"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Супер храни за здрави деца

Автор: Поли Чорбаджийска
Последно обновяване на информацията: 28.08.2017 г.


В днешния свят на преработени храни и изобилие от газирани напитки, хранителните дефицити и ниския имунитет при децата са често срещан проблем. За да са здрави малчуганите и за да се повиши тяхната устойчивост към различните вируси и бактерии, които в изобилие обитават нашата среда, е необходимо да се грижим за тяхното здравословно хранене.

По-долу сме направили списък на най-известните супер храни, които съдържат полезни хранителни вещества за нашите деца:

1. Какао
Тук не става въпрос за какаов сладолед или шоколадови бонбони, които със сигурност всяко дете обожава, а за чисто сурово какао. В този вид, какаото е източник на антиоксиданти и флавоноиди. Те се борят със свободните радикали и предпазват организма от настинки и други болести.

Вижте разнообразие от продукти със съдържание на какао.

Със сурово какао може да поръсите пълнозърнестите палачинки на децата или да направите домашен шоколад с какао и кокосово масло. Може да разгледате много рецепти със сурово какао тук.

2. Тахани от ядки
Ядките са богати на омега мастни киселини, които са важни за менталното развитие на детето. Понеже е трудно да накарате някое дете да хапва сурови ядки, те могат да се заменят със сурови ядкови тахани. Богато разнообразие от различни вкусни био тахани може да разгледате тук.

3. Горски плодове – ягоди, малини, къпини
Те съдържат високи нива на антиоксиданти, витамини и хранителни вещества и при редовна консумация също укрепват имунитета на децата. Най-добре е малчуганите сами да ги наберат по време на пикник с мама и татко в планината.

4. Кисело мляко
Киселото мляко е чудесен източник на калций, цинк, фосфор, белтъчини, витамин B и не на последно място българското кисело мляко е богато на пробиотици. Може да го предложите на мъничетата за закуска в комбинация с нарязани плодове или да направите в блендера плодова напитка.

Растителният пробиотик за деца - провиотик съдържа Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus) GLB44, изолиран от българско кокиче и отгледан в чист зеленчуков сок. Спомага храносмилането, чревната флора и укрепва имунната система на детския организъм, подходящ е и за деца, които имат хранителни алергии към лактоза, глутен, ядки и соя.

5. Авокадо
Децата обичат цветни храни, а кой цвят е по-забавен от зеленото?... Авокадото съдържа мононенаситени мазнини, които са "добри мазнини" и подпомагат растежа на организма. Също така има високо съдържание на калий, който спомага за растежа на мускулите.

Използвайте масло от авокадо за вашите кулинарни рецепти.

6.
Овесена каша
Овесените ядки са добре позната закуска и може би за това се пренебрегват като супер храна. Те съдържат бавноусвоими въглехидрати, които се разграждат за няколко часа и затова са толкова засищащи. Проучванията показват, че децата, които ядат овесена каша за закуска са в състояние да се концентрира по-добре в училище, заради бавноусвоимите въглехидрати. Богати са на В5, както и на В1 и В9. Съдържат микро и макро елементи, още витамините Е, РР и В. Сто грама овесени ядки са достатъчни да задоволят дневната доза от целулоза на организма.

За да направите овесената каша по-привлекателна за вашите деца може също да я предложите с нарязани плодове или лъжичка сладко. Може да се приготвят и със сирене и масло.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...