"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Защо да харчите пари за преживявания, а не за материални неща


Последно обновяване на информацията: 16.04.2017 г.


Няматe безкрайно количество пари. Но поне може да ги харчите за нещата, за които науката смята, че ви правят щастливи. Повечето хора са в преследване на щастието. Има икономисти, които смятат, че щастието е най-добрият показател за здравето на обществото. Ние знаем, че парите могат да ви направят по-щастливи, въпреки че след като са задоволение основните нужди, те не могат да ви направят много по-щастливи от това. Но един от най-големите въпроси е как да разпределим парите си, които за повечето от нас са ограничен ресурс.

Има едно много логично предположение, което повечето хора правят, докато харчат парите си и това е, че колкото повече живот има физическият обект, за който даваме парите си, толкова по-дълго ще ни прави щастливи, за разлика от еднократните преживявания като концерт или ваканция. Според последните изследвания, се оказва, че това предположение е напълно погрешно.

"Един от враговете на щастието е адаптацията", казва д-р Thomas Gilovich, професор по психология в университета Корнел, който изучава въпроса за парите и щастието в продължение на повече от две десетилетия. "Ние купуваме неща, за да ни направят щастливи, и успяваме. Но само за известно време. Новите неща са вълнуващи за нас в началото, но след това ние се адаптираме към тях.

Така че вместо да купувате най-новия iPhone или ново BMW, Gilovich предполага, че ще се насладите на повече щастие, когато харчите парите си за преживявания като посещение на художествени изложби, за дейности на открито, нови умения или пътуване.

Констатациите на Gilovich са синтез от психологически изследвания, установяващ, че парите купуват щастие, но само до известна степен. В проучване за това как адаптацията се отразява на щастието, е установено следното. Първоначално, щастието от направените покупки е на високо ниво, но с течение на времето, удовлетвореността на хората от нещата, които купуват спада, докато удовлетворението от преживявания, за които също са изразходвани пари, се покачва с течение на времето.

Звучи нелогично, че нещо като физически обект, който можете да запазите за дълго време не ви носи дългосрочно щастие, както еднократните експерименти. По ирония на съдбата, фактът, че материалните неща са винаги до вас, работи срещу тях и ние по-лесно се адаптираме към тях. Но докато щастието от материалните покупки намалява с времето, преживяното се превръща в част от нашата идентичност.

"Нашите преживявания са по-голяма част от нас самите, отколкото нашите материални придобивки", казва Gilovich. "Вие наистина може да харесва вашите материални неща. Може дори да мислите, че част от вашата идентичност е свързана с тези неща, но въпреки това те остават отделно от вас. За разлика от това, вашите преживявания наистина са част от вас. Ние сме сбор от нашите преживявания."

Според едно проучване, проведено от Gilovich, ако хората имат преживяване, за което казват, че е повлияло негативно на щастието им, след като те имат възможност да говоря за това, тяхната оценка за това преживяване променя в положителна насока стойността си. Gilovich отдава това на факта, че нещо, което може да е било стресиращо или страшно в миналото може да стане забавна история за разказване по време на парти или оглеждайки назад в миналото да се оцени като безценно изграждащо характера преживяване.

Друга причина е, че споделените преживявания ни свързват повече с други хора, отколкото споделеното потребление. Много по-вероятно е да се чувствате свързани с някой, с който сте били на почивка в Богота, отколкото някой, който също си е купил 4K TV.

Вие също така сте много по-малко склонни да сравнявате негативно вашите собствени преживявания с някой друг, отколкото бихте направили с материалните покупки. Според проучване, проведено от изследователите Ryan Howell и Graham Hill, се установява, че е по-лесно да се сравняват материални блага (Колко карата е пръстенът? Колко бърз е вашият лаптоп?) от преживявания.

Със сигурност ни притеснява, ако сме на почивка и видим хората, които отиват в по-добър хотел или пътуват първа класа. Но все пак това не предизвиква толкова завист, както когато става въпрос за материалните блага.

Изследванията на Gilovich са за хора, които искат да увеличат щастието от техните финансови инвестиции, за работодателите, които искат да имат по-щастливи работници, както и политиците, които искат да имат щастливи граждани. Чрез изместване на инвестициите, които правят обществата и политиките, които преследват, могат да се насочат големи популации към различни видове експериментални занимания, които насърчават по-голямо щастие.

Ако обществото взема тези изследвания присърце, това трябва да означава не само промяна в това как хората харчат своите приходи, но също така да постави акцент върху работодателите, които да насърчат своите подчинени с по-голям платен отпуск за ваканции и правителствата, които да се грижат за създаване на повече места за отдих.

Използвана литература:
Fast coexist

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...