"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

На какво се дължи лошият дъх

Автор: Мария Лашкова и Елена Терзиева
Последно обновяване на информацията: 10.08.2015 г.


Лошият дъх (халитоза) може да е доста неприятен проблем, не само когато имате намерение да се гушкате с любимия или да прошушнете някоя комична история на ваш приятел. В някои случаи това може да бъде неприятно дори за вашите колеги, партньори и клиенти. Макар и да не осъзнавате, лошият дъх може да стане причина за негативно отношение към вас и да спъва успеха ви в работата, сред приятелите, както и със срещуположния пол. Несъзнателно можете да отблъснете колегите си, любимите хора и клиентите. Дори е възможно с лошия си дъх откровено да тероризирате хората, с които общувате постоянно. Много рядко околните ще ви кажат директно, че имате проблем, за да не ви огорчат. Ето защо е важно сами да проверите дали нямате лош дъх и да вземете нужните мерки за неговото предотвратяване. Той е признак за много по-сериозни заболявания, които са опасни за здравето и могат да увредят и други органи на тялото.

Причини за лошия дъх
Лошият дъх се дължи на произвеждаща миризма бактерия, която се развива в устата и по-точно на серните съединения, които се освобождават от тази бактерия. Неприятната миризма се дължи на разпадането (разграждането) на протеините от бактериите в устата. Ако не си миете редовно зъбите, бактерията се натрупва върху остатъците от храна в устата и между зъбите. Храната, която поглъщате започва да се разгражда още в устата. След като я смелите, тя се абсорбира от кръвния поток, от там в белите дробове и след това в дъха. Когато сте яли лук или чесън, лошият дъх изчезва, чак когато миризмата е преминала през цялото тяло.
Малко известен факт е, че бактерията, причиняваща лошия дъх се предава лесно чрез целувка или чрез ползване на общи прибори или кърпи?

В 80-90% от случаите лошият дъх се дължи на проблем в устата и най-вече на занижена устна хигиена. Ако не си миете и почиствате зъбите с конец всеки ден, храната остава между зъбите, венците и върху езика и се стимулира бактериалният растеж. Препоръчва се и използването на интердентални четки, които идеално отстраняват остатъците от храна, които се събират в цепнатините на зъбите. Предлагат се и четки за почистване на език, които са съобразени с анатомичната форма на устата при мъжете и жените. Брекетите също спомагат за развитието на бактерии, затова ви препоръчваме да ги почиствате с четки за брекети. Лошият дъх може да се дължи и на неправилно фиксирани зъбни приспособления, кариеси или ферментационни инфекции в устата. Тютюнопушенето е друга главна причина за лошия дъх.


Все пак необходимо е да разбулим и някои от митовете за лошия дъх:
1. Водата за уста ще премахне лошия дъх.
Истината е че тя ви спасява от него, но само временно. Търсете антисептична или намаляваща плаката вода, която да убие микробите, които причиняват лошия дъх. Много подходяща за жабурене е кислородната вода, разредена в съотношение 1:1 с обикновена вода.

2. Едно бързо миене на зъбите ще ви спаси от лошия дъх.
Повечето от вас си мият зъбите за 30-45 секунди. За да почистите достатъчно зъбната повърхност, трябва да ги миете поне 2 минути, минимум два пъти на ден. Не забравяйте да търкате езика, защото бактериите обичат да стоят там. Задължително е да почистите и с конец, защото само миенето не е достатъчно, за да премахне храната между зъбите и венците. Ако имате протези, трябва да ги сваляте вечер, да ги почиствате добре, за да ги сложите на другата сутрин.

3. Ако дишате в ръка, ще разберете дали е лош дъхът ви.
Когато вдишвате, вие не използвате гърлото по същия начин, както когато говорите. При говорене се усещат миризмите от задната част на гърлото (само при дишане това не става), където се намират и бактериите. Понеже ние свикваме със собствените си миризми, трудно ги усещаме.

Ако миете зъбите си, използвате конец и посещавате вашия зъболекар редовно, а проблемът продължава, лошият дъх може и да е причинен от по-сериозно заболяване като синузит и заболяване на венците. Обърнете се към вашия зъболекар или лекар, за да отстраните проблема. В такива случаи се налага да се направи изследване на венците за бактерии, което не всеки стоматолог ще ви предложи. Попитайте вашия зъболекар за това. Заслужава си, тъй като изследването ще покаже какъв тип бактерия е причинител на лошия ви дъх. Така ще можете да отстраните бактерията с подходящ медикамент и да решите трайно проблема. Не забравяйте да прегледате цялото семейство, тъй като близките ви също може да страдат от същия проблем.

Заболявания, които сигнализират за лошия дъх
Продължителният лош дъх и вкус в устата е знак за наличие на перодонтални заболявания на венците. Тези заболявания се причиняват от натрупване на плака върху зъбите. Плака се наричат 50-те трилиона микроскопични микроорганизми, които се намират в устатата ви. Те седят в тъмните ъгли, опитват всяко късче храна, която преминава през устата ви, събирайки всички миризми и отделяйки собствени такива. Медицинското състояние „суха уста” – ксеростомия, също може да причини лош дъх. Това състояние може да се получи като страничен ефект от различни медикаменти, проблеми на слюнчената жлеза или продължително дишане през устата. Слюнката е необходима за овлажняване и почистване на устата чрез неутрализиране на киселините, получени от плаката и измиване на мъртвите клетки, които се натрупват върху езика, бузите и венците. Ако не се махнат, тези клетки се разлагат и причиняват лошия дъх.


