"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Умора и безсъние - как да се преборим с тях?

Автор: Д-р Владимир Шишков
Последно обновяване на информацията: 27.12.2011 г.


Най-често срещаната причина за умора - именно липсата на достатъчно сън
Може да ви се струва прекалено очевидно, но вие често просто не си доспивате. Това се отразява негативно на вашата концентрация и здраве. За възрастен човек е нормално да спи между 7 и 8 часа всяка нощ.

Решение: Поставете си наспиването като приоритетна цел и спазвайте ежедневен режим. Забравете за употребата на лаптопи, мобилни телефони и други електронни устройства в спалнята си. Ако въпреки това не успявате да се наспите е добре да потърсите помощ от лекар. Възможно е да страдате от някаква форма на разстройство на съня.

Втората най-често срещана причина – сънна апнея
Някои хора си мислят, че спят достатъчно дълго, но в случая се намесва т.н. сънна апнея. Тя ви кара периодично да спирате дишането си по време на сън. Всяко такова спиране ви кара да се събуждате, но вие може да не го осъзнавате. Резултатът е, че не си доспивате въпреки прекараните осем часа в леглото и организмът ви не се е възстановил адекватно.

Решение: Ако сте с наднормено тегло – намалете го, спрете да пушите и ползвайте специално устройство, което поддържа въздухоносните ви пътища проходими през цялата нощ.

Третата често срещана причина за умора – лошо зареждане с енергия от храната
Недояждането или преяждането непосредствено преди сън може да са причини за умора, но консумацията на неподходящи храни води до усложняване на проблема. Ако храненето ви е добре балансирано ще поддържате кръвната си захар в нормалния диапазон и няма да изпитвате чувството на отпадналост, което се получава при ниски нива на кръвната захар. Допълнително няма да усещате повишена киселинност при обработката на храната и чувство за тежест от пълния стомах.

Решение:
Сутрин и през деня: винаги хапвайте нещо за закуска и се старайте във всяко хранене да има протеини и комплексни въглехидрати. Например – яжте яйца със зеленчукова салата. Приемайте малки, но пълноценни закуски като междинни хранения през деня за да поддържате зареждането с енергия. Хранете се редовно и на по-малки количества. Задължително консумирайте пресни и свежи зеленчуци като антре на вашия обяд или вечеря. Яжте плодовете си отделно от основните хранения – нека има поне 30 минути или час диапазон между приема на плодове и друга храна.

Вечер: Старайте се последният ви прием на храна да бъде умерен по количество и от сравнително лесно смилаема храна като качество. Избягвайте да консумирате месо за вечеря, тъй като неговата обработка трае по-дълго. Допълнително, опитвайте се да се нахраните поне 3 часа преди да легнете да спите. Невъзможно е да получите пълноценна почивка ако храненето ви е било непосредствено преди лягане и стомахът трябва да смила храната вместо тялото и умът да релаксират.


Четвърта причина за умората - анемия
Анемията е водеща причина за умора при жените. Загубата на кръв по време на менструация може да причини дефицит на желязо, което да застраши здравето на жената. Червените кръвни клетки са важни за здравето, защото те снабдяват тъканите и органите с кислород.

Решение: При анемия причинена от недостиг на желязо могат да помогнат хранителни добавки с желязо и приемът на храни богати на желязо каквито са крехкото червено месо, черен дроб, морски дарове, бобови храни и обогатени с желязо зърнени храни.

Пета причина за умората – Депресия
Вие може да смятате депресията за емоционално разстройство, но тя също включва и чисто физически усещания. Умора, главоболие и загуба на апетит са сред най-често срещаните симптоми. Ако се чувствате уморен и отпаднал в продължение на повече от две седмици е добра да се консултирате с лекар.

Решение: Депресията се повлиява добре от психотерапия или медикаменти

Шеста причина за умората - хипотиреоидизъм
Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира под гръкляна. Тя контролира вашия метаболизъм и скоростта с която вашето тяло превръща хранителните вещества в енергия. Когато жлезата не функционира добре и метаболизма е забавен, се чувствате отпаднал и започвате да качвате килограми.

Решение: Ако лабораторен тест покаже, че вашите тироеоидни хормони са на ниски нива, приемът на синтетични хормони може да ви възвърне нормалната форма.

Седма причина за умората - прекалена консумация на кофеин
Кофеинът може да подобри вниманието и концентрацията, в умерени дози. В прекалено високи дози обаче, може да увеличи честотата на сърдечната дейност, кръвното налягане, тревожността. Изследванията показват, че предозирането с него всъщност води до уморяемост при някои хора.

Решение: Постепенно намалявайте приема на кафе, чай, шоколад, безалкохолни напитки и всякакви лекарства съдържащи кофеин. Не ги спирайте внезапно защото може да развиете абстиненция и да изпитате още по-тежка умора. Не ги консумирайте с вечерното си хранене или непосредствено преди лягане.

Осма причина за умора – скрити инфекции на пикочните пътища
Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, сигурно познавате усещането за парене и позивите за уриниране. Но инфекцията не винаги се проявява с толкова очевидни симтоми. В някои случаи, единствената проява може да бъде умората. Едно изследване на урината може да покаже евентуално наличие на инфекция.

Решение: Антибиотиците (или хомеопатични лекарства за по-леки случаи) лекуват инфекциите на пикочните пътища и ако това е причината за умора, тя изчезва до седмица от началото на лечението.

Девета причина за умора - диабет
При хората с диабет кръвната захар се задържа дълго време на ниво над нормата в кръвта, вместо да навлезе в клетките, където се превръща в енергия. В резултат на това, организма страда от недостиг на енергия въпреки достатъчния прием на храна. Ако изпитвате постоянна, необяснима умора, поискайте от вашия лекар да ви изследва за диабет.

