"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Полезен зелен чай – сила от природата

Автор: Мария Лашкова
Последно обновяване на информацията: 30.08.2017 г.


Въпреки че ползите от консумирането на зелен чай са познати от векове насам, едва през последните години неговите лечебни свойства започват да се изследват научно. Чаят е една от най-ценените и широко използвани напитки в света. Освен, че е вкусен, достъпен и без калории, чаят съдържа уникален набор от естествени химикали, които предоставят различни терапевтични ползи. Провеждат се все повече изследвания, по-специално върху черния и зелен чай, доказващи техните антивирусни, антиоксиданти, противовъзпалителни и др. свойства. Американските лекари са разработили крем, които предотвратява рака на кожата и неговата вълшебна съставка е точно зеленият чай. Натуралните антиоксиданти, наречени полифеноли, които се съдържат в чая, са в помощ за блокиране на растежа на клетките на рака на кожата. В действителност, зеленият чай има цял набор от магически ползи за здравето, които събрахме тук специално за вас.

Здравословните ползи от зеления чай до голяма степен се дължат на неговото високото съдържание на флавоноиди - растителни производни съединения, които са антиоксиданти. Зеленият чай е най-добрият хранителен източник нагрупа, наречена катехини. Според научните изследвания катехините са по-мощни от витамин С и Е що се отнася до спирането на окислителното увреждане на клетките и изглежда, че притежват и разнообразие от възможности за борба и с други заболявания. Изследванията установяват връзка между консумацията на зелен чай и намаляване на риска от няколко вида рак, включително рак на кожата, гърдата, белия дроб, дебелото черво, хранопровода и пикочния мехур.

За отслабване
Зеленият чай подпомага изгарянето на мазнините. Консумацията му може да допринесе за ускоряване на метаболизма, тъй като неговото антиоксидантно действие помага на черния дроб да функционира по-ефективно. Според скорошно проучване в САЩ сред мъже с наднормено тегло се установява, че без други промени в диетата или в двигателната активност, пиенето на зелен чай три пъти на ден изгаря до 200 допълнителни калории на ден. Зеленият чай спомага и за увеличаване на енергията.

Смята се, че катехините, открити в зеления чай, спомагат за създаване на термогенеза - производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории. Тези съединения могат да инхибират някои химикали в мозъка, за удължаване на термогенезата. В едно проучване, при участниците, които консумират по четири чаши чай дневно, се наблюдава изключително високо окисление на мазнини (от 12 на сто ) и изгаряне на средно 67 допълнителни калории на ден.

Зеленият чай предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Установено е, че консумацията на зелен чай служи за намаляване на LDL (лошия) холестерол, тъй като точно неговият мощен антиоксидантен ефект предпазва от окисляването на LDL холестерола в артериите. Образуването на анормални кръвни съсиреци (тромбоза) е водеща причина за инфаркт и инсулт, а за зеления чай се установява, че потиска образуването на кръвни съсирек толкова ефективно, колкото и аспиринът. Освен за намаляване на LDL холестерла, зеленият чай служи за увеличаване на HDL (добрия) холестерол и за подобряване на функцията на сърцето. Според китайско проучване, публикувано наскоро, се наблюдава 46% -65% намаляване на риска от хипертония при редовните потребители на Oolong или зелен чай, в сравнение с хората, които не комсунират този чай.

Зеленият чай може да помогне и за понижаване на кръвното налягане. Основната причина за хипертония (високо кръвно налягане) е ензим, който се секретира от бъбреците и се нарича ангиотензин - конвертиращия ензим (ACE). Популярните лекарства за хипертония действат като АСЕ-инхибитори: чрез блокиране на действието на АСЕ, кръвното налягане се намалява. Зеленият чай е естествен инхибитор на ACE и няколко медицински изследвания доказват понижаване на кръвното налягане при хора, консумиращи екстракти от зелен чай.

За предпазване от диабет
Когато се консумира нишесте, то изисква ензима амилаза да го разбие на прости захари, които да може да се абсорбират в кръвния поток. Полифенолите на зеления чай инхибират амилазата и спомагат за достигане на по-ниски нива на кръвната захар.

За предотвратяване на хранително отравяне
Поради способността си да унищожава бактерии, пиенето на зелен чай по време на хранене може да намали риска от бактериално хранително отравяне. Това предотвратява растежа на опасни чревни бактериални щамове като например клостридии и Е. коли и насърчава растежа на полезните бифидобактерии.