Съществуват и други заболявания, на които може да се дължи наличието на лош дъх. Такива са пневмония, бронхит, хронични синусни инфекции, диабет, постаназално стичане, хронично киселинно оттегляне, инфекции на гърлото, запек, гастрит и други стомашно-чревни неразположения, чернодробни и бъбречни заболявания, дори рак. Лошият дъх може да се дължи и на дехидратация или цинк недостатъчност.

Храната и напитките, които консумирате, също могат да причинят лош дъх. Ако преяждате с тежки храни, те се усвояват трудно от организма и загниват в стомаха. Всички знаем колко неприятен може да бъде дъхът след употреба на алкохол, сладки напитки… и т.н. Затова, придържайте се към здравословното хранене, не преяждайте и не консумирайте храни, които имат силна миризма.

Безспорен е фактът, че лошият дъх е доста неприятно състояние, но добрата новина е че в повечето случаи може да бъде избегнато с няколко прости стъпки.

Начини да се справим с лошия дъх
1. Използвайте флуоридна паста, за да премахнете остатъците от храна и плаката. Дори и в случаите, когато не носите четката си, може да изплакнете устата с вода, за да премахнете остатъците от храната. Сменяйте четката на всеки 2-3 месеца. Не забравяйте да търкате и езика. Погледнат под микроскоп, ще видите езика си покрит с гъбички, под които се натрупват плаката и остатъци от консумираната храна;
2. Посещавайте зъболекаря си минимум 2 пъти годишно;
3. Спрете да пушите цигари или пури;
4. Пийте много вода или стимулирайте слюнката с дъвки и бонбони без захар и без изкуствени подсладители;
5. Водете си дневник за храните, които консумирате и след консумацията, на които ви се струва, че имате лош дъх. Следете по същия начин и медикаментите, които приемате.
6. Намалете някои напитки като кафе, бира, вино и уиски. Остатъците от тези напитки се закрепват за плаката и проникват в храносмилателната система. Всеки ваш дъх изхвърля остатъците от консумираните напитки.
7. Намалете сиренето. Сирената Камембер, Рокфор или синьото сирене влияят върху дъха ви и то за доста дълго време. Същото важи и за останалите млечни продукти.
8. Отстранявайте остатъците от храна чрез продължително жабурене с вода, а ако зъбите ви са твърде сбити и пространствата между тях се почистват трудно, тогава чистете с конец или поне с клечка за зъби.
9. Освен миенето на зъбите, всяка вечер преди лягане чистете внимателно между всички зъби с подходящ дентален конец. Изплаквайте с вода и след това жабурете с кислородна вода (разредена 1:1 с вода) или със сребърна вода.
Всички, необходими за здравословната поддръжка на зъбите продукти са налични в нашия магазин.

Натурални лекове за борба с лошия дъх:
1. Подправете дъха си. Защо не си носите семена от карамфил, копър или анасон, които са доказани натурални подобрители на дъха? Заложете на естествените билки и подправки. Използвайте ги особено след някое „благоуханно” ястие.
2. Направете си сами смес за гаргара. Смесете екстракт от градински чай, невен и смирна в равни пропорции и си правете гаргара четири пъти на ден. Дръжте сместа в плътно затворен буркан или шише на стайна температура.
3. Яжте магданоз. Освен да придаде цвят на менюто ви, магданозът съдържа хлорофил, известен с дезодориращия си ефект. Дъвчете го или си направете сок в сокоизстисквачката.
4. Защо не пробвате и дъвченето на ментови листа?
5. Може да разтворите сода в топла вода и да си правите гаргара.
6. Изпийте чаша неподсладен топъл чай.
7. След ядене сдъвчете няколко слънчогледови семена и изпийте чаша вода.

8. Какво ще кажете за консумация на кисело мляко в течение на 6 седмици?
9. Изцедете лимон в чаша вода и си правете често гаргара.
10. Пийте ананасов сок.
11. Яжте всекидневно ябълки. Те спомагат за пречистване на устата от бактерията, която причинява лошия дъх.
12. Дъвчете семена от кардамон за освежаване на дъха.
13. Консумирайте продукти, богати на цинк, за да контролирате анаеробните бактерии в устата.
14. Избягвайте безразборните сексуални контакти, дори и когато става въпрос само за целувка.
15. След измиване на зъбите, изплакнете с кислородна вода.

Вашият добър дъх говори освен за поддържана устна хигиена и за добро общо здравословно състояние. И както не веднъж сме се уверявали, един пълноценен хранителен режим може да ви донесе здраве във всички направления. Запишете си час за изготвяне на персонална оздравителна програма с включено хранително меню, което ще ви подпомогне в борбата с лошия дъх, за да сте готови да получавате много целувки.

Използвана литература:
Kid's health
WebMd
Health MSN
Natural home remedies

Вижте също:

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...

6 идеи за енергизираща закуска

Портал / Статии

Всички добре знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Помислете колко по-лесно ще бъде за вас, ако сте фокусирани и изпълнени с енергия през целия ден. Нашите здравословни рецепти ще ви отнемат по-малко от 15 минути за подготвяне. Пълнозърнести палачинки Да, палачинките могат да бъдат здравословни! Заложете на пълнозърнесто брашно и добавете няколко яйца към сместа. Добавете канела и ленено семе за допълнителна сладост и желаната текстура...

Biolab – новите органични хранителни продукти за вегетарианци и вегани

Портал / Статии

Изборът да се спрете на органични и растителни хранителни продукти означава грижи за вашето лично здраве и защита на околната среда. Biolab означава качество. Идеите, сътрудничеството, доверието, растежа, съгласуваността и иновациите остават фирмени ценности през годините и ще продължат да бъдат и за в бъдеще. Компанията е създадена през 1991 г. от Масимо Сантинели с цел да насърчи консумацията на растителни храни, произведени със съставки от органично...