"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Изберете българското БИО качество с марка „Тронка”!

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 21.04.2015 г.


Българският пазар за производство на Био продукти се разраства всеки ден и ние сме много радостни от този факт. От 2008 година започва и предлагането на Био чайове и подправки с марката “Тронка”. Това са едни качествени продукти, които с удоволствие ви предлагаме и в нашия он-лайн магазин “Здравословен”.

Билките притежават свойствата да лекуват и аромати, които носят настроение. Екипът, който седи зад продуктите Тронка, внимателно подбира точното съотношение на билки, закодирано като ароматно послание, което да може да уловите във всеки един от техните продукт. Всички ние сме убедени, че в природата е ключът за нашето здраве и щастие, необходимо е само да знаем как да го намерим и как да се научим да живеем в хармония с нея. Продуктите Тронка ни предават част от енергията на природата и ние имаме уникалната възможност да почувстваме радостта от натуралните вкусове, да се насладим на всяка глътка, на всеки ароматен нюанс.

Повече за марката „Тронка”
През 2004 г. сдружение „Бизнес център – Елхово” започва отглеждането на билкови насаждения по проект „Подкрепа на производителите на билки и алтернативни земеделски продукти”, финансиран от Кралство Норвегия и ПРООН. През 2005г. е сертифицирана биологична ферма за билки, подправки и зеленчуци „Острова” на площ от 160 дка. През 2008 г. сдружението започва пакетирането на биологични продукти, под марката „ТРОНКА”, които се предлагат и в магазинната мрежа на страната.

Ние ви предлагаме да опитате продуктите с марка Тронка, чиито съставки са отгледани в биологичните региони на планините Странджа и Сакар. Основните култури заемащи около 100 дка са медицински и ароматни растения и подправки; мурсалски чай, мента, маточина, мащерка, шипка, градински чай, босилек, лавандула, чубрица, невен, синя метличина, исоп, ехинацея, лайка и др. Отгледани са без изкуствени торове, пестициди и регулатори и са обработени предимно с ръчен труд и много любов. Производството на продуктите осигурява и поминък на селското население в тези икономически по-изостанали региони.

Интересни легенди за Тронките
Откъде идва името Тронки? Според една от легендите, при едно от посещенията си из Странджано-Сакарския регион, цар Петър бил впечатлен от красотата на местните девойки, за които казал, че са достойни да красят трона му и така нарекли девойките „Тронки”. Друга легенда гласи, че по време на Троянската война, от този край се взимали безстрашни и смели мъже, за да участват в битките. Завърналите се войни наричали Троянци или Тронки.

Обичаи при билките в България
Знаете ли, че на един от най-истинските традиционни български празници Еньовден (24 юни) се събират 77 и половина билки за всички болести и една без име. И това се прави рано сутрин, преди изгрев, за да бъде лечебната им сила най-голяма. Първата билка, която трябва да се откъсне е еньовчето. В някои краища на страната се изплитат венци от билки, завръзват се с червен конец, всеки от които се нарича на определен човек и на сутринта по него се гадае за човека, на който е наречен. В българските народни поверия, билките заемат едно от основните места, винаги когато се отнася за здраве и красота. Българските традиционни ястия са толкова вкусни, благодарение на богатото разнообразие от билки, които се срещат по нашите земи. И това е още един повод да се гордеем, че сме българи.

Чай Тронка
Във всяка разновидност чай с тази марка е подбрано подходящото съотношение на съставните билки, което ви дава здраве и ви зарежда с настроение и задоволство. Едно ароматно удоволствие за сетивата ви, което ви връща назад във времето, край домашната камина с чаша чай в ръка, в компанията на любимите ви хора. Това е чаят, който ви дарява със здрав дух и тяло в унисон с природата.

Прекрасна съвкупност от израсналите под топлото слънце чисти билки от древните български земи. Вълнуващи комбинации, неповторим аромат, здраве и сила във вашата апетитна чаша чай. Освен традиционните чайове от маточина, лайка, невен, мента, градински чай, сред асортимента на Тронка ще откриете и няколко други чудни аромати.

Мурсалският чай Тронка е уникален природен чай, който се отличава с фин, лек вкус и аромат. Съдържа калий, калций, желязо, магнезий, цинк, натрий, кобалт, мед и мощния антиоксидант селен. Има и антибактериално действие. Действа благотворно при кашлица, бронхит, бронхиална астма, чернодробни заболявания. Забавя страеенето. Смята се, че космонавтите го пиели преди полет.

Розовият цвят използва силата на противомикробното действие на розата и розовото масло и се използва при редица инфекциозни заболявания и за ускоряване на епителизирането на бавно заздравяващи рани. Розата и розовото масло спомагат за увеличаване образуването на жлъчен сок от черния дроб и бързото му и безболезнено евакуиране от жлъчния мехур. Особено благоприятно е действието на розовото масло при рани след лъчево изгаряне.

Лавандулов цвят е известно още от древността ароматично растение, използвано широко и в народната медицина. Етеричното масло, което се извлича от цветовете, намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др. Лавандулата е ценно медоносно растение. Известна е и с успокояващите и обезболяващите си свойства. Изсушените китки също така прогонват молците и комари, а ако ги аранжирате творчески, могат да бъдат и красива декорация на дома ви.

Какво съдържат ароматните комбинации на Тронка, носещи красиви имена?

Чай „Кехлибар“ - мурсалски чай, мащерка, шипка, лайка, невен, маточина, лавандула;

Чай „Щастие“ - маточина, мента, мурсалски чай, розов цвят, лайка, лавандула с релаксиращ аромат, носещ усещане за радост и наслада от живота. Антидепресант, повишава стресоустойчивостта.

Чай „Тронски“ - мента, мурсалски чай, маточина, шипка, лайка, невен. С аромат на гора и царски билки с тонизиращо и антианемично действие. Отстранява нервната възбуда и успокоява.

Чай „Живителен“ - мурсалски чай, мащерка, лайка, шипка, невен, маточина, мента, риган, градински чай.

Чай „Свежина“ с мента, лайка, лавандула.

Чай „Самодивско биле“ - мурсалски чай, мащерка, лайка, розов цвят, маточина, лавандула.

Ароматни, уникални и най-вече здравословни чайове. Заложете на българското качество с марка Тронка. Хубаво е човек да знае, че и в нашата малка страна може да се произвеждат качествени продукти, които хармонично да съчетават и оползотворяват благата, с които ни е дарила природата. Освен прекрасните пейзажи, с които разполага България, съществува и неизчерпаемо богатство на билки и растения, които са уникални и са помагали на народа ни векове наред. Вижте цялото им разнообразие, съчетано в най-добрите пропорции и с гарантиран биологичен произход в нашия магазин.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...