"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Здравословна сила на конопения протеин

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 09.07.2017 г.


Конопът е бил използва в продължение на векове, поради неговото съдържанието на няколко основни хранителни вещества, които са важни за организма. Една особена полза от консумацията на конопа е, че осигурява протеини. Това и още редица допълнителни хранителни предимства популяризират конопа сред хората, които искат да подобрят здравето си по натурален начин.

Конопените протеини съдържат 50% пълноценни протеини. Храните могат да бъдат класифицирани като пълни, частични или непълни източници на протеини. Протеините се смятат за пълноценни, когато съдържат всички аминокиселини в достатъчни количества да посрещнат нуждите на човешкото тяло. Конопените протеини съдържат всички 21 познати аминокиселини, включително 8 незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не може да произвежда, в достатъчни количества. Това също прави конопа добър алтернативен източник на протеини за вегетарианците и веганите.

65% от съдържанието на протеините в конопените семена е глобуларният протеин едестин, който много прилича на глобулина в кръвната плазма. Едестинът лесно се смила, лесно се абсорбира и е от съществено значение за поддържане на здрава имунна система.

Две супени лъжици от конопения протеин могат да осигурят около 13-15 грама протеин. Те съдържат така наречените разклонена верига аминокиселини (BCAA), по-специално - левцин, изолевцин, валин. Според Организацията по прехрана и земеделие, BCAA трябва да съставляват 40% от дневния прием от незаменими аминокиселини - около 40 милиграма се пада на левцина и 10 -30 милиграма на изолевцин и валин на килограм телесно тегло.

Защо са толкова важни тези аминокиселини? Заедно с въглехидратите, те са горивото, което мускулите изгарят за енергия. Техният метаболизъм е по-директен и се нуждаят от по-малко обработка от черния дроб, за разлика от други видове протеини.

Протеините са потенциални алергени като протеините на соята, млечните продукти и на различните ядки. Млечните продукти и червеното месо са добри източници на протеин. Въпреки това, те могат да бъдат с високо съдържание на наситени мазнини, докато конопеният протеин е с ниско съдържание на наситени мазнини. Aлергии от конопените протеини не са констатирани. За разлика от другите протеини, конопените протеини имат богато съдържание на полиненаситени киселини Омега-6 и Омега-3 в идеална за консумация пропорция от 3:1. Според Службата по храните и хранителните добавки на Националния институт по здравеопазване, тези незаменими мастни киселини в оптимално съотношение намаляват рисковете за сърдечен удар, сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза и някои видове рак. Консумирането на ненаситени мазнини също се свързва с намален риск от деменция. Журнал за болестта на алцхаймер публикува през 2010 година статия, според която при възрастните хора с диета, включваща големи количества ненаситени мазнини, се наблюдава намален риск от увреждане на паметта и по-късно развитие на деменция.

Една лъжичка от конопения протеин има 111 калории и 14 грама протеин. Съдържа полезни за сърдечното здраве ненаситени мазнини и фибри, които участват в профилактиката на заболяванията и регулират функцията на червата. Диетата, богата на фибри може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, запек и дивертикулит.

За конопените протеин се смята, че имат засилващи имунната защита свойства, намаляват умората, подобряват функциите на бъбреците и подобряват състоянието на сърдечна хипертрофия, свързана с бъбречно заболяване.

Конопените протеини са идеална протеинова добавка за спортуващи (помагат за изграждане на мускулна маса и сила). Подходящи са за вкусни шейкове с банани, ягодоплодни, ябълка и канела, круши и джинджифил, кисело мляко и мед или мляко от зеленчуци, добавете към овесените ядки, в супата, към брашното в тестените ви деликатеси (Можете да замените около 25% от общото количество брашно с конопен протеин на прах).

Отглеждането на коноп в голям мащаб е част от екологичното земеделие. Растението се развива бързо и гъстотата му убива плевелите. Следователно, използването на пестициди и хербициди, нефтохимически торове не нужно при неговото отглеждане. В сравнение с други култури, отглеждането на коноп е по-рентабилно и по-малко вредно за околната среда. За разлика от соевите зърна, конопът не е подложен на генетична модификация. Конопът подлежи на органични земеделски методи, което го прави безопасен растителен източник на важни протеини.

Вижте какви са нашите предложения за Вас.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...