"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

В духа на Цветница


Последно обновяване на информацията: 06.04.2012 г.


В очакване сме на още един светъл и красив християнски празник - Цветница (Връбница, Цветна неделя). Този любим на всички българи пролетен празник за пореден път ни напомня колко ценни са традициите и как не бива да спираме да се уповаваме на народната мъдрост. Цветница се празнува една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден и на този ден отбелязваме влизането на Иисус Христос в Йерусалим, яздейки магаре, след като възкресил Лазар, брата на сестрите Марта и Мария. Народът го посрещнал като размахвал палмови клонки, хвърлял цветя и постилал дрехите си в краката му.

На този ден вярващите носят в домовете си осветени върбови клонки за здраве, против зло и болести. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е посрещнат Иисус Христос. Българската православна църква избира върба, защото точно по това време е периодът на избуяване на върбовите цветове. От върбата се плете венец, който се носи в къщи и се пази до следващата година. На днешния ден на хората, които постят, се позволява риба.

В някой райони на България се извършва обред, наречен „кумичене”, последният от лазарските обичаи. Млади момичета, носещи на главите си венец от върбови клонки, се събират до реката. Момичетата поставят на дъска своя венец, китка цветя и специален обреден хляб „куклата” и пускат дъските в реката.


Момичето, чийто венец плува най-бързо става „кумица” или „кръстница” на лазарките и води хорото до дома си. На третия ден от Великден кумата кани лазарките на гости в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйци и това е последния от лазарските ритуали, с които девойките демонстрират готовността си за встъпване в брак.

Това са интересни обичаи, с които са закърмени нашите деди и които все още се почитат в някой краища на България. За нас остават позитивните и приповдигнати чувства, които съпътстват тези пролетни християнски празници, моментите, в които всички заедно, цялото семейство, се събираме сплотено около празничната трапеза и си припомняме малко позабравените, будещи умиление семейни традиции.

Безспорно този празник се свързва и с приятните емоции, свързани с именните дни на много любими наши хора, носещи имената на цветя и други растения. Почти няма българско семейство, в което да няма по няколко именници на този ден. Както обикновено, ние искаме да зарадваме любимите си същества с най-красивия, запомнящ се и изразяващ нашата любов подарък. Защо не подарите нежен цветен аромат на хората, които обичате? Какъв по-добър подарък от това да подарите на вашите любими цветя един неустоим цветен полъх, за да се сещат за вас през целия ден, докато този мирис се носи около тях. Нашият парфюм е със специално празнично намаление. На цената на един, получавате два броя, така че спокойно може да зарадвате двама или да направите подарък и на себе си.

Традиционен и безспорно стойностен подарък си остава и качествената Био натурална козметика, чрез който подарък за пореден път доказвате, че държите не само на красотата на подаръка, но и на неговите здравословни качества, като подарявате едновременно красота, здраве и любов. Вижте нашите празнични намаления на Weleda, Cattier, Cnaan, подаръчните комплекти на Logona и Sante. В случай, че имате малки цветенца в къщата, дарете ги с най-прекрасните здравословни подаръци - органична памучна дрешка и екологични, чисти и стимулиращи изобретателността детски играчки.

Но най-красивият и запомнящ се подарък си остава красива ръчно изработена кутия в свежи пролетни цветове и пълна с най-вкусните и изкусителни бонбони, хрупкави овесено-ръжени бисквити или ръчно изработените лакомства на Надя Петрова, разбира се от здравословните, подарени с много любов и чувства. Весел празник!

Снимка:
Lyuboznaiko
Lazarovded i cvetnica
Yellow willow spring
Deviant art

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...