"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Познавате ли здравословните качества на кимиона

Автор: Мария Лашкова (превод от Mercola)
Последно обновяване на информацията: 20.08.2013 г.


Всеки път, когато добавяте подправки или билки към ястията си, вие повишавате хранителната им стойност, без да добавяте нито една калория. Всяко обикновено ястие се превръща в необикновен кулинарен шедьовър, когато добавите любимите си подправки за допълнителен цвят, аромат, витамини и, често, лечебни качества.

Ето една подправка, която използвате в кухнята, но дори не подозирате колко голям е броят на здравословните й качества. Кимионът (да не се бърка с куркумин, активната съставка в подправката куркума) е традиционна подправка в кухнята, която в исторически план е използвана с медицински цели, част от които – диария, метеоризъм, гинекологичини и дихателни заболявания. Два грама кимион намаляват нивото на кръвната захар с 62 mg/dl. Ново проучване открива и допълнителни здравословни предимства на кимиона – способността му да подобрява паметта, неговите характерни антиоксидантни свойства и силата му да намалява стреса. Резултатите показват, че кимионът потиска биохимичните промени, предизвикани от стреса в зависимост от дозата. Антиоксидантната му стойност е доказана в проучване от 2009 година, в което кимионът заедно с кориандъра и копъра са доказани като по-потентни дори от витамин С (аскорбинова киселина).

Други здравословни предимства на черния кимион (Nigella Sativa) са:
• Антидиабетичен ефект при диабет 2-ри тип;
• Облекчава симптомите на алергичен ринит;
• Намаляване на симптомите на ревматоиден артрит;
• Намаляване на симптомите при астма;
• Намалява вредите, причинени от натравяне с кадмий;
• Противогъбично действие срещу кандиди;
• Може да послужи за профилактика в случай на военни химикали.


Как кимионът помага при диабет?
Според изследване от 2010 година, семената на черния кимион подобряват гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2. Семената се използват заедно с традиционните медикаменти. На 94 пациента, случайно разделени в три групи, са дадени различни количества кимион в рамките на три месеца – съответно един, два или три грама. При групата, консумираща два грама на ден се наблюдават най-големи подобрения - намалението на кръвната глюкоза е с 62 mg/dl за осем седмици. Това положително качество на черния кимион се обяснява с неговата способност да подобрява инсулиновата чувствителност.

Друга подправка със силно влияние в този случай е канелата, която има „подобни на инсулин” качества. Например, половин чаена лъжичка канела на ден значително намалява нивата на кръвната захар, триглицеридите, LDL холестрола и общия холестерол при хора с диабет 2-ри тип. Според по-стари проучвания канелата увеличава метаболизма на глюкозата с 20 пъти и се оказва, че тя е още един сериозен претендент в натуралната борба срещу диабета.

Как кимионът помага в борбата с астмата?
Редица изследвания показват, че кимионът помага на астматиците. Ето и заключенията на три от най-скорошните проучвания, потвърждаващи анти-астма ефектите на кимиона.

1. Още от древността семената на черния кимион и техните масла се използват за третиране на дихателни заболявания, включително астма. Според едно проучване една от основните съставки на семената на кимиона - thymoquinone (TQ) – способства за намаляване на двата медиатора на възпалението, когато говорим за астма и други възпалителни проблеми.

2. Според проучване от 2011 година, семената от кимион действат като бронходилатор. Има се предвид сварен екстракт от семена от кимион.

3. Според друго проучване от 2009 година, семената от черния кимион действат като релаксант и демонстрират едновременно своите антохолинергични (намаляват спазмите в гладкия мускул) и антихистаминови (блокират алергичните реакции) свойства. В това изследване thymoquinone (TQ) се смята за по-способен дори от лекарството за астма флутиказон (синтетичен глюкокортикоид).

Общи здравословни качества на билките и подправките
Може би е добре да знаете, че билките и подправките са едни от най-потентните антиоксиданти за човека, в много случаи превъзхождащи повечето от другите добре познати ни източници на антиоксиданти. Например карамфилът и канелата имат фенолни нива съответно 30 и 15% за сухо тегло. За сравнение боровинките са едва с 5%.

На свой ред риганът е с 42 пъти по-силен антиоксидант от ябълките, 30 пъти повече от картофите, 12 пъти от портокалите и четири пъти от боровинките. Една чаена лъжица от пресен риган има същата антиоксидантна сила като ябълка със среден размер. Риганът е лесно за отглеждане целогодишно растение. Бере се през късно лято и есента, може да се дехидрира и да се съхрани за бъдеща употреба.


Според друго проучване се наблюдава пряка връзка между антиоксидантното фенолно съдържание и способността на подправките да потискат гликацията и формирането на съединения, отговорни за стареенето, като по този начин ги прави силни участници в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания и преждевременното стареене. Сред най-потентните билки и подправки са: карамфил, ямайски бахар, риган, майорана, мащерка, канела, градински чай.

Но не всичко свършва с антиоксидантните свойства. Всички тези билки и поправки се славят и с редица други полезни характеристики. Те съдържат различни витамини, минерали и лечебни съставки, което ги прави незаменима част от вашето здравословно хранително меню. Добавянето на билки и подправки към менюто ви засилва и вашия метаболизъм. Не забравяйте да обогатите ястията с тях, за да имате всеки път различно ароматно ястие, с което да зарадвате близките си.

Ето ги и нашите продукти, които използват полезните свойства на кимиона - хранителни добавки, подправки за кухнята и дори козметика.

Използвана литература:
Mercola.com

Вижте също:

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...

6 идеи за енергизираща закуска

Портал / Статии

Всички добре знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Помислете колко по-лесно ще бъде за вас, ако сте фокусирани и изпълнени с енергия през целия ден. Нашите здравословни рецепти ще ви отнемат по-малко от 15 минути за подготвяне. Пълнозърнести палачинки Да, палачинките могат да бъдат здравословни! Заложете на пълнозърнесто брашно и добавете няколко яйца към сместа. Добавете канела и ленено семе за допълнителна сладост и желаната текстура...

Biolab – новите органични хранителни продукти за вегетарианци и вегани

Портал / Статии

Изборът да се спрете на органични и растителни хранителни продукти означава грижи за вашето лично здраве и защита на околната среда. Biolab означава качество. Идеите, сътрудничеството, доверието, растежа, съгласуваността и иновациите остават фирмени ценности през годините и ще продължат да бъдат и за в бъдеще. Компанията е създадена през 1991 г. от Масимо Сантинели с цел да насърчи консумацията на растителни храни, произведени със съставки от органично...