"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Храната ни – за тялото и духа II

Автор: Лидия Ковачева
Последно обновяване на информацията: 27.10.2014 г.


В търсене на здравето научих и за племето Тубу, което живее в пустинята Сахара при изключително тежки климатични условия, в гола местност, напомня­ща лунен пейзаж.

За уникалността на това племе и съответно за интереса към него говори фактът, че за неговото проучване се е организирала международна експедиция от четири белгийски университета.

Хората от племето тубу изненадали своите изследова­тели с невероятната си жизненост, издръжливост и здраве. Търгували със сол, която сами добивали, това­рели я на камилите си и я разнасяли из околните племена, като я разменяли за фурми, просо и предмети за бита. По нагорещените пясъци под палещите слънчеви лъчи те можели да изминат по 50-60 до 80 км дневно. Стройни, гъвкави и жилави, те не знаели какво е умора.

Описан е следният случай. Една заран, когато камили­те били натоварени със сол, а хората от тубу – готови за път, изследователите решили да тръгнат успоредно с тях в своите охладени и приспособени за горещината джипки. Като изминали част от пътя, около 30 км, дали сигнал за почивка. Лекарите и целият екип с тях били много уморени и вече едва издържали в колите. Но когато проверили състоянието на тубузийците се ока­зало, че то е без промяна, както при тръгването: пулсът им бил нормален, нямало и следа от умора. Но изненадите не спрели дотук. Изследователите ре­шили да обядват и предложили и на тубузийците от своята храна: телешки бульон и обикновени консерви­рани храни. Местните хора гледали с подозрение, но когато все пак се решили да опитат – отказвали още при първата хапка и плюели с отвращение. Предпочи­тали своя обяд, състоящ се само от 3-4 фурми. Учените били силно впечатлени.

Тубузийците, за разлика от хунзийците, са пълни веге­тарианци – не ползват никаква храна от животински произход. Сутрешната им закуска се състои само от едно питие от растящите там треви, приготвено по подобие на нашия билков чай, но по-концентрирано, без да се подслажда или посолява. Обядват с по няколко фурми, а вечерята е единственото им по-со­лидно и основно хранене, винаги едно и също – каша от просо. Тази каша те разнообразяват със сос от местни подправки или я заливат с кокосово масло. При съвсем противоположни условия на тези, при които живеят хунзийците, не високо в планините, а сред палещите пясъци на пустинята, хората от тубу също са постигнали изключително здраве, работоспо­собност и неизчерпаеми сили. И това при изключител­но тежка жизнена среда, с ограничена по количество и еднообразна според нашите разбирания храна. Учените са имали всички основания да очакват съвсем друго, но тубузийците се оказали здрави, стройни, гъвкави и със стегнати крака. Те не се нуждаели от зъболекари, тъй като не познавали зъбобола и били с напълно здрави зъби и в напреднала възраст. Хора с наднормени килограми сред тях нямало – при тях възрастните, както и при хунзийците, са на крака до последните Дни на живота си. По нрав са весели, каквито са впрочем всички здрави хора обикновено.

Наскоро беше открит още един отдалечен от цивили­зования свят здрав народ с много столетници. Внима­нието на геронтолозите беше привлечено от обитателите на Вилкабамба.

Те живеят в изолирана долина в Андите (Еквадор) на 1500 м. височина. И тук хората спокойно, без усилия доживяват своя век (100-те си години). Селището до­бива известност през 1971 г., когато при преброяването на населението се оказва, че на 819 жители има 9 столетници. При това най-възрастният е на 132 години. Оттогава учени от много страни търсят разковничето на здравето на тези хора.

Тук не е отбелязан нито един случай на рак или инфаркт, докато в съседните долини при същите усло­вия на живот тези болести са в обичайните си пропор­ции. Столетниците са в добра физическа и психическа форма, запазили са всичките си зъби. А ежедневната им храна е еднообразна и нискокало­рична — 1200-1300 калории, т.е. половината от препо­ръчваното в нашия цивилизован свят. При това, както и хунзийците, те имат голямо физическо натоварване поради примитивността на земеделския труд, т.е. во­дят активна форма на живот. Продуктите в техния рацион са: ориз, царевица, картофи, фасул, черен хляб, сирене, яйца, плодове. Главното хранене късно следо­бед е гъста супа като основните продукти, ползвани за нея, са: фасул, ориз, царевица и банани. Те са пълни вегетарианци. Месото, мазнините и захарта там са непознати. Консумацията на сол не е ограничена, но въпреки това не предизвиква сърдечно-съдови смущения.

Столетниците на Вилкабамба, както и на Хунза, не изглеждат на годините си. В чудесно душевно равно­весие, те са заредени с чувство за хумор и оптимизъм. Добрите отношения между жителите на селището са установени като традиция, внушавана на децата от най-ранното им детство. Вечер всички си лягат със сгъстяването на тъмнината още в 7 часа и стават в 5 сутрин. Работният им ден започва още със ставането и продължава до късно следобед без прекъсване. Тук никой не е с подкожни тлъстини или наднормени килограми.

Какво е общото между хората от хунза, тубу и Вилка­бамба? Всички те се хранят скромно, с понижени според нашите представи калории и с предимство на естествените храни: фабрично обработване на храни там не се прави. Съставът на храната им е само от това, което произвежда тяхната си земя, предимно растите­лен. Те не ползват нищо консервирано, дори компоти от плодовете. Същевременно водят деен и инициати­вен живот, с голямо физическо натоварване. В разнищването на проблема за истинското здраве през последните години бяха открити и други здрави човеш­ки общности в различни кътчета на земята. Общото между всички тях е уединението, т.е. изолацията от влиянието на цивилизацията, както и наследствената им култура, в която си заслужава да се вгледаме по-дълбоко.

Използвана литература:
Trayna bio

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...