"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Най-добрите и най-лошите храни, които да ядете, когато сте болни

Автор: Cindy Shih
Последно обновяване на информацията: 18.02.2018 г.


Колкото добре и да се справяте със зимните грипове и вируси, най-вероятно все пак няма да се разминете без някоя лека хрема по някое време през дългия зимен сезон. И макар, че оставането вкъщи с леко покачена температура, която да помогне да затоплите тялото, може да звучи добре, когато навън температурата е под нулата - не може да се каже, че все пак това е най-приятния начин за престой у дома. С настъпването на сезона на гриповете е време да се запасим с храни и напитки, които да ни върнат във върхова форма за нула време.

Какво е необходимо да се знае
Старите хора казват: "Нахрани се срещу настинка, гладувай срещу треска.“ Това обаче не е вярно. Когато сме болни, тялото се нуждае от повече калории, за да функционира нормално. "В действителност, на всеки градус повишаване на телесната температура, се наблюдава засилен със 7% метаболизъм", обяснява Дъглас Калман, Ph.D., RD. "Така че едно от най-лошите неща, които може да направите, ако имате висока температура, е гладуването, тъй като тялото ви се нуждае от гориво за подкрепа на имунната система."

Освен това, когато сме болни е важно да се придържаме към редовния ни режим на хранене, защото намаляването на калориите, може да ограничи способностите на тялото да се лекува. В действителност, изследванията предполагат, че намаляването на приема на калории, когато сме болни, не само увеличава чувствителността към грипа, но и влошава симптомите и удължава продължителността на заболяването.

И докато неприятната настинка или грип може да съсипе вашия апетит, не забравяйте, че е важно да останете добре заситени и хидратирани. По-често хранене с по-малки порции и вслушване в сигналите на тялото, за да определим, когато всъщност сме гладни, улеснява постоянното засищане и зареждане на организма по време на процеса на възстановяване. Най-добрите храни ще ни държат хидратирани и ще дадат на телата ни допълнителна енергия и хранителни вещества, за да останем силни (без да утежняваме разтревожения стомах или "задръстената" дихателна система). Следващият път, когато се чувствате зле, си гарантирайте достатъчно почивка и много течности и се опитайте да включите някои от тези храни в диетата си, за да се насладите на по-бързо, или поне по-комфортно възстановяване.

Най-добрите храни при симптоми на настинка

Най-добрият начин да справите с настинката е консумацията на много течности и храни с отхрачващо действие. Ето и някои от най-добрите, от които да изберете.

Супи и бульони
Всички добре знаем за изключителната сила на пилешката супа, но не е само това. Пилето съдържа аминокиселина, наречена цистеин, която помага на тънката слуз в белите дробове, като също така горещият бульон помага да се поддържа влажността на носните проходи, предотвратява обезводняването, и се бори с възпалението в гърлото. Пилешката супа (или зеленчуков бульон) също може да помогне на тялото да се справи с настинката чрез спиране на "задръстванията" и възпалението.

Горещ чай
Пиенето на чай, може да помогне на организма да се справи с инфекциите, благодарение на неговите естествени съединения, които се борят с бактериите. Освен това топлите течности могат да успокоят болките в гърлото и да облекчат "задръстванията", така че напитки като прясно сварен зелен чай или гореща вода с лимон са идеални за хидратиране, едновременно с това помагайки и на запушения нос.

Цитрусови плодове
Докато витамин С, открит в големи количества в цитрусовите плодове, не винаги може да излекува настинка, няколко проучвания показват, че той все пак може да помогне за намаляване на продължителността или тежестта на настинките. Нещо повече, плодове като портокали, лимони, грейпфрути, лайм съдържат флавоноиди, които могат да спомогнат за стимулиране на имунната система и са чудесно средство за ускоряване на възстановяването.

Пикантни храни
Пикантните храни карат носа да потече и насълзяват очите, но те са също така ефективни природни деконгестанти. Яденето на люти чушки, уасаби или хрян може да помогне за облекчаване на симптомите на "задръстване" на дихателната система.

Най-добрите храни при проблеми със стомаха
Когато става дума за стомаха (стомашните неразположения могат да придружават грип), заложете на лесните за смилане храни и на добрата хидратация - най-добрата защита за бързо възстановяване. Ето няколко от най-добрите идеи.

Крекери и тост
Леки, безсолни, или леко солени бисквити и препечени филийки са добра храна за вашия разстроен стомах. Тези храни с високо съдържание на нишесте няма да повлияят зле на стомаха и дори биха подпомогнали храносмилането и възстановяванете на разстроения стомах.

Банани
Бананите са богати на калий, който често се изчерпва чрез изпотяване, повръщане или диария. Те са лесни за смилане и могат да помогнaт за попълване на изгубените електролити.

Джинджифил
Изследванията показват, че джинджифилът е невероятно ефективен за предотвратяване и успокояване на гаденето и други стомашни заболявания (като запек, подуване на корема и повръщане). Пиенето на чай от джинджифил или негазирана джинджифилова бира (за да се избегне смущаването на стомаха с карбонизацията) може да ви помогне да поддържате хидратираност, като същевременно успокояват корема.

Храните, които трябва да избягвате при разстроен стомах

Пикантни и кисели храни
Докато пикантните храни може да действат добрд при запушен нос, те също могат да имат неблагоприятно действие върху стомаха. Същото важи и за цитрусовите плодове – могат да бъдат от полза за симптомите на настинка, но плодове като грейпфрут, портокали, лимони също могат да раздразнят стомаха и да причинят повече болка и дискомфорт. Ограничавайте се от консумацията и на двете, ако изпитвате и стомашно разстройство.

Захарни изделия
Проучванията показват, че приемът на захар може да потисне имунната система и да причини възпаления, така че дори и да звучи като добра идея, избягвайте сладкото, когато ви е лошо.

Мазни храни
Избягвайте бургерите и пържените картофки. Храни с високо съдържание на мазнини могат да бъдат по-трудни за смилане в сравнение с въглехидратите и протеините, и могат да предизвикат болки в стомаха като резултат.

Млечни продукти (може би)
Много хора вярват, че консумацията на мляко и млечни продукти може да насърчи производството на слуз, която да влоши „задръстванията“, когато сте болен. Въпреки това, според последните проучвания това всъщност може да се дължи на плацебо ефект. Но независимо от това дали влияят върху производството на мускус, пиенето на млечни продукти може да създаде усещането за по-плътна слуз, така че за препоръчване е да ги избягвате, докато сте болни.

Нашият екип ви желае много красиви и изпълнени със здраве есенно-зимни дни и ако все пак понастинете, препоръчваме ви да се придържате към полезната и силна, внимателно подбрана, чиста природна храна. Бъдете здрави!

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...