"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Подобрете здравето си с лъжица пчелен прашец

Автор: Food matters, Health line
Последно обновяване на информацията: 05.11.2017 г.


Пчелният прашец е холистично лекарство, което се използва в целия свят.

Какво представлява прашецът?
Пчелният прашец се прави от медоносните пчели и е храната на младата пчела. Представлява смес от цветен прашец, слюнка, нектар или мед. Пчелите носят тези топки обратно в кошера в сакове на краката си и ги съхраняват. След това прашецът ферментира в "пчелен хляб", който захранва пчелната колония. Счита се за една от най-пълноценните храни на природата, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, от които човек се нуждае. Богат е на протеини (приблизително 40% протеин), свободни аминокиселини и витамини, включително В-комплекс и фолиева киселина и др.

Пчелният прашец е пълноценна храна и съдържа много елементи, които продуктите от животински произход не притежават. По-богат е на протеини, отколкото всеки животински източник. Съдържа повече аминокиселини, отколкото говеждо месо, яйца или сирене със същото тегло. Около половината от неговия протеин е под формата на свободни аминокиселини, които са готови, за да бъдат използвани директно от организма.

Пчелният прашец може да се използва медицински за широк спектър от заболявания, от здравето на простатата до кожни проблеми и може да помогне за коригиране на специфичните хранителни дисбаланси в организма.

Тук са само някои от причини, поради които си струва да добавите пчелния прашец към дневната си диета.

1. Намаляване на възпалението
Типичните противовъзпалителни лекарства включват напроксен, аналгин, фенилбутазон и индометацин. Те действат чрез блокиране на ензими, които увеличават възпалението в организма. Според изследователите пчелният прашец може да работи подобно на тези противовъзпалителни лекарства.

2. За допълнителна доза енергия
Хранителните вещества, открити в пчелния прашец, го правят чудесен естествен енергизатор. Въглехидратите, белтъчините и витамини B могат да ви помогнат да повишите издръжливостта и да се преборите с умората. Пчелният прашец увеличива притока на кръв към нервната система на организма, като помага за намаляване на стреса.

3. Успокоение за кожата
Пчелният прашец често се използва в козметични продукти, които имат за цел да лекуват възпалителни състояния и общи кожни дразнения като псориазис или екзема. Аминокиселините и витамините защитават кожата и подпомагат възстановяването на клетките. Пчелният прашец може да се използва за ускоряване на зарастването на рани, тъй като увеличава кръвообращението, убива бактериите и овлажнява кожата.

4. Дихателна система и алергии
Пчелният прашец съдържа голямо количество антиоксиданти, които могат да имат противовъзпалително действие върху тъканите на белите дробове, предотвратявайки появата на астма. Поленът намалява наличието на хистамин, подобрявайки много алергии - от астмата до проблеми на синусите, което потвърждава, че пчелният прашец е силно ефективен срещу широк спектър от респираторни заболявания.

5. Храносмилателна система
В допълнение към здравословните витамини, минерали и протеини, пчелният прашец съдържа ензими, които могат да помогнат при храносмилането. Ензимите помагат на тялото ви да извлече всички необходими полезни вещества от храната, която консумирате.

6. Стимулатор на имунната система
Поленът има благотворно дейнствие върху чревната флора и по този начин поддържа имунната система. Според холистичния експерт д-р Джоузеф Меркола пчелният прашец има свойства от антибиотик, който подпомага тялото в борбата му с вирусите. Също така е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното окисление на свободните радикали.

Друго проучване показва, че пчелният прашец има антимикробни, противогъбични и антивирусни свойства. Тези свойства могат да помогнат за унищожаването на бактерии и вируси, като стафилокок ауреус, което причинява хранително отравяне.

Изследователите са открили, че пчелният прашец има много високи антиоксидантни свойства, подобни на тези на ферментиралите храни. Някои общи антиоксиданти включват:
• флаваноли (може да ги откриете в шоколада)
• ресвератрол (във виното)
• ликопен (в доматите)
• витамини А, С и Е

Антиоксидантите поддържат здравето чрез противодействие на окислители като замърсяване на въздуха и цигарен дим, които вредят на организма.

7. Лекува пристрастеност
Използва се холистично за лечение на зависимости чрез потискане на импулси. Тъй като пчелният прашец подтиска глада, това може да е полезен за здравословно отслабване. Необходими са обаче повече изследвания за тези потенциални ползи.

8. Грижи се за здравето на черния дроб
Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсините навън от тялото. Пчелният прашец спомага за поддържане на здрав черен дроб и дори може да помогне за лечебния процес след евентуално негово увреждане.

9. Подкрепя сърдечно-съдовата система - пчелен прашец съдържа големи количества рутин; антиоксидант биофлавоноид, който помага за укрепване на кръвоносните съдове, подпомага циркулаторните проблеми и коригира нивата на холестерола. Неговите мощни анти-съсирващи сили могат да помогнат за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

10. Помощ за простатата
Мъжете, които страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата, могат да открият облекчение чрез консумиране на пчелен прашец. Пчелният прашец може да спомогне за намаляване на възпалението и да подтисне честата нужда от уриниране.

11. Проблеми с безплодието
Пчелният прашец стимулира и възстановява функциите на яйчниците и следователно може да се използва за подпомагане на ускоряването на забременяването. Освен че е хормонален стимулатор, той също е страхотен афродизиак!

12. Успокоява симптомите на менопауза

Как трябва да се консумира пчелния прашец?
Пчелният прашец действа по-бързо и по-ефективно, когато се приема по време на хранене и най-вече с плодове, което позволява да се извърши почистван и на чревната флора.

Препоръчваме приема на една супена лъжица за закуска, за предпочитане взета с парче плод: плодовите влакна (сурова хемицелулоза) подсилват дейността на свежия прашец.

Една супена лъжица пчелен прашец съдържа:
• 16 калории
• 0.24 грама мазнини
• 1.2 грама протеин
• 2.18 грама въглехидрати
• 250 вида хранителни вещества, включително витамини и флавоноиди

Може да го добавите към храни като кисело мляко, овесено брашно или сладкиши. Пчелният прашец може да бъде смлян като добавка на прах или в капсула.

Препоръчителна доза
Възрастен - 20-40 гр. или 3-5 супени лъжици на ден
Деца - 15 гр. или 1-2 супени лъжици на ден

Ако го приемате под формата на капсули, не забравяйте да прочетете етикета, за да сте сигурни, че приемате подходящата доза.

Знаете ли, че една чаена лъжичка прашец е работата на една пчела за осем часа на ден, в продължение на цял месец. Добрата новина е, че пчеларите могат да съберат полена от кошерите без да навредят на пчелите, смущавайки рутината им. Бъдете здрави!

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...