"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Медицинските гъби рейши, майтаке и шийтаке за здраве

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 31.08.2017 г.


В последно време започна усилено да се говори за медицинските гъби като неизменна част от добрата профилактика на здравето. Ние решихме да съберем пълната информация, за се запознаем с всички техни предимства, за да ги включим ефективно към хранителното си меню. Дълги години в Япония и Китай третират гъбите като билки и ги използват поради техния голям брой здравословни качества. Научните изследвания и химичните анализи доказват, че те съдържат някои уникални хранителни съставки, които не са открити в други растителни видове. С увеличаване на броя на изследванията, расте и броят на доказаните полезни качества на гъбите и по-специално на рейши, майтаке и шийтаке. В Азиатските държава използват гъбите в натуралните лекове, а също и с лечебни препоръки. Въпреки че има над 38000 вида различни гъби, тези три от тях демонстрират най-силни лечебни качества. Хората се интересуват от медицинските гъби, защото те са използвани ефективно хиляди години наред.

Какво прави гъбите специални
Освен че може да ги слагаме в кулинарните си творения – всичко от соса за спагети до сушито, гъбите имат и редица здравословни предимства. Те са с ниско съдържание на калории, но с високо на цинк, протеини, фибри, витамини и минерали. Селенът, който се съдържа в тях, намалява разпространението на рак. Според скорошни проучвания гъбите притежават и пробиотични свойства, като помагат на нашия организъм да се предпази от заболявания. Рейши, майтаке и шийтаке стимулират имунната система и се изследват усилено техните антиракови свойства. Те предпазват от вируси и бактерии, борят се с алергиите, поддържат сърдечно-съдовото здраве, спомагат за балансиране на нивата на кръвната захар и поддържат телесните механизми за детоксикация.

Всички гъби имат пречистващи свойства. Те са един от малкото богати органични източници на Германий, съставката, която подпомага ефикасното усвояване на кислород в организма и подпомага устойчивостта към заболяванията. Германият помага на тялото да неутрализира токсичните остатъци. Гъбите съдържат и полизахариди, вещества, които придават на гъбите две от основните им свойства – да се борят срещу туморите и дa стимулират имунната система. Тези специфични полизахариди подпомагат имунната система, като стимулират Т-лимфоцитите, след това микрофагите. Организмът започва да отделя високомолекулен белтък, наречен перфорин, който има способността да създава отвори във външната обвивка на туморните клетки. В следствие на тези отвори, туморните клетки губят течност и загиват. Гъбите съдържат лентинан, който стимулира дейността на Т-лимфоцитите и на активността на NK имунните клетки, които са естествените клетки убийци на тумори и вируси. Принципно са богати на аминокиселини, особено лизин и триптофан, на никотинова киселина, рибофлавин, пантотенова киселина, витамин B, C и K. В допълнение медицинските гъби съдържат важни съставки, познати ни като терпени и стероиди. А ето и по-подробно за всяка една от тях:


Майтаке (Grifola frondosa)

Дефиниция
Гъбите майтаке растат в планините на Североизточна Япония, като са особено чувствителна към климатичните промени. Тази гъба е с размер на баскетболна топка и расте в долната част на старите японски дъбови дървета. Буквално майтаке означава „ Танцуващата гъба”, защото хората, които я открили започнали да танцуват от радост, тъй като знаели за нейните вкусови качества и здравословните й предимства. В Япония и Китай тези гъби се консумират от 3000 години. Преди години гъбите майтаке имали и парична стойност, като стойността им се измервала в сребро. В исторически план тези гъби се използват за тоник, адаптоген, за храна, която повишава благосъстоянието и жизнеността. Тяхната консумация се свързва с превенция на високото кръвно налягане и рак – двете приложения, които са център и на съвременните изследвания. Наскоро Японските фермери успяха да отгледат и висококачествени органични гъби майтаке.

Полезни качества
Майтаке е един от малкото растителни видове, богати на витамин Д. Плодното тяло на младат гъба съдържа голямо количество протеини, въглехидрати, ценни фибри, витамин B1 и B2, ергостерол, ценни аминокиселини като глутамин, аланин, лизин, калий, калций, фибри, аминокиселини, желязо, тиамин, рибофлавин, цинк, витамин B6, фосфор, ниацин, фолат, магнезий. Майтаке съдържа грифолан – важен бета-глюкан полизахарид (молекула, съставена от много захарни молекули, свързани заедно). Грифоланът активира макрофагите, клетки, представляващи „тежката артилерия” на имунната система. Полизахаридите, които се съдържат в майтаке (бета-(1,3)-глюкан и бета-(1,6)-глюкан), имат уникална структура и мощна сила. Основният полизахарид бета-D-глюкан (той енергизира клетъчната имунна система и активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевки-1 и -2)) се абсорбира много добре при орален прием и в момента се изследват неговите способности за превенция на рак и като помощно средство при ХИВ инфекциите.