Решение: Комплексното лечение на диабета включва промени в начина на живот като диета, упражнения, прием на медикаменти подпомагащи усвояването на кръвната захар, прием на инсулин.

Десета причина за умора - обезводняване
Умората ви може да бъде признак и за обезводняване на организма. Независимо дали работата ви е на открито или работите на бюро, тялото ви се нуждае от вода за да работи добре и да се охлажда. Ако чувствате жажда – значи сте обезводнен.

Решение: Пийте вода през целия ден. Ако урината ви има само леко жълто оцветяване - значи пиете достатъчно. Изпийте поне две чаши вода преди да се заемете с физически упражнения. Същото количество изпийте и по време на заниманията, както и веднага след като приключите с тях. Изградете си ежедневни регулярни навици да поемате достатъчно количество вода за нужната хидратация на организма ви.

Единадесета причина за умора - Сърдечно заболяване
Когато умората ви застигне по време на ежедневната ви работа – например почистване на дома или плевене в градината, това може да е сигнал, че сърцето ви вече не се справя с работата. Ако забележите, че вече трудно се справяте със задачи които някога са ви се удавали лесно, консултирайте се с вашия лекар за евентуално сърдечно заболяване.

Решение: Промени в начина на живот, прием на медикаменти и лечебни процедури биха могли да възстановят вашата енергия и да поставят сърдечното заболяване под контрол.

Дванадесета причина за умората: Разстройство на съня поради работа на смени
Да се работи през ноща или да се въртим на смени – това може да разстрои нашия биологичен часовник. Може да чувстваме умора, когато се нуждаем да бъдем бодри. А може и да не успеем да заспим през деня.

Решение: Ограничете достъпа на дневна светлина когато трябва да почивате. Спете в тъмна, хладна и тиха стая. Ако въпреки това имате проблеми, говорете с вашия лекар. Специалните хранителни добавки и лекарства може да ви помогнат.

Тринадесета причина за умора: Хранителна алергия
Някои лекари вярват, че скритите алергии към храната могат да предизвикат сънливост. Ако уморяемостта ви се засилва след нахранване, може да сте развили лека непоносимост към нещо с което се храните – тя не е достатъчно силна да предизвика сърбеж и обриви, но е достатъчна да предизвика усещане за умора.

Решение: Опитайте да елиминирате поотделно всяка една храна от менюто си, за да видите дали усещането за умора преминава. Можете също да си направите и тест за хранителна алергия.

Четиринадесета причина за умора: Фибромиалгия и Синдром на Хронична Умора (СХУ)
Ако умората ви продължава повече от 6 месеца и е толкова тежка, че не можете да се справяте с ежедневните си задължения – тогава е възможно да страдате от синдром на хронична умора или от фибромиалгия. И двете състояния включват разнообразни симптоми, но упоритото изтощаване без видима причина е главният признак.

Решение: Въпреки че няма бързо и лесно решение при фибромиалгия или СХУ, често пациентите се повлияват добре от програми за лека физическа активност, подобрен дневен режим и режим на съня.


И накрая - ако изпитвате лека умора, която не се свързва с някакво болестно състояние, решението за вас може да бъде просто – физически упражнения. Изследванията показват, че изморени, но иначе здрави хора, могат сериозно да повишат нивото на енергията си чрез умерена програма за физически упражнения. При едно конкретно изследване, участниците въртяли велоергометър в продължение на 20 минути на ниски обороти. Оказало се че ако правят това само три пъти за една седмица, чувството за умора изчезвало.
С настъпването на пролетта имате възможност да избирате дали да потичате в парка на свеж въздух или да тренирате във фитнес зала.

Грижете се за здравето, тялото и психиката си! Ако имате нужда от съвет или консултация, за изготвяне на индивидуална програма за здравословно хранене, персонален план за физическо натоварване или пълноценна почивка, свържете се с д-р Грънчаров или д-р Шишков тук

За консултация или изготвяне на лична диета или програма за хранене и здравословен живот, моля свържете се с д-р Шишков на 0885 580 580 или му пишете по електронната поща.

Вижте също:

Avril - френската марка за органична и естествена красота

Портал / Статии

Кой стои зад марката Аврил? Компанията стартира през април 2012 г. с основна мисия да направи био козметиката достъпна за всяка жена. Avril има 4 основни ценности: качество, екология, цена и обслужване. Качество Френската марка Avril е изключително взискателна към качеството на своите продукти: цветовете са интензивни, текстурите са удобни за нанасяне, ароматите са свежи и деликатни, с дълготраен ефект. Всеки продукт подлежи на строг контрол...

Здравословни алтернативи на вашите любими джънк храни

Портал / Статии

Понякога е трудно да заобичаме здравословната храна, особено, ако за нейна сметка трябва да се откажем от любимите си джънк храни. Но всички добре знаем, че здравословното хранене има безкрайни ползи. Така че, нашият съвет е не се отказвайте от любимите си храни, а открийте техните вкусни здравословни еквиваленти. Всяка ваша любима храна има полезна алтернатива. Картофен чипс Вместо вредния пържен картофен чипс, защо не си приготвите чипс от тиквички,...

Топ 8 здравословни натурални подсладители

Портал / Статии

Днес захарта се счита за бяла смърт или отрова. Но много от нас трудно се въздържат от консумацията на вредни сладки храни. Първо да уточним защо захарта е вредна. Гликемичният индекс е една от най-важните характеристики на подсладителя. Храните с нисък гликемичен индекс (по-малко от 55) водят до постепенно повишаване нивото на захарта в кръвта. Продукти с гликемичен индекс между 55 и 70 се считат за междинни. Храните с висок гликемичен индекс (над...