"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Редовната консумация на зехтин намалява наполовина риска от рак на гърдата

Автор: Народна медицина
Последно обновяване на информацията: 18.10.2015 г.


Учените продължават да трупат данни, че храните са в състояние да влияят върху развитието на рака – някои предпазват от заболяването, други възпират, трети – стимулират растежа му. Неотдавна бяха публикувани резултатите от изследванията върху жени с рак в млечната жлеза в Гърция, проведени съвместно от Атинския институт по обществено здраве, Атинския медицински университет и Харвардския университет за обществено здраве в Бостън, САЩ.

Продължителни наблюдения били извършени върху 820 жени, болни от рак на гърдата, и 1548 здрави жени. След задълбоченото проучване било установено, че зехтинът (маслиненото масло) намалява риска от заболяване от рак. Проучванията установили, че жените, които консумирали най-много зеленчуци, намалявали с 48 процента опасността да заболеят от рак в млечната жлеза в сравнение с онези, които консумирали най-малко. Жените, които консумирали най-много плодове, намалявали риска с 32 процента в сравнение с тези, които консумирали най-малко плодове.

Маслото на Средиземноморието
Зехтинът е съществена част от традиционната храна. Но селяните, засаждайки маслинената си горичка, трябва да имат много търпение. Защото през първите седем години маслинените дървета не дават реколта. От седмата до двадесет и петата година количеството на плодовете бавно нараства. След това в продължение на около 75 години реколтата е пълна.

За да се извлече маслото от маслините, плодовете първо се измиват в маслинена мелница, после се изчистват от листата и се раздробяват. Ако при пресоването не се използва топлина, което значително би улеснило отделянето на мазнината, се получава студенопресован зехтин. В него растителните съставки в голяма степен се запазват. Оттук и характерно зеленият цвят на този зехтин и специфичният вкус.

Основната съставка на зехтина – мазнината – е ценна заради съдържанието си: 10 на сто полиненаситени мастни киселини, които понижават високия холестерин. 80 на сто са мононенаситени мастни киселини, които също имат благотворно влияние. Освен това зехтинът съдържа важни минерали и много витамин Е.

Правилно съхранение
Ако не се съхраняват правилно мазнините, особено студено-пресованите, гранясват. Това може да се избегне, ако се спазват три правила: мазнините не понасят светлина, кислород (от въздуха) и топлина.
Затова никога не ги оставяйте дълго време отворени, съхранявайте ги на тъмно и при температура 10-16° С. Отворената бутилка зехтин употребете за няколко седмици.

Американските специалисти отбелязват, че в Гърция процентът на жените, жертва на това заболяване, бил два пъти по-малък, отколкото в САЩ. Това се отнасяло и за останалите средиземноморски държави.
Д-р Димитриос Трихопулос, епидемиолог от Харвардския университет, участник в научния екип, казва в интервю за печата, че американските жени, които консумират най-много зехтин, консумират много по-малко от този вид мазнина в сравнение с гръцките жени, консумиращи най-малко зехтин. „Рискът за заболяванията сред американките от рак в млечната жлеза би могъл да бъде намален наполовина – казва той, ако консумират повече зехтин вместо другите мазнини.“

В американската диета зехтинът се използва преди всичко за салати, докато в средиземноморската кухня той е основната мазнина. Жителите на гръцкия остров Крит – родината на великия гръмовержец Зевс – практически не знаят що е инфаркт или каквито и да било други сърдечно-съдови смущения. Изобщо те рядко боледуват. И ако във Финландия и Съединените щати на всеки 100 000 души умират съответно 386 и 263 души годишно, на остров Крит те са само 7.

Обяснението според окончателното заключение на учените е в особеностите на храненето на петстотин-хилядното население на остров Крит. Менюто на критяни между другото е типично за цялото Средиземноморие. То се състои от черен хляб, зеленчуци, плодове, включително сушени, кисело мляко, мед, печена риба, много лук и чесън, птиче и малко телешко месо. И главното – чудодейният зехтин, който пречиства човешките кръвоносни съдове.

Източник:
NARODNA-MEDICINA.COM

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...