"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Живите български традиции - Великденски пост

Автор: Поли Чорбаджийска
Последно обновяване на информацията: 25.03.2018 г.


Хората възприемат по различен начин Великия (Великденскя) пост. Някои хора искат просто да са на диета преди лятото, други желаят някакво разнообразяване на храненето, трети решават да пречистят, както тялото, така и душата си.

Все пак постът не е само диета - въздържането от определени храни не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, то да се смири и да се пречисти душата. Великият пост е време за размисъл, молитви и покаяние. Подготовката за него започва три седмици по-рано.

През втората седмица народът отбелязва Месни заговезни. На трапезата се поднасят месни ястия. След това до края на Великденския пост е забранено да се яде месо.

Третата седмица завършва със Сирни заговезни. Това е християнски празник, който се нарича още Неделя Сиропустна, Прощална Неделя или Прошки. Сирни заговезни се празнуват винаги седем седмици преди Великден в неделя. С този празник завършва Седмицата на опрощението и започва Великия пост до Великден, който се явява краят на Великденските пости. На Сирни заговезни и през цялата изминала Седмица на опрощението е традиция по-младите да искат прошка от по-възрастните, като целуват ръка и искат прошка. Традиционно искат прошка и младоженци от кумовете си.

И така, да се върнем на темата за постенето. Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост, общуване с Отеца си и подготовка за своята саможертва в името на хората. Човекът трябва да преосмисли поведението си, да се покае и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти тялом и духом.

В днешно време хората все повече наблягат на външния вид и забравят за вътрешния си облик. Постът е едно подходящо време да се обърнем и към своята душа, да се замислим за вътрешната си чистота, да сверим вектора на живота си, с този - на съвестта си. Той пак може да е диета за нас, но диета не само за тялото, но и за духа ни.

Определено нагласата ни трябва да бъде положителна, иначе по-добре да не се прави. А тя може да бъде положителна, защото каляваме волята си, пречистваме тялото и ума си.

Каква е храната по време на пост?
Може да хапвате всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете, зеленчуците, варивата. Всичко, обаче, трябва да е приготвено с растително масло, а не с краве масло. Подходящи са пресните салатки, спанака, копривата. Тестените продукти не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Може да си направите един буркан мед с някакви ядки и когато много огладнеете, да си хапвате. Мен лично, тази комбинация много ме засища и ми дава много енергия. Като обобщение - избягвайте храни от животински произход, наблягате на тези с растителен.

Тази година Великден се пада на 8 април 2018 година. Великденските пости през 2018 година са от понеделника след Сирни Заговезни на 18 февруари 2018 година до 8 април 2018 година.

И не забравяйте, че не трябва да се чувствате зле от поста, а все по-добре. По-усмихнати, по-леки, по-пречистени, по-наясно със себе си и душата си, по-добри!

„Каква полза имаме от това да бледнеем от пост,
Когато побледняваме от завист?
Що за добродетел е да не пием вино,
А да се опиваме от омраза?
Или да не ядем риба и месо,
а да изяждаме братята си с клевети?”
св. Анастасий Велики

Весели празници и успешен Велик пост от мен!

Използвана снимка:
Bulgarian Folk Traditions

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...