"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Най-често срещаните хранителни алергии

Автор: Мая Ангелова
Последно обновяване на информацията: 02.05.2017 г.


Хранителните алергии са състояние на организма, при които той бурно реагира към храната, който поглъщаме. Основните признаци на алергични реакции са сърбеж, кожни обриви, затруднено дишане, подутини на езика или носоглътката, отделяне на голямо количество слуз от носа, кихане, главоболие.
Може дори да се каже, че хранителните алергии са едни от основните проблеми в днешни дни. Нездравословната среда на обитаване, включително мръсният въздух, натовареният трафик, замърсената почва, отровените реки, язовири, морета, океани, и отровната храна, която приемаме, т.нар. Е-та в храните, с които те се оцветяват, овкусяват, стабилизират и се предпазват от разваляне, са едни от основните причини за появата на хранителните алергии. Рядко алергиите са заложени генетично в човека, по-често те се ”отключват” в определен момент в резултат на нездравословния начин на живот и нездравословната среда на обитаване. При малките деца алергиите се появяват още по-лесно, тъй като детският организъм е с по-малко изградени защитни механизми към глобалното замърсяване и негативните последици от него.
Повечето от хранителните алергии се проявяват към шоколад, яйца, мляко и млечни продукти, соя, брашно, фъстъци или други ядки, както и от риба, някои морски продукти от мекотели и черупчести - стриди, раци, миди, скариди.
Хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също нещо. Непоносимостта към храни е невъзможността на организма да обработва правилно храната, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими, а хранителната алергия е когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна. Важно е да се направи това разграничаване, тъй като непоносимостта към храни е генетично заложена, докато хранителните алергии се ”отключват” в резултат на различни условия.
Алергичната реакция се получава, когато податливия организъм е изложен на действие на специфичен белтък. Тъй като тялото възприема този протеин (алерген) като заплаха, то започва да произвежда специфично вещество антитяло - имуноглобулин Е (IgE). Податливите към алергии са склонни да произвеждат по-големи количества IgE. След подлагане на този специфичен протеин организмът реагира като произвежда голямо количество от тези антитела. Тези току що произведени антитела се свързват към специални клетки на кръвта, наречени басофили и специални клетки в меките тъкани. Тези клетки след това са "симулирани" да освободят хистамин, който причинява алергични симптоми. Или казано по друг начин, имунната система освобождава големи количества вещества, включително и хистамин, за да предпази тялото. Тези вещества отключват редица алергични симптоми, които могат да повляят върху дихателната система, гастроинтесиналния тракт или сърдечно съдовата система.
Веднъж проявили се, алергиите се третират, като в диетата се налага да се елиминират храните съдържащи алергени. Важно е внимателно да се четат етикетите на храните за съдържащите се в тях съставки.
Независимо, че алергията може да бъде към всякаква храна, следните 8 храни обхващат 90% от алергичните реакции:

Мляко
Непоносимост към млечната захар - лактоза, наричана лактозна непоносимост. Тя се причинява от пълна или частична липса на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза. Когато се консумират мляко и млечни продукти, несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки. Това налага диета чрез избягване на млякото и всички млечни продукти с изключение на киселото мляко и то само това, което е приготвено с живи култури.
Заместител на пресните млека са някои соеви и оризови млека, както и продукти, съдържащи ензима лактаза.
Необходимо е да се избягват продукти, съдържащи мляко, каймак, мляко на прах и млечна киселина.
Съществува и непоносимост към някои от белтъците в млякото като казеин и лактоглобулин. Типичните симптоми са подуване, сърбеж, бронхоспазми, треска, падане на кръвното налягане, спазми и разстройство.
Необходимо е да се избягват продукти, съдържащи казеин и натриев казеинат.
Счита се, че само младият детски организъм синтезира ензимите, които могат да разграждат лактозата от прясното мляко. Поради тази причина, е възможно консумацията на прясно мляко от възрастни хора явно или скрито да влоши здравословното им състояние.
При някои бебета се развива лактозна непоносимост към белтъка на кравето мляко. В този случай бебетата трябва да бъдат изключително кърмени или се преминава към адаптирани млека със специална формула.

Яйца
Яйцата са съставени от различни белтъци, много от които са алергени. Четири са главните протеини в белтъка, предизвикващи алергични реакции - овомукоид, овалбумин, ожотрансферин и лизозим. Ovalbumin е главен алерген, който съставя 50% от яйчения белтък. Повечето хора са алергични към белтъка на яйцето, но и някои имат алергия и спрямо жълтъка. Симптомите са алергични ринити, астма, дерматити, гастроинтестинални проблеми. Добре е да се знае, че някои заместители на яйца съдържат яйчен белтък. При алергия към яйцата, върху опаковката на продуктите трябва да се гледа за следните думи: albumin, globulin, livetin, lysozyme, ovalbumin, ovoglobulin, ovomucin, ovomucoid, ovotransferrin, ovovitelia, ovovitellin, silici albuminate, simplesse, and vitellin, egg whites, egg yolk, dried egg, egg powder, egg solids, egg substitutes, eggnog, mayonnaise, meringue, ovovitellin, Simplesse™.
Ако в съдържанието на някой хранителен продукт има лецитин имайте предвид, че понякога лецитинът се произвежда от яйчени жълтъци.
Протеините, които се консумират за натрупване на мускулна маса също могат да бъдат направени от яйчен белтък.

