"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Как могат децата да заобичат здравословните храни

Автор: Татяна Ангелова (педагог) и Поли Чорбаджийска
Последно обновяване на информацията: 21.05.2018 г.


Всеки възрастен в семейството може да помогне детето да заобича здравословното хранене. Ние ще се опитаме да дадем няколко съвета, които биха могли да ви помогнат в тази не лека, но много важна задача.

1. Да му обясним внимателно някои важни неща
Хубаво е децата да се учат да мислят логично от малки, за да правят самостоятелни и осъзнати избори. Необходимо е да им се обяснява всичко подробно, интересно с много примери и с уважение. Нека детето да възприеме себе си, като личност, която трябва да се учи да взима правилни решения и да носи отговорност за тях.

2. Обяснете им какво са рекламите и модата
Това е много сложна тема, но ако не опитаме няма как ... Децата са много впечатлителни и често влечението към определена храна е заради рекламите и модата сред децата в училище или детската градина. Забавните реклами, ярките опаковки (които едва ли не ни гарантират, че хамбургерите и газираното са супер полезни за нас) могат и влияят много силно на един подрастващ мозък. Особено, ако телевизорът вкъщи е постоянно включен.

3. Помогнете им чрез играта да правят разлика между здравословните и нездравословните храни
Може да разгледате различни снимки на забавни храни за деца и да пробвате да ги направите вкъщи. През това време им обяснявайте, колко са полезни различните храни от менюто. Водете диалог през цялото време и им помогнете те сами да достигнат до изводите (както в точка 1 за логичното мислене).

4. Четете им книги
Има много книги с картинки за деца, които обясняват за здравословното хранене, като илюстрират кои храни са добри и кои не. Освен това е хубаво да се събуди интерес у детето към книгите от рано. Както казва Жан Жак Русо "Информираният човек се манипулира трудно!"

5. За да се храни вашето дете здравословно, трябва и вие да следвате това
Както се казва „най-добрият съвет е личният пример”... Няма как да убедите детето, че някоя храна е вредна, ако вие си я позволявате редовно, а пред тях обяснявате, че не трябва да се яде. Децата забелязват всеки детайл и интуицията им е силна, така че винаги знаят, когато говорите наизуст и кога наистина спазвате съветите, които давате.

6. Режим на хранене
Много родители правят грешката да тъпчат децата си по цял ден щом те изявят интерес към някоя храна (каквато и да е). Кое дете ще иска да закуси добре, като знае, че щом пожелае някое гумено изкушение с играчка няма да има проблем. Ще си хапне Е-тата за деня и няма да бъде удовлетворено, а ще иска още и още, защото, (не ми казвайте, че не знаете !!!), че всички тези „лакомства” водят до ПРИСТРАСТЯВАНЕ към тях... Когато детето има създаден режим, организмът се настройва спрямо този режим и естествено и стомахът. Когато свикне да яде и обикне здравословната храна, то само ще я търси.

7. Никога не ги насилвайте, обиждайте или обвинявайте. Говорете и говорете, като на свой уважаван приятел
Любовта, грижата, атмосферата и вниманието към детето по отношение на храненето са основна предпоставка за вашия успех, а също така важен фактор за възпитаването и отглеждането на физически и психически здраво дете. Много е важно да се отнасяте към детето си с уважение, като към най-добър приятел. Негативните реакции спрямо него, особено по време на хранене, разрушават психиката му и причиняват физически заболявания, свързани с храносмилателната система.

* Данните от проведените национални проучвания на храненето и хранителния статус показват при децата на 3-6 годишна възраст следните основни проблеми:
• Висока консумация общо на мазнини, предимно на мазнини от животински произход;
• Недостатъчен прием на зеленчуци и плодове, особено на сурови през зимата и пролетта;
• Недостатъчна консумация на мляко и млечни продукти;
• Ниска консумация на риба;
• Висока консумация на сладкарски изделия, захарни
и шоколадови продукти, на безалкохолни напитки, съдържащи много и захар;
• Висок прием на сол
• Ниска консумация на пълнозърнест хляб и други пълнозърнести храни. (София, 2008 Национален център по опазване на общественото здраве, Министерство на
здравеопазването)

Знаете ли че всяка любима тяхна храна има своя здравословна алтернатива. Опитайте от любимите на малки и големи хрупкави солети от спелта Biomila, топящи се в устата царевични динозаври без глутен Biosaurus, печен в рапично олио чипс Organique.



Препоръчани продукти:

БИО Царевичен снакс с морков и тиква Teddy Little Angel
БИО Царевичен снакс с морков и ябълка Angelina Little Angel
БИО Царевичен снакс със сирене печен BioSaurus 50 гр.
БИО Печен картофен чипс зеленчуков Без глутен Vegee 85 гр.
БИО Солети от спелта пълнозърнести Biomila 100 гр.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...