"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Напитките - скритите източници на калории

Автор: Мая Ангелова
Последно обновяване на информацията: 30.05.2016 г.


Напитките – скритите източници на калории


През нашето ежедневие ние консумираме не само храни, но и разнообразни напитки.
Често, когато сме обезпокоени за килограмите и външния си вид, започваме да следим стриктно какво количество и какви храни консумираме през деня, но често забравяме за напитките.

Соковете, които се продават в магазините и наричаме ”натурални” всъщност съдържат голямо количество скрити калории.
Те се числят към нездравословните храни, тъй като живите вещества в тях са напълно унищожени при преработката им. Повечето от тях се приготвят от плодово пюре, често не надвишаващо 30% от цялото количество на напитката, разредено със захар и вода. Така уж ”натуралният” сок се оказва малко хранителен на полезни вещества, но доста калоричен, сравнено с естествените цели пресни плодове.
Също така, фруктовата захар, която се съдържа в пресните цели плодове е много по-сладка на вкус и малки количества от нея(съответно с по-малко количество калории) дават по-силно усещане за сладост. Тази сладост се постига с по-големи количества рафинирана захар, която съответно съдържа по-голямо количество калории.

От друга страна, когато консумираме подобен род сокове, те директно попадат в храносмилателната система и тъй като не съдържат фибри, калориите директно се усвояват от организма.

При консумацията на пресни цели плодове, схемата на преработка е по-усложнена. Първо, тези плодове трябва да бъдат добре сдъвкани, за да можем да ги преглътнем. След това, в храносмилателната ни система се обработва твърдото вещество, отделят се фибрите и чак тогава калориите се усвояват от организма.
При този процес, от една страна ние изразходваме калории, за да сдъвчем плодовете, а от друга страна самият ни организъм изразходва допълнително калории, за да отделят фибрите и да пристъпи към усвояване на калориите от плодовете.

Така, консумирайки пресни цели плодове, ние изразходваме значително повече енергия, за да извлечем калориите от тях, отколкото ако консумираме натурални сокове. И казано накратко, когато ядем пресни плодове и зеленчуци, освен, че витамините в тях са запазени, калориите, които в крайна сметка усвояваме от тях, са по-малко, отколкото калориите, които получаваме и усвояваме от готовите сокове.

Разбира се, в случаите, когато са ни необходими ”бързи” въглехидрати или калории – при силно физическо и умствено натоварване, соковете са отличен начин да си ги доставим. Остава уговорката, че прясно изцедените сокове са много по-полезни от консервираните сокове и соковете в кутии, които са пастьоризирани, съдържат захар, различни добавки и консерванти.

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...