"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Чувствителна кожа

Автор: Д-р Ася Николова
Последно обновяване на информацията: 03.05.2017 г.


Чувствителната кожа е особено актуален проблем в съвременния живот. Всъщност терминът „чувствителна кожа“ е събирателно понятие, изразяващо налична непоносимост към употребата на козметични препарати, възникнала поради различни причини.

Понятието чувствителна кожа се използва когато е на лице непоносимост към козметични продукти - декоративна и бяла козметика, почистващи средства, продукти за поддържане на проблемна кожа. При чувствителната кожа е нарушена бариерната функция на кожата, което я прави пропусклива за множество алергени, а увеличената трансепидермална водна загуба я изсушава допълнително и така се получава порочен кръг.

Симптоми и оплаквания
Симптомите са предимно субективни – парене, боцкане, сърбеж, болка, дискомфорт. Субективните симптоми често доминират и водят дори до депресивни състояния. Пациентите обикалят от лекар на лекар, но често състоянието остава недиагностицирано.

Обективните оплаквания са дискретни – фина дескамация, суха кожа, леко зачервяване. Тези симптоми се появяват при ползване на всякаки козметични препарати, но постепенно пациентите стават нетолерантни и към много други локални агенти.

Чувствителната кожа е най-често финна и тънка. Тя лесно реагира на температурни въздействия (студ, топлина) със силно зачервяване и засилване на дискомфорта, поява на уртики, сърбеж. Чувствителната кожа е обикновено деликатна, склонна към алергии и изсушаване.

Симптомите на чувствителната кожа са едва доловими и уклончиви, за това е необходима детайлна анамнеза и търпение за правилно насочване към причините.
При пациентите с чувствителна кожа може да се установи иритативен дерматит, скрит алергичен контактен дерматит, алергичен фотоконтактен дерматит, контактна уртикария или комбинация и причината може да се установи чрез внимателно клинично наблюдение и епкутанно тестване.

Причини
Основната причина за поява на чуствителността е прекомерната употреба на различни козметични препарати.

Друга честа причина за чувствителна кожа е наличие на дерматологични заболявания като розацея, себореен дрматит, атопичен дерматит, а дори и при кожи с акне. При тези заболявания кожата е особено чувствителна към злоупотреба с миещи препарати и декоративна козметика.

Кожата след 50 години също в много случаи може да бъде чувствителна поради изсушаването и променената стуктура на кожата в тази възраст.

Чувствителната кожа може да бъде и генетично заложена. Такива индивиди от ранно детство страдат от сърбежи и зачервяване.

Този проблем може да засегне, както жени, така и мъже, но при жените е много по- чест поради това, че те използват много повече козметични препарати.

Тестване за чувствителна кожа
Най-добрият начин за установяване дали кожата е чувствителна и причината за това състояние е консултация със специалист. Необходима е обстойна анамнеза и евентуално извършване на епикутанно тестване.

С епикутанното тестване може да се установи чувствителност към много широка гама продукти. Освен стандартната европейска серия са налични и различни специфични серии, а е възможно и тестване с материали на пациента.

Грижа за чувствителната кожа
Грижите за чувствителната кожа са от осбена важност за овладяване на симптомите. Важно е да се знае, че всеки случай е индивидуален и различните хора реагират на различни дразнители. Добре е да се избягва излагането на студ, горещина и силно слънце на незащитена кожа.

За почистването се препоръчват неароматизирани сапуни и такива без силни детергенти, почистващи средства без съдържание на алкохол. Използването на меки почистващи средства (течности или гелове) крият по-малък риск от иритация.

Овлажняващите продукти намаляват сухотата на кожата и възстановяват нарушената кожна бариера. Използването на неутрални емолиенти значително подбрява състоянието на кожата. Препоръчват се козметични продукти, съдържащи минимален брой съставки и без аромати. Преди употребата на нов козметичен продукт, той трябва да се приложи на малък участък от кожата за няколко дни, за да се установи дали не дразни кожата. Хипоалергичните продукти не са обезателно безопасни за чувствителната кожа.

От фотозащитните препарати по-малко дразнещи са тези с физичните минерални екрани, отколкото тези с фотофилтри, криещи по-голяма опасност от алергизиране.
Да се избягва посещението на солариуми и прекаления престой на открито, особено в часовете с най-силно слънце.

В заключение диагностиката и лечението на чувствителната кожа е трудно, но не невъзможно. Изключително вредно е самолечението. Не рядко такива пациенти се самолекуват с месеци и години с локални кортикостероидни препарати, което усложнява извънредно много състоянието, диагнозата и лечението.

За успешното лечение е необходима точна диагноза и понякога това изисква много време и търпение, както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.
Продължителна козметична елиминационна програма помага при някой пациенти, които могат да се върнат към използване на козметика след 6 – 12 месеца или повече. Финалната програма за козметика остава лимитирана.

Д-р Ася Николова е главен асистент към Клиника по Дерматология и Венерология в Александровска болница – София. Може да се запишете за консултация при д-р Николова за всякакви дерматологични проблеми всяка сряда от 14.00 до 18.00 ч.в МЦ "Здравословен Живот", като се регистрирате ТУК или се свържете с с Венета Маркова на телефон 0888 77 22 65.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...