"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Интересни факти за хлорофила

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 30.08.2017 г.


Хлорофилът предлага голям брой ползи за здравето, които го превръщат в истински чудотворна храна. Една от най-прекрасните и невероятни ползи идва от факта, че неговата молекулярна структура е почти идентична с хемоглобина, с изключение на централния атом. В хемоглобина това е желязо, докато в хлорофила - магнезий.

Хемоглобинът има жизненоважно значение за здравето на нашата кръв - в действителност, кръвта е приблизително 75% хемоглобин. Той помага да се възстановят и попълнят червените кръвни клетки, служи за увеличаване на енергията и за постигане на оптимално добро здравословно състояние.

Консумацията на течен хлорофил също може да повиши качеството и количеството на червените кръвни клетки. Хлорофилът има силата да регенерира телата ни на молекулярно и клетъчно ниво. Всички много добре знаем, че зелени храни са невероятни за нашето здраве и всички те съдържат изобилие от хлорофил.

Какво представлява хлорофилът?
Хлорофилът е пигмент на зелените хлоропласти в клетките на растенията. По-голямата част от хлоропластите се намира в клетките на листата, но хлоропласти има и в останалите части на растенията. Всеки хлоропласт съдържа пигмент, наречен хлорофил. Пигментите са химически съединения, които абсорбират определени дължини на вълните на видимата част на спектъра. Хлорофилът поглъща зелената светлина и това е причината, поради която листата, които са богати на хлорофил, имат зелен цвят. В светлата фаза на фотосинтезата пигментите превръщат слънчевата енергия в химическа енергия.

От векове навсякъде по света хлорофилът от люцерната се използва за детоксикация и като субстанция с общо стимулиращо действие. Той представлява богат източник на белтъчини, каротин, ензими и витамините А, Д, Е, В-6 и К. Някои изследвания показват, че хлорофилът може да намали вредното въздействие на някои храни, които внасяме в организма, и то в черния дроб и червата, преди да успеят да му навредят. Поради това най-важният ефект от хлорофила е неговата способност за неутрализиране на токсините и неговата помощ при тяхното отстраняване от организма. Той притежава изключително силен алкален ефект върху храносмилателната система, чието значение расте с всеки изминат ден.

Други предимства на течния хлорофил
Течният хлорофил има силно алкални качества и следните ползи за нашето здраве:

• Антиканцерогенни свойства (противоракови)
Хлорофилът предпазва от цяла плеяда от канцерогени, които може да открием в храни като ядки и зърнени храни, токсините от варени меса и въздушнo пренасяните канцерогени (от замърсяването). Хлорофилът блокира обмяната на вредни химикали, известни като про канцерогени, увреждащи нашето ДНК.

• Антиоксидантни и антивъзпалителни свойства
Хлорофилът съдържа високи нива на витамини A, C и E и притежава силен антиоксидантен капацитет, като е установено, че помага за намаляване на възпалението.

• “Хелация” или премахване на излишната токсичност на тежките метали
Хлорофилът е един от най-важните хелати в природата, което се дължи на неговата способност да се свързва към и да отстранява токсичните тежки метали като живак.

• Антигъбични свойства
Според скорошни изследвания хлорофилът е ефективна в борбата с кандида албиканс. Това безспорно се дължи на факта, че алкалната диета, съдържаща богати на хлорофил храни, е доказано добър подход за борба с кандида.

• Третира лош дъх
Това е истински бонус и наистина работи. Хлорофилът има двойно действие срещу лошия дъх. На първо място като дезодорант, премахвайки лошите миризми в устата и гърлото и на второ място (по-важното) - способства за поддържане на здравето на храносмилателния тракт, което е основната причина за лош дъх.

• Заздравяване на рани и антисептичен ефект
Сам по себе си течният хлорофил няма антисептични свойства, но притежава забележителни способности да подпомога тъканите на тялото в унищожаването на микробите. Чрез подсилване на тъканите се повишава устойчивостта към болести на клетките и в същото време се предотвратява растежа на бактерии. Хлорофилът значително помага при заздравяването на раните и предотвратяване повторно заразяване.

• Бърза доставка на магнезий
Хлорофилът е богат на магнезий, който е силно алкален минерал. Консумирайки храни, богати на хлорофил, вие подлагате вашия организъм на силно алкализиращ ефект. Магнезият е много важен, тъй като помага доставянето на така необходимия кислород към клетките и тъканите, като има благотворен ефект върху костите, нервите и мускулната функция. Магнезият е от решаващо значение за нашата сърдечно-съдова система, храносмилателна система, нервна система, мускулите, бъбреците, черния дроб, хормоните, секретиращи жлези и мозъка, като всички те разчитат на магнезий за метаболитните функции.

• Съдържа витамин K, C, фолиева киселина, желязо, калций, протеини
Всички те са от съществено значение за създаването и набавяне на червени кръвни клетки и засилване на имунната система.

Други ползи
Хлорофилът се използва при запек, венозно - за лечение на проблеми с панкреаса (хронично рецидивиращ панкреатит), като ефективно терапевтично средство за лечение на херпес симплекс, химиопрофилактиката, туберкулоза, ревматоиден артрит. Диабет тип 2 и затлъстяване също са изследвани като заболявания, които могат да бъдат положително повлияни от консумацията на хлорофил.

В случай на прекалена употреба на белтъчини и сладкиши, на кафе и газирани напитки организмът се вкиселява и става податлив на различни заболявания. В такива ситуации се препоръчва да се проведе режим на детоксикация, при който течният хлорофил може да окаже голяма помощ.Той може да се използва и за външна употреба: за дезинфекция, за отстраняване на по-малки синини и за изплакване на устата и гърлото.

Как да добавим хлорофила към дневното хранително меню
Консумирайте големи салати и много зелени зеленчуци - спанак, маруля, броколи, зелени чушки, аспержи, грах, боб, зеле и т.н. Вижте пълния списък с полезни зелени храни. Добавете към диетата си и един висококачествен продукт - течния хлорофил CaliVita, като консумирате 1 чаена лъжичка хлорофил, разтворен във вода или чай, 1 път на ден или по предписание. Преминете на зелена, силно алкална диета за много здраве и енергия. Толкова е лесно и съвсем скоро сами ще забележите разликата.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...