Лабораторни изследвания
Клиничните изследвания, включващи гъбите майтаке, драстично са се увеличават през последните няколко години. Лабораторните изследвания сочат, че екстрактът от гъбите майтаке може да възпрепятства растежа на туморите и да стимулира имунната система. Провеждат се и изследвания върху пациенти с рак на гърдата и на дебелото черво. В Китай при 63 пациенти с рак на черния дроб, белия дроб, стомаха и левкимия, консумиращи 4 капсули, три пъти на ден, преди ядене, за 1-3 месеца, се наблюдават антиракови ефекти. Според проучванията тези гъби са експерт на блокирането на разпространението на рака, както и на стимулиране на имунната система, без значение дали сте раково болни или не. Консумацията на гъбата майтаке способства и за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията като загуба на апетит, гадене, повръщане, падане на косата и дефицит на белите кръвни телца. Докладите, сочещи, че майтаке може да помогне на пациентите със СПИН в борбата със саркома на Капоси и други симптоми, са подготвителни и се нуждаят от последващи изследвания. Според други изследвания се смята, че майтаке може да намали инсулиновата устойчивост, като по този начин увеличи инсулиновата чувствителност. Изследва се високомолекулярен захарид в майтакето, наречен Х-фракция, който се оказва активната съставка с антидиабетични качества. Като цяло изследванията доказват, че гъбите намаляват нивата на холестерол в кръвта, както и стабилизират диабет тип II. Гъбата майтаке се препоръчва за стомаха и червата, освен за контрол на кръвната захар. Препоръчва се при стомашни заболявания, като подпомага храносмилането, чрез регулиране на стомаха и червата и подпомага елиминирането на застоялата храната. Д-фракцията е ефктивна и при орален прием. Майтаке помага на физическото тяло да се справи с емоционалния и физически стрес. Майтаке се препоръчва и при хормонозависимите заболявания (заболявания на млечната жлеза, климакс, генекологични заболявания). Повлиява и при остеопороза и атеросклероза.


Рейши (Ganoderma lucidum)

Дефиниция
Рейшите са диворастящи гъби, върху гниещи пънове и дънери, в крайбрежните провинции на Китай. Рейши се среща в шест цветови разнообразия, като червеният вид е най-често срещан и култивиран в Северна Америка, Китай, Тайван, Япония и Корея. Само червените и черните рейши имат полезни характеристики. В Япония 99% от диворастящите рейши се намират върху стари сливови дървета. За рейшите се смята, че повишават духовната възприемчивост. На гъбите се гледа като част от духовната медицина, тъй като за тях се смята, че подхранват духа. По тази причина те се смятат за изключително важни за вегетарианската диета и се смятат за медицинска храна, която повишава дължината на живота. Монасите я използвали да успокоят ума и духа си. 4 хилядолетия китайците и японците използват гъбите рейши за лекарство при заболявания на черния дроб, високо кръвно налягане и артрит. Смятат се за символ на женската сексуалност.

Полезни качества
Смята се, че рейшите правят тялото „по-леко”, което най-вероятно се дължи на неговата способност да намалява холестерола и кръвно липидните нива. Антиоксидантите в рейшите могат да стимулират имунната система за борба със свободните радикали. Те съдържат следните активни съставки – гликопротеини, ензими, полизахариди и други метаболити, които могат да стимулират имунната система. Смята се, че предизвикват потенциална антимикробна активност. Природните лечители все по-често се обръщат към тях и поради техния ефект да подпомагат съня. Съставките, наречени тритерпени, се смята, че имат успокояващ ефект върху нервната система. Освен това съдържат витамин B-комплекс B1, B2, B3, D и аминокиселини. Съдържат ганодерични киселини, които предпазват от заболявания на черния дроб, като ни предпазват от вируси и токсини. Тези киселини могат да намалят кръвното налягане, лошия холестерол и триглицеридните нива. Освен ганодерични киселини рейшите съдържат още няколко химически съставки, включително стероли, кумарин, манитол, полизахариди. Консумацията им намалява риска от коронарно-артериални заболявания. Гъбата рейши е силен адаптоген, а характерно за адаптогените е, че са безопасни, без странични ефекти, нормализират физиологичните функции на организма и действат на цялото тяло. Съдържа органичен германий, който повишава нивата на кислород в кръвта, спомага за по-активните метаболитни процеси в организма и предотвратява тъканната дегенерация. Спомага за изчистването на тялото от токсични отлагания. Рейшите могат да се поставят в супи, сиропи, чайове и дори инжекционно. Може да я стриете на прах и да я добавите към чая или кафето си.

Проучвания
Според ин витро изследванията те имат стимулативни ефекти върху производството на моноцити, макрофаги и цитокини. Доказват се и техните антивирусни и антиоксидантни свойства. Смята се, че участват ефективно в лечението на хроничния хепатит В, но това все още не е научно доказано. Доказват се и антиалергични, антивъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства на гъбата рейши. Този вид гъби са подходящи за хора, които страдат от проблеми на горните дихателни пътища. Смята се, че подобряват симптомите на астма. Има добро действие върху дихателната сила и при кашлица. През 1970 повече от 200 китайци с хроничен бронхит, две седмици консумират сироп от рейши, като 60-90% от тях се чувстват по-добре и си възвръщат апетита. Протеин, изолиран от рейшите, може да намали риска от отхвърляне при трансплантация. Но техните ползи са не само материални. Смята се, че те могат да повдигнат духа и да повишат духовността на индивида. Може да консумирате всекидневно рейши за поддържане на имунната система, спокойствие на ума, за физическа сила. Може да действа като метаболитен регулатор, а също да се грижи за здравето на простата. Приемът на екстракт от рейши увеличава производството на интерлевкин-2 (сигнални молекули), с които белите кръвни телца маркират враждебните тъкани и клетки. Рейши се използват и за предотвратяване на метастазирането след операции.


