хипократ разказва, че са смятали ябълковият оцет за здравословен тоник, а американските войници са го използвали за борба с лошото храносмилане, пневмония и скорбут. Джарвис препоръчва ябълковия оцет като панацея, като обяснява, че е изключително богат на калий. Препоръчва смесването на ябълков оцет с мед. Според Джарвис ябълковият оцет може да унищожи вредните бактерии в храносмилателния тракт и се препоръчва като тонизиращо средство за храносмилането и да се консумира по време на хранене.

Полезни качества
Народната медицина препоръчва ябълковия оцет при:
• Борба се с инфекциите
• Обезболяване при артрит
• Стимулиране на доброто храносмилане
• Подобряване на метаболизма
• Облекчаване на хроничната умора
• Пречистване на вашите клетки
• Облекчаване на главоболието
• При ужилвания и ухапвания от насекоми
• При запек
• При мускулни крампи
• Помощ за промиване на жлъчния мехур
• Контрол на теглото
• Борба с остеопорозата
• Поддържане на кожата
• Облекчаване на болки в гърлото, ларингит
• Слънчево изгаряне
• За предотвратяване на пърхот, оплешивяване и сърбеж
• Регулиране нивата на холестерол в кръвта.

Едно от най-големите достойнства на ябълковия оцет е необичайно високото му съдържание на калий — елемент, необходим за натрупване и съхраняване на резерви, както и за общото балансиране и успокояване на организма. В 150 г оцет от ябълки има 240 мг калий, който служи за изместване на натрия от клетките и неговото изхвърляне чрез потта и урината. От баланса между натрия и калия в тялото зависят нервната система, мускулите, кръвното налягане, тък като калият пази от задържане на течности, което се случва при излишък на натрий. Калият бързо се свързва с някои от най-важните елементи в тялото като калций, натрий, желязо, магнезий, хлор, силикон.

Всички полезни съставки на ябълките преминават и в оцета. Той съдържа 20 от най-важните минерални вещества и микроелементи, оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселина, ценни баластни вещества (пектин), ферменти, аминокиселини и витамини – C, E, B1, B2, B6, провитамин A, рутин (който укрепва стените на артериите).

Домашни рецепти

При атрит
Проблемът с възпалението на ставите се обяснява с натрупването на токсини в тъканите, което води до раздразнение. Ефективна детоксикация може да се извърши чрез елиминиране на хранителните алергени, както ограничаване на нездравословния начин на живот, включващ пушене, обездвижване и затлъстяване. При прием на ябълков оцет, познат със своите детоксикиращи свойства, страдащите от артрит констатират положително влияние върху изпитваната болка, както и забавяне на развитието на заболяването.

При артрита се наблюдава наличие на много пикочна киселина в кръвта, което предизвиква образуването на кристали в ставите. Много ефективна при разтварянето на тези кристали е ябълчената киселина, която е една от най-активните съединения в ябълковия оцет. Ябълковият оцет е с мощни антиоксидантни свойства, а както знаем това са най-важните съединения, които предотвратяват възпаленията и забавят развитието на болестите. Високите нива на оцетна и ябълчена киселини, които ябълковия оцет съдържа, са ефективни при облекчаване на болката, свързана с артрит. Те също помагат в борбата против инфекцията. Ябълковият оцет често се използва в комбинация с мед и чесън.

Смесете 1 ½ чаши вода с ¼ чаша ябълков оцет в съд и го загрейте, докато стане горещо на пипане. Потопете мека кърпа в загретия разтвор, изстискайте излишната течност и след това я поставете върху болната артритна става. Увийте със суха кърпа, за да я държи на място и да задържа топлината. Дръжте компреса на мястото до 7-8 минути, защото изстива. Затоплете и поставете пак. Повтаряйте това, ако е необходимо през целия ден. Страдащите от артрит могат пият ябълков оцет по една супена лъжица два пъти на ден. Можете да го вземате направо или да го смесите с вода. За да стане още по-вкусен, можете да разтворите малко мед в напитката.

Прочистване
В ябълковия оцет се съдържа антиоксидантът бета каротин, който много лесно се усвоява от организма и е бързо разтворим. Супена лъжица оцет се сипва в чаша топла вода и се изпива сутрин на гладно, ако сте добре със стомаха. Оцетът съдържа пектин и мощния антиоксидант - провитамин А, които подпомага разграждането на мазнините и въглехидратите, потиска се апетитът и желанието за нещо сладко.

За пречистване на цялото тяло може да приложите една съвсем лесна рецепта. Разтворете в 100 мл топла вода 1 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. пчелен мед. Приемайте от течността по 3 пъти на ден 30 мин. преди хранене. Напитката е мощно пречистващо и подсилващо средство.

Предлагаме ви и един богат антиоксидантен коктейл, който стимулира обмяната на веществата, пречиства клетките от токсини, активизира изгарянето на излишните мазнини, намалявайки по естествен път наднорменото тегло, укрепва сърдечния мускул, подобрява кръвообращението, заздравява кръвоносните съдове, възстановява чревната флора.

1 с.л Натурален ябълков оцет
1.с.л мед
1-2 ч.л пчелен прашец
Смесват се в чаша вода или чай. Пийте коктейла сутрин на гладно и вечер преди лягане.

Отслабване
Доста често се говори за ябълковия оцет като средство за намаляване на теглото – чаена чаша вода (преварена и охладена) с 2 ч. л. ябълков оцет, 3 пъти дневно 30 мин преди храна. Но не забаравяйте, че това трябва да е в комбинация с правилен хранителен режим и активна двигателна активност.

Ябълковият оцет подобрява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините, намалява желанието да се яде сладко и така поддържа нивото на кръвната захар.

