"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

За и против флуорида


Последно обновяване на информацията: 30.08.2015 г.


Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора, съдържа се в малки дози в природните води и присъства във всичките ни храни, посредством неговото абсорбиране от растенията. Знаете ли, че флуроидът е токсичен за хората?

Ако флуоридът е наистина панацея за стоматологичните заболяване, то тогава защо намалява броя на развитите държави, които подлагат на флуоридизация питейна вода на своите граждани?
Едва ли страните, които избягват това не са наясно с предполагаемите „магични“ способности на флуора за зъбите. По-вероятно това да е така, защото те напълно осъзнават, че добавянето на известна отрова към питейната вода на населението, най-вероятно не е добра идея.

Любопитни факти за флуорида

1. Най-развитите държави не флуорират питейната си вода
В Западна Европа, например, 97% от населението пие вода без флуорид.

2. При държавите, консумиращи флуорирана вода не се наблюдават по-малко кариеси от държавите, консумиращи не-флуорирана вода
Според Световната здравна организация (СЗО), няма забележима разлика във възникването на кариеси между страните, които флуорират водата си и тези, които не го правят.

3. Флуоридът засяга много повече тъкани в тялото освен зъбите
Според научен преглед, състоящ се от 500 страници, флуоридът е ендокринен нарушител, който може да повлияе на вашите кости, мозъчни функции, щитовидната жлеза, епифизната жлеза и дори на нивата на кръвната захар.

Има над 34 изследвания върху хора и 100 изследвания върху животни, свързващи флуорида с увреждане на мозъка, включително с ниско IQ при деца. Изследванията показват, че флуоридната токсичност може да доведе до по-голямо разнообразие от здравословни проблеми, включително:
Увеличена абсорбция на олово, Нарушен синтез на колаген; Хиперактивност и / или летаргия, Мускулни нарушения; Заболяване на щитовидната жлеза; Артрит; Деменция; Костни фрактури; Понижава функцията на щитовидната жлеза; Рак на костите; Деактивиране на 62 ензими и инхибиране на повече от 100; Инхибиране образуването на антитела; Генетично увреждане и смърт на клетките; Повишен риск от тумор и рак; Увредена имунна система; Влошено качество на сперматозоидите и увеличено безплодие.

Флуоридната токсичност се наблюдава особено силно в по-бедните държави. Това включва: хранителни дефицити, бъбречни заболявания, диабет.

4. Флуорирането не е натурален процес
Флуорът е естествено образувал се в някои области, което води до естествено високи нива в някои водни запаси. Защитниците на флуорирането често използват това, за да подкрепят неговата безопасност, обаче, съществуват и естествено срещащи се вещества, които не са автоматично безопасни (например арсен).

Освен това, флуоридът добавен в повечето водни запаси не е естествено срещащ се, а по-скоро флуороводородна киселина.

5. 40% от американските тийнейджъри показват видими признаци на флуоридно предозиране
Около 40 процента от американските тийнейджъри имат зъбна флуороза. Това вероятно е знак, че децата получават големи количества флуорид от различни източници, не само от питейната вода, но и от флуоридните пасти за зъби, преработени храни и напитки, флуоридни пестициди, чай, незалепващи тигани и някои лекарства.

Важно е да се осъзнае, че флуороза не е само козметична. Има два вида флуроза: на зъбите и на скелета. Тя може също така да е индикация, че останалата част от тялото като костите и вътрешните органи, също са изложени на големи количества от веществото. Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози, които се съдържат в пастата за зъби или флуорираната вода.

6. Флуоридът е единственото вещество, добавяно към обществената вода за пиене
Флуоридът се добавя към питейната вода, за да се предотврати кариес. И докато привържениците твърдят, че това не по-различно, отколкото добавяне на витамин D към млякото, флуоридът не е основна хранителна съставка. Много европейски държави отхвърлят флуоризирането като форма на масово лекарство, без право на информирано съгласие.

7. Поглъщането на флуорид не осигурява особена полза за зъбите
Вече е широко признато, че ползата от флуорида идва от контакта със зъбите. В сравнение с това водата и хапчета с флуорид за вътрешна употреба, предлагат малко, ако изобщо има някакви ползи на вашите зъби.

Чистата вода е предпоставка за оптимално здраве. Индустриалните химикали, лекарства и други токсични добавки наистина нямат място в нашите водни запаси. Така че с чиста съвест залагайте на натуралната питейна вода.

Същото важи и за пастите за зъби. Не забравяйте, че пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация сравнено с наличието му в околната среда. Направете своя съзнателен избор и решете каква паста за зъби да ползвате във вашето домакинство. Ние ви предлагаме богат избор от природни и хомеопатични пасти, които да почистят добре зъбите, да освежат и дезинфектират устната кухина и да ви предпазят от кариеси с помощта на натурални съставки.

Използвана литература:
Articles Mercola

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...