"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Проект "EUthyroid" за борба с йодния дефицит


Последно обновяване на информацията: 01.11.2015 г.


Стартира най-мащабното общоевропейско проучване върху йода, в търсене на отговора на един любопитен въпрос - Може ли адекватният прием на йод да направи Европа по-умна? Обръща се специално внимание върху изучаване на степента, до която недостигът на йод по време на бременност би повлиял интелектуалното развитие на детето.

В проучването се включват учени от 28 европейски държави, които с подкрепата на Европейския съюз обявяват война на йодния дефицит. Мрежата EUthyrod е общоевропейска инициатива, която има за цел да определи приемът на йод от населението в Европа и да предложи адекватни мерки за трайното му подобряване. Изследователският проект е 3-годишен, на стойност три милиона евро, под надзора на Медицинския университет в Грайфсвалд, Германия. Участник от страна на България е Медицински факултет-Болница Лозенец на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

В рамките на проекта ще бъдат събрани данни за йодния прием от населението в държавите участнички, ще се сравнят националните стратегии и хранителните навици и ще се препоръчат мерки за подобряване на йодния статус на населението. Ще бъде извършен анализ на съотношението цена-полза на профилактичните стратегии и ще се изработи програма за картографиране на йодния прием в Европа.

Знаете ли, че йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания на щитовидната жлеза при възрастни и деца? Бременните и кърмещите жени имат повишени йодни потребности, които трябва да бъдат задоволени за гарантиране на оптимално развитие на детето. Дори лек йоден дефицит по време на бременност може да наруши развитие на мозъчните структури и да повлияе отрицателно върху интелекта на детето. Йодният дефицит е водеща причина за предотвратими мозъчни увреждания, поради което Световната здравна организация (СЗО) активно се бори за изкореняване на този световен проблем. Йодът е есенциален микроелемент, богати на който са морските храни, чиято консумация не е особено висока от европейското население.

В последното столетие много европейски държави въведоха профилактични програми, в това число и България, за ликвидиране на йодния дефицит чрез масово йодиране на солта, но въпреки това едва 27 % от европейските домакинства използват йодирана сол. Налага се преразглеждане на йоддефицитната ситуация в Европа чрез въвеждане на единна система за мониторинг и унифициране на превентивните мерки и настоящият проект идва в помощ именно на това.

Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, нито едно дете в Европа няма повече да бъде изложено на риск от йоден дефицит. Вижте какви продукти с йод ви предлагаме и в нашия он-лайн магазин.

Използвана литература:
Uni-Sofia.bg

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...