За храносмилане
Консумацията на ябълков оцет нормализира храносмилането, прочиства вредните микроби в стомаха и червата, снабдява тялото с калий, калций, желязо, магнезий.

Предлагаме ви една лесна рецепта за повишане на имунитета, регулиране дейността на стомашно-чревния тракт и черния дроб, за прочистване на кръвоносните съдове, подобряване на тена и изглаждане на бръчките. За подготовката на този прекрасен еликсир използвайте:
100 мл пресен лимонов сок
200 грама мед,
50 мл зехтин с добро качество
20 мл натурален ябълков оцет

Нередовното изпразване на червата се смята за причина за много от заболяванията, тъй като отпадъците от функционирането на тялото остават в организма и в следствие на това токсините се абсорбират обратно в системата. С възрастта телата ни произвеждат по-малко и по-бавно храносмилателни киселини (хидрохлоридна киселина), пепсин и храносмилателни ензими, което може да доведе до запек. Фибрите като пектина в ябълковият оцет подпомагат редовното изпразване на червата и правилното отделяне на токсините.

Хрема и синузит
Страдащите от запушване на носа изпитват облекчение при добавяне на ябълков оцет към хранителния си режим. Приготете си лечебен домашен тоник, който бързо отпушва носа, убива болестотворните бактерии и облекчава симптомите на хрема и синузит. Към 1 чаена чаша топла вода прибавете: 1 супена лъжица пчелен мед, 1 супена лъжица натурален ябълков оцет, сока от 1/2 лимон, щипка канела и щипка смлян джинджифил. Пийте от тоника по 1/2 чаена чаша 2 – 3 пъти на ден.

С разтвора от една супена лъжица оцет в чаша топла вода може да изплаквате гърлото веднъж на всеки час при ангина, тонзилит, фип, кашлица.

Констатирано е, че нивото на pH в организма става по-алкално при настинка или грип. Приемането на ябълков оцет допринася за възвръщане на баланса на pH в тялото.

Мускулна треска
Причина за болезнеността и сковаността в мускулите е наличието на млечна киселина, като ябълковият оцет допринася за разграждането на киселинните кристали и така за отделянето им от организма.

Главоболие
Причини за главоболието могат да бъдат стрес, алергии, умора, проблеми с жлъчката, черния дроб или бъбреците, както и различни други фактори. Установено е, че хората страдащи от главоболие, имат по-алкална урина, кято в този случай на помощ идва ябълковият оцет, допринасяйки за балансиране на нивата на pH в организма.

Катаракта
Развитието на катаракта в окото се свързва с окисляване на очните лещи, дължащо се на измененията на структурата на лещите, причинени от свободните радикали. Силните антиоксидантни свойства на бета каротина, съдържащ се в ябълковия оцет, са чудесно средство в борбата със свободните радикали.

Бъбреците
Ябълчената киселина е известна с това, че противодейства на бактериални и гъбични инфекции, което е в помощ при заболявания на бъбреците и проблеми с натрупване на токсини, хронична бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците и пиелит.

Добавете 1 до 2 супени лъжици ябълков оцет в чаша вода и пийте ежедневно, за да избегнете бъдещи проблеми. Ако вкуса на оцета ви е неприятен, добавете мед. Тази комбинация с оцет може да действа като пречиствател от мастни натрупвания в организма и да намали алкалността на урината.

Киселините на оцета омекотяват или разтварят бъбречните камъни и така по-лесно ги изхвърляте. Някои камъни в бъбреците са причинени от недостиг на калий, а той е основна съставка в ябълковия оцет. Пийте повече вода, така че защо не добавите 3 чаши на ден с по една лъжица ябълков оцет. Плюс това за вечеря пригответе салата от краставици с ябълков оцет и зехтин.

В случай на пиелит (или пиелонефрит), обикновено причинен от бактерии в пикочния мехур, които често са Е. коли, консумацията на вода с ябълков оцет ще помогне за прочистването им. Комбинирайте различни сокове през деня, включително сок от магданоз и сок от червени боровинки.

Умора и разширени вени
Тук отново в помощ идват магическите качества на ябълковия оцет. Използвайте чаша вода и 2 ч.л. оцет за разтриване на цялото тяло, като масажирате ръцете. При разширени вени разтривките са сутрин и вечер.

При тромбоза, разширени вени и за подобряване на оросяването на мозъка се препоръчва изпитана терапия с изсушени плодове от черен бъз, съчетана с приемането на Натурален ябълков оцет. За целта узрелите зърна от бъз се изсушават и от тях преди ядене се взимат всеки ден – сутрин, обед и вечер, по 10 броя. След това се изпива една чаша топла вода, в която е разтворен 1 с. л. ябълков оцет. По желание към течността може да се прибави и 1 с.л. мед.

И още… Консумацията на ябълков оцет заздравява венците и разтваря зъбната плака. Препоръчва се при анемия, тъй като съдържа желязо, фолиева киселина и витамин В12, нужни за усвояването му. Чрез оцета се поддържа киселинно-алкалното равновесие на организма.

Ябълковият оцет отдавна се радва на заслужена популярност. Малко хора знаят, че натуралният ябълков оцет е изключително полезен за красотата на кожата. Неговите отлични лечебни свойства я подмладяват и връщат нейната красота, блясък и здрав вид. Разгледайте няколко интересни домашни маски с ябълков оцет за красива и здрава кожа.

Натуралният ябълков оцет е хранителен продукт, не е лекарствено средство или хранителна добавка.

Предлаганият материал е с информационна цел. Консултирайте се с Вашия лекар или висококвалифицираните специалисти в медицински център Здравословен Живот, които ще вземат предвид индивидуалното Ви здравословно състояние и ще Ви дадат компетентни медицински съвет, дали да приложите написаното във Вашия случай.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...