Шийтаке (Lentinula edodes)

Дефиниция
Шийтаке е местна гъба за източна Азия, която съдържа над 80 хранителни вещества. Тя расте върху стволовете и дънерите на дърветата. В дивите условия, тази светлокехлибарена гъба се среща и върху паднали твърди дървесни видове.
Хиляди години назад, шийтаке е използвана в Япония и Китай като храна и с медицински цели. Wu Ri, известен лекар от китайската династия Минг, надълго описва полезните характеристики на тази гъба, отбелязвайки способността й да увеличава енергията, да лекува настинки и да премахва глисти. Дивите гъби шийтаке са местни за Япония, Китай и другите Азиатски държави. Хиляди години наред азиатците я използват за тонизиращ препарат за дълголетие, лек за сърце, срещу злокачествени заболявания и за подобряване на циркулацията.

Полезни качества
Шийтаке е богат източник на желязо, а също на протеини, диетични фибри, витамин С, витамин В6, фолати, магнезий, калий, цинк, манган, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, мед и селен. В химическия състав на шийтаке влизат полизахариди, еритаденин, протеини, мастни киселини, витамин D, B2, B12. Мастните киселини са основно ненаситени. Друга съставна част със силни терапевтични качества са глюканите, които участват в състава на клетъчните стени. Шийтаке съдържат и Лентинан, бета 1,3-свързан глюкан полизахарид, който реверсира растежа на туморите, като повлиява не директно на туморите, а стимулира имунната система. Той е модератор на биологичната реакция, който засилва действието на имунната система, подобрява действието на Т-лимфоцитите. Поради големия си молекулярен размер, Лентинанът не се абсорбира ефикасно при орален прием. Лентинанът активира алтернативна пътека, като стимулира макрофагите и по този начин спира растежа на туморите. Може да активира и секрецията на интерлеукин-1, което да помогне за стимулиране на Т лимфоцитите. Лентинанът помага за намаляване на разрушаването на хромозомите, причинено от фармацевтичните антиракови лекарства. Еритаденин, алкалоид от шийтаке, е с подобна на нуклеотидите структура и намалява холестерола и мазнините чрез подпомагането на тяхното отделяне. За аминокиселината в шийтаке се смята, че подпомага преработването на холестерола в черния дроб. Тези гъби съдържат 1/3 от препоръчителните дневни дози селен. Те са вкусни и могат да се готвят. Друга важна тяхна функция е да третират хранителните дефицити и заболяванията на черния дроб. Поради привлекателния си аромат и голям брой полезни характеристики, доста често вегетарианците използват гъбите за заместител на животинския протеин. Един от най-мощните антиоксиданти, които се намират в гъбите шийтаке и майтаке, е L-ерготионеин. Други здравословни качества на шийтаке включват благотворното влияние при хепатит, рак, артрит, херпес и подпомагане на отслабването.

Изследвания
Правят се проучвания върху екстракт от гъбата шийтаке, богат на полизахариди, за да се установи неговата ефективност при ракови заболявания, СПИН и хепатит В. Направени са проучвания, доказващи, че Lentinula edodes myucelium (ЛЕМ), съдържащ се в шийтаке има по-унищожаващ ефект върху ХИВ-инфектираните клетки от AZT, лекарство, създадено, за да забави прогреса на СПИН. Лем лигнините блокират ХИВ клетките, за да не се репродуцират и да не унищожават полезните Т-клетки. Лигнините спират клетъчното разрушаване от херпес симплекс I и II, две от вирусните инфекции, засягащи хората със СПИН. ЛЕМ може да стимулира тялото да произвежда антитела, които подпомагат борбата с болестите и правят тялото по-силно. Големият брой научни изследвания доказват способността на гъбата да се бори с туморите и вирусите и да стимулира имунната система. Множество клинични проучвания върху раково болни, приемащи лентинан, показват по-висок процент на оцеляване, по-високо качество на живот, както и минимизиране на риска от повторна поява на рака.

Не случайно в Китай тези гъби са наречени „еликсир на живота”. Повече от 50 години се правят изследвания върху техните механизми на действие и се доказва поредната от полезните им характеристики. Освен за лечение на редица заболявания, те служат и за ефективна превенция на човешкото здраве. В целия свят наред с традиционното лечение се препоръчват и тези гъби. Ние ги препоръчваме и на вас, защото знаем, че се борите за здравословен живот във всяко направление от ежедневието, а тези гъби ще са ви от полза. Разгледайте нашето разнообразие (шийтаке, рейши и майтаке).

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...