"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Как да дезинфекцираме дървените дъски за рязане с природни средства?

Автор: Savory Lotus, блогът на Katja
Последно обновяване на информацията: 11.06.2013 г.


В кухнята имам няколко дъски за рязане, които използвам всеки ден. Те са може би най-използваните домакински прибори, които имам и са в различни размери и форми. Аз използвам отделна дъска за лук и чесън, друга за кълцане на пресни билки. Единственото нещо, което е общо между тях е, че всички те са направени от дърво.

Защо дърво пред пластмаса?
Винаги съм била фен на дървенитя дъски за рязане. Опитвам се да избегна пластмасите в кухнята, доколкото е възможно. Основната причина е, че пластмасите могат да проникнат в храните, които се приготвят с тяхна помощ. Само разгледайте използваните пластмасови дъски за рязане и забележете драскотините по тях. Много вероятно е малки парчета от пластмаса да са намерили място в храните, които са подготвени върху тях. Химикалите в пластмаса могат да проникнат в храната, дори и когато тя се намира върху дъската и чака да бъде сготвена. Много пластмасови дъски за рязане са направени от бисфенол а или фталати, които имат влияещо върху хормоните действие. Друго отрицателно качество на пластмасовите дъски за рязане е фактът, че отнема много време, за да се разградят.

Бамбуковите дъски за рязане са най-добрите
Моето мнение е, че най-добрите дървени дъски за рязане, са изработени от бамбук. Бамбукът е 100% възобновяем ресурс и е по-твърд и по-плътен от другите дървени материали. Бамбукът не се налага да се пресажда, не изисква използването на пестициди и хербициди за растеж и също така притежава естествени антибактериални свойства. Звучи ми добре! И докато вие прекарвате повече време, за да се грижите подобаващо за тях, те ще ви служат вярно по-дълго време.

Как да се грижим за дървени дъски за рязане
1. Измийте на ръка дървената дъска. Не я потапяйте във вода и не я слагайте в съдомиялната машина. Нежното почистване на повърхността с гореща вода и малко сапун е най-доброто за леко замърсените дъски.
2. Дарете вашата дървена дъска за рязане с любов. Понякога обтривайте повърхността с кокосово масло, за да увеличите продължителността на живот. Кокосовото масло е най-добрият избор, защото има антибактериални свойства и дълъг срок на годност. За разлика от зехтина, кокосовото масло не гранясва. Всичко, което трябва да направите, е да намажете малко количество леко затоплено кокосово масло върху дъската, да оставите да попие за малко, а след това леко да изтриете излишното количество със суха кърпа.
3. Използвайте отделни дъски за рязане за отделните неща. Например отделната дъска за рязане за неща като лук, чесън, чили, ще предпази другите плодове и зеленчуци от приемането на тяхната миризма. Аз също препоръчвам да не се използва дъската за рязане за сурови меса. Майка ми ме научи да използвам остри кухненски ножици за нарязване на месото, вместо нож. Аз го правя върху кухненска чиния, която лесно се измива в мивката.
4. Лимонът е натурален дезодорант. За естествено обезмирисяване на чиста, но миришеща дъска за рязане, просто нарежете един лимон на две, поръсете го с морска сол и леко разтрийте половина върху дъската. Ако миризмата продължава, се добавя малко сода за хляб и отново се натърква. Изплакнете и оставете да изсъхне. Винаги е добре да се нанесе кокосово масло след процедурата.
5. Натуралната дезинфекция на вашите дървени дъски е много лесна. От време на време може да се наложи и тяхното по-дълбоко почистване и то само с няколко съставки, които ще откриете във вашата къща, можете естествено да дезинфекцирате, без никакви вредни химикали. Според проучване от 1996 година, водородният пероксид, комбиниран с равно количество оцет, е мощен убиец на бактерии. Тази комбинация се справя дори с Salmonella, Shigella и Е-coli.

А ето и любимата ми рецепта за естествено дезинфекциране на дървените дъски за рязане:
1/2 чаша ябълков сайдер или бял оцет на чаша вода в спрей-бутилка
3% водороден пероксид в отделна спрей бутилка

1. Напръскайте дъската за рязане с оцетната смес и оставете да престои 10 минути.
2. Напръскайте и с водородния пероксид и оставете да престои още 10 минути.
3. Нежно изплакнете и оставете да изсъхне напълно.
4. След пълното изсъхване, намажете с кокосово масло за защита на повърхността.

Да, толкова е лесно!

Използвана литература:
Savory lotus

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...