За предотвратяване на лошия дъх
Пиенето на зелен чай, който е естествен антибактериален агент, по време на хранене може да помогне за унищожаване на бактериите в устата, причиняващи кариес и лош дъх. Заедно с природния флуорид, намерените в чая полифенолите и катехините, се свързват с убиването на бактериите, които причиняват кариес, лош дъх и заболяване на венците - причина номер едно за загуба на зъби. Според изследване, публикувано тази година, употребата на една или повече чаши зелен чай на ден се свързва в значителна степен с намаляване на риска от загуба на зъби.

В помощ на борбата срещу хепатит
Вирусният хепатит често е предизвикан от високите нива на желязо в черния дроб. Зеленият чай понижава нивата на желязо в тялото, така че може да има директен антивирусен ефект срещу някои щамове на хепатит.

Зеленият чай може да предпази от рак
Има все повече доказателства, които предполагат, че зеленият чай съдържа съединения, които се борят с рака. Чаят съдържа съединение, наречено EGCG (Епигалокатехин галат), което подпомагат инхибирането на растежа на кръвоносните съдове. На катехините, открити в чая се приписват свойствата да предотвратяват мутация в клетките, да деактивират някои канцерогени и да намаляват образуването и растежа на тумори. Пиенето до четири чаши на ден може ще помогне и на вас да се възползвате от тези противоракови ползи.

За здрави кости
Едно скорошно изследване показва, че антиоксидантите в зеления чай могат да предотвратят или намалят тежестта на симптомите на ревматоиден артрит. Антиоксидантите в чая инхибират СОХ-2 гена, който предизвиква възпаление и действат на същия принцип като противовъзпалителните средства. Рутинната консумация на чай, особено за повече от 10 години, се свързва с намаляване на риска от остеопороза и фрактури. Смята се че чаят помага за намаляване на загубата на костна тъкан чрез антиоксидантно си и противовъзпалително действие.

Зеленият чай подобрява имунитета
Гаргарата със зелен чай повишава имунитета срещу грип и простуда, според проучване в Япония. Изследванията в Харвардския университет сочат, че зелените химикали в чая стимулира гамаделта Т-клетки, които укрепват имунитета срещу бактерии и вируси.

Зеленият чай може да защити срещу болестта на Алцхаймер
Едно скорошно двегодишно проучване на група от хора на възраст 80 и повече години установи, че 96 на сто от тези, които пият десет чаши зелен чай на ден не показват признаци на когнитивни нарушения, в сравнение с едва 12 на сто от тези, които не пият зелен чай.

Зеленият чай може да подпомогне борбата с алергии
Изследователи в Япония са идентифицирали съединение в зеления чай, което блокира ключов клетъчен рецептор, участващ в изработването на алергична реакция. Съединението епигалокатехин галат, действа, като блокира производството на хистамин и имуноглобулин Е, двете съединения в организма, които главно участват в предизвикването и поддържането на алергични реакции.

Как да консумираме зеления чай
Изпивайте по чаша чай няколко пъти на ден, за да абсорбирате антиоксидантите и другите здравословни растителни съединения (обикновено три чаши на ден). Оставете чая да покисне от три до пет минути, за да освободи своите катехини. Най-добрият начин за получаване на катехини и други флавоноиди е консумацията на прясно сварен чай. Чаят може да възпрепятства усвояването на желязото от плодовете и зеленчуци. Добавяне на лимон или мляко или пиене на чай между отделните хранения ще противодейства на този проблем.

Разгледайте нашите продукти със зелен чай.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Плодът черен касис - вълшебен за здравето

Портал / Статии

Касисът предлага богатство от хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде. Малкото черно френско грозде може да се окаже сладко кисело, затова е плод, който обикновено изисква някакъв вид добавена сладост, като мед или стевия. Ние го предлагаме подсладен само със сироп от агаве,което го прави максимално полезен за здравето, когато няма пресни плодове през зимата. 1.Засилва имунитета: Касисът съдържат много витамини, като например: Витамин...

Защо боросиликатно стъкло?

Портал / Статии

Може да се направят големи подобрения с малки промени в ежедневните ви навици... И носенето на бутилка EQUA с вода по всяко време ви премества една крачка по-близо до положителните промени в живота ви. Това помага да останете хидратирани, влияе върху работата на ума и тялото ви, като същевременно добавя към вашия стил нещо ново , изискано, модерно - това са бутилките EQUA . Във времето в което живеем купуването на пластмасова бутилка за еднократна...

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...