"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Силата на водата

Автор: Мила Чобанова
Последно обновяване на информацията: 22.03.2012 г.


Колко от нас се замислят какво безценно богатство имат когато изпиват поредната чаша вода? Изпитваме ли удоволствие от нея само когато сме много жадни и поемаме глътка след глътка в топъл летен ден? Ползите от водата и изключителната й роля в нашия живот са огромни и многообразни, тъй като всички жизнени процеси са свързани с нея. Още от раждането, тялото на бебето е съставено от около 80% вода, която с израстването и достигането до зряла възраст се намалява до ниво от около 60%. Две трети от нея е вътрeклетъчно разположена. Тя е разпределена неравномерно в отделните тъкани и органи, като най-висок е процентът в нервната – 84%, следван от бъбреците - 80%, мускулите - 77%, кожата - 70%.

Във всеки един организъм, водата играе фундаментална роля като го поддържа в хомеостаза, осигурява среда за важните химични реакции и подсигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони и биологично активни вещества. Водата участва активно в обмяната на веществата, поддържа телесната температура, пренася кислород и хранителни вещества до всички клетки на тялото, прочиства организма от токсините. Тя ускорява метаболизма, прочиства клетките, засища глада и тонизира.

Потребностите на човешкия организъм от вода са равностойни на потребностите му от хранителни вещества и енергия. Известна част от телесната вода се образува при окисляването на мазнините, въглехидратите и белтъците. Натрупването на водата в човешкия организъм се осъществява главно в мускулите и кожата. Основната й част, която се изразходва за водния баланс на организма, се отделя с урината, с белите дробове и кожата. При висока температура през топлите месеци от годината, отделянето на вода се увеличава с активното участие на потните жлези.

За да бъде постоянен обемът на телесните течности, необходимо е да има постоянен баланс между приема и загубата на вода от организма. За съжаление, сред ежедневните хранителни навици на много хора преобладава консумацията на чай, кафе, безалкохолни напитки, бира, консервирани сокове и т.н., с които мнозина от нас си мислят, че могат да си набавят нужните течности за деня. Реално, те не само ни дехидратират, но и допълнително влияят нездравословно на организма чрез вредните си съставки.

Няма златно правило и точна стойност колко вода е нужна за едно денонощие на всеки от нас. Препоръчителните количества на прием на вода, чиста или чрез храна, е не по-малко от 1 – 2 литра на ден. Не чакайте да ожаднеете; усещането за жажда при възрастните може да се появи доста по-късно поради издръжливост на организма, като през това време вие вече сте загубили много по-голямо количество вода и сте дехидратирали организма си. Водата трябва да се приема на по-чести и малки дози вместо наведнъж в голямо количество, което издува стомаха. Поемането на много големи дози вода еднократно може да доведе до отравяне на организма, лишавайки го от така нужните му соли и причинявайки главоболие и замайване. Приемайте редовно чиста, трапезна или минерална вода. Много специалисти препоръчват човек да пие по една чаша топла към гореща вода на празен стомах след ставане и преди лягане. Горещата вода, овкусена с няколко капки лимон, почиства чревния ви тракт от киселини и остатъчни сокове, като по този начин го подготвя за правилна обработка на приетата храна и го предпазва от излишна натрупана киселинност.

Освен чрез директен прием, вода можете да си набавите консумирайте свежи плодове и зеленчуци, в които се съдържа съответно 85% и 90% вода. По този начин ежедневно ще поддържате организма си добре хидратиран. За предпочитане е плодовете и зеленчуците да се приемат сурови, като по този начин не лишавате организма си от никакви директни витамини, минерали и течности. Избягвайте да смесвате консумирането на плодове и зеленчуци, както и постоянното им топлинно приготвяне. Всяка термична обработка на зеленчуците и особено плодовете води до загуба на ценни вещества и сокове, като по този начин не внасяте реален прием на такива в организма си, когато ги изядете. Плодове с високо съдържание на вода са диня, пъпеш, праскова, круша, ягоди, ябълки, череши, цитрусови плодове и др,. а към „водните” зеленчуци спадат краставица, домат, тиквичка, пипер, картофи и др.

Ползи и здраве
Редовната консумация на подходящи течности предпазва от лош дъх в устата и осигурява добър тургор и еластичност на кожата. Полезна е за бъбреците и отделителната система. Приемането на повече течности активира бъбречната функция да преработват и отделят токсини чрез процеса на уриниране, като по този начин тялото се прочиства и се отървава от ненужните и вредни за него отпадни вещества. Водата помага на кожата да изглежда здрава, еластична и стегната. Кожата съдържа голямо количество вода и служи като защитна бариера, която предотвратява излишната загуба на течности. Друго важно свойство на водата е и доказаната й роля в реактивността на организма и борбата с простудата. На нея се приписва и роля в метаболизма на мазнините, поради което се включва в режимите за отслабване. Последното се постига и чрез запълващия стомаха ефект от течността. Подпомага и нормалното функциониране на червата и нормалното движение на веществата в храносмилателната система.

Таблица на плодове и зеленчуци с процент водно съдържание:

ПЛОДОВЕ (% съдържание на вода)

Ябълка 84 %
Кайсия 86 %
Банан 74 %
Боровинки 85 %
Череши 81 %
Боровинки 87 %
Грозде 81 %
Грейпфрут 91 %
Портокал 87 %
Праскова 88 %
Круша 84 %
Ананас 87 %
Слива 85 %
Малини 87 %
Ягода 92 %
Диня 92 %
Пъпеш 90 %


ЗЕЛЕНЧУЦИ (% съдържание на вода)


Броколи 91 %
Зеле (зелено) 93 %
Зеле (червено) 92 %
Морков 87 %
Карфиол 92 %
Целина 95 %
Краставица 96 %
Патладжан 92 %
Марули (айсберг) 96 %
Грах 79 %
Чушки 92 %
Картоф 79 %
Репички 95 %
Спанак 92 %
Тиквички 95 %
Домат (червен) 94 %
Домат (зелен) 93 %


Чували ли сте за структурирана вода? Обикновената вода съдържа голям брой примеси. Консумирайки я човек губи голямо количество биоенергия, за да придаде на тази вода еднородна структура, подобна на течната среда в нашия организъм. Препоръчва се употребата на структурирана вода, молекулярната структура, на която е близо до тази леда. Структурираната вода е използвана години наред в народната ни медицина за лечение на широк кръг от заболявания. Тя може да помогне за подобряване обмяната на веществата, качеството на съня, нормализиране на кръвното налягане, намаляване на холестерина, изхвърляне на песъчинки и камъни от бъбреците и жлъчката. В следствие на структурирането от простата молекула на водата се получават сложни клъстери, които се зареждат с енергия и информация, която ни носи здраве.

Предлагаме ви нашата нова синя стъклена бутилка за структуриране на вода. Тя върви в комплект с пакетче клиноптиолит, който е достатъчно количество за този обем на бутилката за период от три месеца.
Клиноптиолитът има свойството да елиминира йоните на тежките метали от водата, както и радиоактивното замърсяване. Не случайно клиноптиолитът е определен за минерал на 20-ти век.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...