"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Важни правила за храненето от професор Неумивакин

Автор: Откъси от книгата "Ендоекология на здравето" на Иван Неумивакин и Людмила Неумивакина
Последно обновяване на информацията: 24.04.2017 г.


Иван Павлович Неумивакин - доктор на медицинските науки, професор, Действителен член на Международните академии по информатизация и енергоинформатизационни науки на Руската академия по естествени и медицинскотехнически науки, заслужил изобретател на Русия, лауреат на държавна премия, член на президиума на Общоруската медици нека асоциация на специалистите потрадиционна народна медицина и лечители, водещ народен лечител на Русия, удостоен с висши награди в тази област-„Кехлибарена звезда на магистъра", както и много други отличия.
От 1959 г. в продължение на 30 години Неумивакин се занимава с космическа медицина: разработка на методи и средства за медицинска помощ на космонавтите при полети с различна продължителност.
Има хиляди последователи , на които е помогнал и излекувал чрез методиките си.

От 1989 се занимава предимно с нетрадиционна и алтернативна медицина и е написал множество книги на тема - как без лекарства да бъдем здрави и красиви.

Тъй като храненето е трудоемък енергиен процес, включващ преработката на храната, усвояването на хранителни вещества и изхвърлянето на отпадъчните продукти, оптималният режим на хранене е следният:

1.Съотношението на продуктите трябва да бъде следното: растителна храна 50-60 %, колкото повече е суровата, толкова по-добре. Въглехидрати - 20-25 %, белтъчини - 15-20 %. С възрастта делът на растителната храна трябва да нараства, мазнините да бъдат до 5-10 %, като се дава предпочитание на топеното масло, свинската мас, растителното масло, но прясно, семките и орехите. За подправка да се използват различни видове оцет.

2.Растителната храна да се приема 8-10 минути преди въглехидратната или белтъчната. Като правило въглехидратната храна да не се смесва с белтъчната.

3.Ако искате да си осигурите здраве и „сладък" живот, употребявайте повече горчиви храни (подправки, вратига, коприва, пелин, лук, чесън и др.)
Искате ли да си осигурите болести и „горчив" живот, употребявайте сладко.

4.Откажете се от пърженото, мазните бульони, прясното мляко, изкуствените и рафинираните продукти (пушени меса, колбаси, сладкарски изделия, бисквити, бял хляб, а захар и сол употребявайте с мярка, съответно до 30-40 и 3 г дневно).

Пушените меса (колбаси, риба) са опасни и с това, че например 50 гр. пушен салам оказва на организма същото действие като кутия цигари, а шпротите - още повече. Затова хранителните продукти не бива да се опушват и да се пържат, а да се задушават, варят, пекат, готвят на пара.

5.Забравете за пиенето по време и веднага след хранене. Течности да се пият не по-малко от 15 минути преди ядене и 1,5-2 часа след ядене. След хранене да се изплакне устата с 2-3 глътки вода или да се използва дъвка.

Стомашният сок и в частност солната киселина са необходими за преработването на храната и колкото е по-груба и по-тежка тя (животински белтъци), толкова по-голяма трябва да бъде концентрацията на киселината. Разреждайки стомашния сок с течности, вие съответно намалявате концентрацията му, както и тази на жлъчката и панкреатичния сок, и силата на киселината вече е недостатъчна за обработката на храната, която няма да се смели по-нататък, а ще гние в червата. Това създава условия за затлачването на организма и появата на заболявания.

6. Приходът (обемът на храната) трябва да бъде по-малко, а разходът (движението) повече.

7. Сдъвквайте грижливо храната, докато изчезне специфичният й вкус в устата. Тогава процесът на засищане протича по-бързо и изяждате 2-3 пъти по-малко, а излишните килограми се топят. Колкото по-добре се сдъвква храната, толкова по-голяма е повърхността й и преработката й в стомашно-чревния тракт е по-активна, а загряването й в устата засилва действието на каталитичните ферменти, докато студената храна ги потиска и увеличава затлачването на организма. Никога не стискайте зъби, защото челюстите са електроди, които при съединяване дават „на късо" на фино енергийно ниво, което се отразява на дейността на мозъка.
Ако нямате време (което е много лошо за организма), използвайте разделно хранене. Сдъвквате ли добре храната, смесената храна няма да ви навреди особено, доказателство за което са дълголетниците.

8. Трябва да се храните поне 3-4 пъти дневно, но по малко. По-добре е да пропуснете хранене, вместо да натоварвате стомаха, който също има нужда от почивка. Вечерното хранене трябва да бъде не по-късно от 20 ч. Преди лягане можете да пиете сок, млечнокисели продукти (айрян, кефир) или да ядете плодове.

9. Не гответе и не сядайте на масата ядосани, ползата от такава храна е малка. Старайте се винаги да бъдете в добро настроение.

10. Процесът на храносмилане е работа, изискваща доста големи усилия, затова е желателно, особено след обилно хранене, да си починете 20-30 минути, но без да спите.

11. Едно от най-често срещаните нарушения в работата на храносмилателната система е запекът, от който зависят много заболявания. За да е изхождането ежедневно, трябва сутрин, до 7 ч., да се пие чаша вода със стайна температура и после на всеки 2-3 часа да се изпиват още по 50-70 мл, което е особено важно за хората в напреднала възраст.

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...