"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Открихме невероятен Био ресторант в Стара Загора

Автор: Елена Терзиева
Последно обновяване на информацията: 28.12.2011 г.


Стара Загора вече е любимият ни град!

Там открихме много слънчеви хора, а с тях и едно прекрасно местенце, за което само сме мечтали. Нарича се кафе-ресторант „Библиотеката” и е част от комплекса House of Sport, който се намира в старата сграда на градската библиотека (зад Съда).

Собствениците на това чудно местенце бързо ни станаха приятели, благодарение на общите ни идеи, а и на открития им и дружелюбен характер. Разказаха ни с охота своята история за това как са стартирали всичко преди две и половина години. Сега комплексът е един от най-посещаваните, а кафе-ресторант „Библиотеката” е един от престижните в града. Ресторантът ни впечатли с две неща: приятната обстановка, напомняща френските улички с много зеленина и богатото меню, включващо секция „Веган”. Собственикът с лека тъга ни сподели, че хората посещават ресторанта повече заради обстановката и рядко оценяват качеството на храната, която се поднася. Но ние вярваме, че това съвсем скоро ще се промени.

Всяка рецепта в заведението е създадена и въведена в менюто от самия собственик. Той лично контролира продуктите, от които се приготвят ястията, като по-голямата част от тях са Био. Поради липсата в България на някои продукти, той дори се е принудил да ги внесе специално за ресторанта. Забележителното е, че се готви изцяло с кокосово масло, което запазва своите полезни свойства дори и при по-високи температури. В ресторанта не се предлагат пържени ястия! Ние имахме късмета да опитаме така наречените „пържени картофки без пържене”. Картофките имат уникална златиста коричка, а повярвайте ни – вкусът е неповторим. Досега само вкъщи си бях приготвяла веган палачинка без мляко и без яйца. Но ето, че и тук има включени в менюто моите любими палачинки! Можете да хапнете „шницели” и „панирани сирена”, които са с растителен състав. Така ще се насладите на ястие, което ви е познато, но ще можете да го хапнете с чиста съвест, защото е здравословно.

Ние, разбира се, не можахме да опитаме всички неща от менюто, но не пропуснахме да изпием и по едно Био кафе, приготвено с френска преса. Любезните сервитьори дори не предоставиха възможността сами да си натиснем пресата. Десертите също трябва да бъдат почетени. Тъй като сме в период на пости, избрахме невероятно вкусен десерт с каша от сладък кафяв ориз. Иначе изкушенията бяха много!

Собствениците са направили всичко от сърце и се стараят да откликнат на всяко желание. Поради многото запитвания вече всички храни, които се приготвят в ресторанта, могат да се купят и в новооткрития им Био магазин съвсем наблизо. Там можете да откриете и нашите сурови храни Life Food, оригиналната италианска паста от емер Prometeo, хималайска сол Natur Hurtig, италианското Био кафе с класически плътен вкус Gioia и още много от продуктите, които ние лично избрахме за вас.

Прииска ни се да имахме повече време, за да си направим една тренировка и да се отпуснем в спокойната атмосфера в Спа центъра на комплекса. От менюто също останаха още много ястия за дегустиране. Но това означава само едно – ще се върнем пак и ще останем поне за един уикенд. Струва си!

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...