Фъстъци
Фъстъците са от семейство бобови, затова не могат да се разглеждат като типични ядки. Алергичните реакции най-вероятно се причиняват от свързването на протеините във фъстъците с имуноглобулин Е (IgE), протеин на имунната система. Понякога следи от тях могат да причинят алергични реакции. Фъстъченото масло е доста популярно в Америка, но трябва да се има предвид, че и то е силен алерген. Спорна е алергенността на рафинираното фъстъчено олио.
При алергия към фъстъци, да се избягват храните, съдържащи някоя от следните съставки: cold pressed, expressed, or expelled peanut oil, ground nuts, mixed nuts, Nu-Nuts™ artificial nuts, peanuts, peanut butter, peanut flour. Трябва да се има предвид и възможността за следи от фъстъци, които могат да се появят в продукция, произвеждана на място, в което се произвеждат други продукти, съдържащи фъстъци.

Ядки
Това са лешници, орехи, кашу, бадем, кестен, шам-фъстък. При констатирана алергия към ядки, да се избягват продукти със следните думи на етикетите: almonds, brazil nuts, cashews, chestnuts, filberts, hazelnuts, gianduja (a creamy mixture of chocolate and chopped toasted nuts found in premium or imported chocolate), hickory nuts, macadamia nuts, marzipan/almond paste, nougat Nu-Nuts™, artificial nuts, nut butters, cashew butter, almond butter, nut oil, nut paste, almond paste, pecans, pine nuts, pignolia, pinion, pistachios walnuts.
Също трябва да се имат предвид така наречените следи от ядки или замърсяване при производството на различни продукти на едно и също нещо - например в млечен шоколад може да има следи от ядки, ако там се произвежда продукт с ядки.

Риби
Тези алергии са по-специфични и обикновено са свързват с т.нар. професионални заболявания - тоест характерни са за хора, чието работно място е свързано с преработка или добив на риба. Възможно е да се отключи алергична реакция към риба, ако тя е била замразена и с изтекъл срок на годност. Ако рибата да е обитавала замърсена среда, наситена с токсични за човешкия организъм вещества, нейната консумация може да причини натрявяне, което да имитира хранителна алергия.

Черупчести мекотели
Това са алергии към протеини, съдържащи се в мекотелите - миди, скариди, стриди, раци. Най често тези алергии се асоциират със скаридите. При наличие на подобна алергия, необходимо е да се избягват продукти със следните думи на етикетите: abolone clam, cherrystone, littleneck, pismo, quahog, crab, crawfish, crayfish, ecrevisse lobster, langouste, langousine, scampo, coral, tomalley, mussels, oyster, scallops mollusks, shrimp, prawns, crevette cockle, periwinkle, sea urchin, shrimp, crab, crayfish, lobster, oysters, clams, scallops, mussels, squid, snails.

Соя
Това са алергии към около 15 протеини, съдържащи се в соята. Да се избягват продукти със следните думи върху етикетите: hydrolyzed soy protein, miso, shoyo sauce, soy flour, soy grits, soy nuts, soy milk, soy sprouts, soy protein concentrate, soy protein isolate, soy sauce, tempeh, textured vegetable protein (TVP), tofu. Изследванията показват, че повечето от склонните към соева алергия хора могат да употребяват продукти, които съдържат соев лецитин или соево олио, тъй като реакциите са към протеините, съдържащи се в соята, а не към мазнините.

Пшенично брашно и глутен
Това са алергии към протеина, намиращ се в пшеницата. Тези алергии се разделят на 2 вида - алергии към житното брашно(страдащите от тази алергияо могат да приемат други продукти съдържащи глутен) и непоносимост към глутен - целиакия - реакция на организма към белтъка в житото - глутен, който обаче се съдържа и в много други житни растения, не само в пшениченото брашно.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...

6 идеи за енергизираща закуска

Портал / Статии

Всички добре знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Помислете колко по-лесно ще бъде за вас, ако сте фокусирани и изпълнени с енергия през целия ден. Нашите здравословни рецепти ще ви отнемат по-малко от 15 минути за подготвяне. Пълнозърнести палачинки Да, палачинките могат да бъдат здравословни! Заложете на пълнозърнесто брашно и добавете няколко яйца към сместа. Добавете канела и ленено семе за допълнителна сладост и желаната текстура...

Biolab – новите органични хранителни продукти за вегетарианци и вегани

Портал / Статии

Изборът да се спрете на органични и растителни хранителни продукти означава грижи за вашето лично здраве и защита на околната среда. Biolab означава качество. Идеите, сътрудничеството, доверието, растежа, съгласуваността и иновациите остават фирмени ценности през годините и ще продължат да бъдат и за в бъдеще. Компанията е създадена през 1991 г. от Масимо Сантинели с цел да насърчи консумацията на растителни храни, произведени със съставки от органично...